Ovo je spektakl. Stan za dvoje. Rovinj.

Sinu su pustili kuću i odlučili otići u manji stan za dvoje. Zajedno s Borisom Ružićem uređivali su ga tri godine. Ovo je priča o rovinjskoj obitelji Rigo, ljudima koji su me oduševili, inspirirali i pokazali kako treba živjeti

Danas vam pokazujem stan koji me u potpunosti osvojio. Ugodan, hedonistički, moderan, udoban, avangardan, drugačiji… a rađen je za 60-godišnjake i njihov san da odu jednog dana u mirovinu i da im bude lijepo. I uspjeli su. Dobili su točno ono što su htjeli i u tome im je pomogao dizajner Boris Ružić, čovjek koji stvara ambijente, pravu čaroliju i magiju u svim stvarima kojih se dotakne – od kuhanja, evenata, vjenčanja do interijera.

Borko Vukosav

Nije tajna da obožavam Borisa (pričat ću vam još pun puta o njemu), a ne mogu i ne želim skrivati ni svoju fascinaciju s obitelji Rigo, Lili i Marinom, životnim, poslovnim, ljubavnim, vječnim partnerima. Ufff koliko toga bi vam voljela ispričati o ovom stanu, ali zapravo ću krenuti od vlasnika. Njihov duh i karakter se točno iščitava iz ovog stana.

Borko Vukosav

Lili je prava Rovinjka – pričljiva, brza, okretna, radoznala, vedra, besprijekorno uređena… i jako draga. I fizički, a pogotovo mentalno, barem 20 godina mlađa od svoje osobne. Marino je sve samo ne tipičan Istrijan – trči svako jutro, jede umjereno, obožava svoj posao, nove tehnologije, promjene, dinamiku… On je poznati istarski stomatolog s privatnom praksom gotovo 30 godina, a Lili je pravnica koja je u jednom trenutku odlučila ostaviti svoju karijeru i sa suprugom graditi obiteljski biznis. Kaže da joj je to najbolja odluka u životu.

Borko Vukosav

– Nama je tako lijepo zajedno, a u ordinaciji nam radi i sin stomatolog i njegova supruga i prava smo obiteljska tvrtka koja živi, radi svoj posao i dijeli zajedničke trenutke koji nas još više povezuju. Sve što imamo stvarali smo polako, više od 30 godina. Upoznali smo se kao studenti, bili podstanari, puno, puno radili, a danas želimo uživati. I zato je pala odluka da sinu i snahi pustimo našu obiteljsku kuću, a da ovaj stan koji je inače bio stan u kojem je odrastao moj suprug i u kojega smo naslijedili od njegovih roditelja, uredimo baš po našem guštu, kao da smo na odmoru – objasnila je Lili Rigo, vodeći nas do stana od 70-ak kvadrata u strogom centru Rovinja.

Borko Vukosav

Šetamo – vlasnica Lili, dizajner Boris, Borko i ja. Uspinjemo se po stubama male austrougarske zgrade s 4 stana i Boris odjednom govori: slikaj ovo, ovo je važno, htio sam da se taj stari profinjeni duh građanske zgrade, osjeti i u interijeru.

Borko Vukosav

Ulazimo i dočekuje me stan koji nikada ne bih povezala sa 60-godišnjacima.

Borko Vukosav

Sivi zidovi, parket, tamnosiva Modulnova kuhinja s poluotokom kompletno obložena kerlitom, kamin, pomno odabrani dizajnerski komadi namještaja i detalji.

Borko Vukosav

– Ajme, divno vam je. Kako sam to izgovorila, Lili i Boris mi kažu, nije to ništa, moraš vidjeti spavaću sobu i terasu.

Borko Vukosav

Odlazim prema spavaćoj sobi koja je zapravo nekad bila kuhinja i još dvije sobe koje su porušili i napravili master bedroom, ako se dobro sjećam…

Borko Vukosav

Nakon ovog pogleda, pola stvari koje su mi pričali o stanu, nisam percipirala. To je to. Ovo bi mogla biti spavaća soba mojih snova.

Borko Vukosav

Krevet s pogledom na samostojeću Teuco kadu, Flosov luster Teraxum Achillea Castiglionija, veliko ogledalo, tuš za brzinsko tuširanje, Catalano sanitarije fantastična rasvjeta, Bertoin Diamond Chair…

Borko Vukosav

Pola dana bih provodila u sobi, uživajući u lijenim jutrima i činjenici da ne moram nikuda juriti.

Borko Vukosav

– Lili, kad odrastem ja želim biti Lili Rigo – smijemo se i zapravo vrlo brzo se sprijateljujemo i dogovaramo kako ćemo provesti dan jer bi bila šteta ne vidjeti i zalazak sunca u ovoj kupaonici, ali i na terasi, ali i u njihovom drugom domu, u kampu, a moramo i navratit i do ordinacije, pa na ručak, večeru… Uglavnom, u trenu smo napravili plan.

Borko Vukosav

Ovo je čisti Rim. Kao one predivne terase na krovovima zgrada s lounge outdoor namještajem te ukrašene s velikim teglama i patuljastim limunima, mandarinama, narančama…

Borko Vukosav

Totalno smo se pogodili, imamo stvarno sličan ukus, ali i stav u životu. I ja mislim da u životu treba raditi, ali i istovremeno i živjeti, potrošiti, ali se ne razbacivati, a kada možeš onda si ugođaj, nagradi se, napraviti nešto lijepo za sebe, ljude koje voliš… I uživaj u malim stvarima… svaki dan.

Borko Vukosav

– Stan smo uređivali tri godine. Kupili smo luster i onda sam rekla, sad se par mjeseca moramo malo oporaviti, nema ničega – smije se Lili i kaže da je zapravo paradoks da se najskuplje stvari u stanu zapravo nevidljive, a to su podno grijanje, toplinska pumpa, dobra izolacija, smart sistem… dakle sve ono što se ne vidi, a u čemu uživa suprug Marino koji obožava nove tehnologije.

Borko Vukosav

U tom trenu dolazi Marino, u pauzi za ručak ide kositi travu, onda se ponovno vraća na posao, pa dolazi doma, otrči svoju rutu i spreman je za druženje s nama.

Borko Vukosav

– Obožavam svoj posao i godinama nisam bio ljeti na godišnjem. Nama zubarima ljeto je sezona. Ljudi dođu na odmor pa si žele srediti zube. Zbog toga vam mi već 10-ak godina svaki dan poslije posla odlazimo u kamp. I zapravo nam je svaki dan godišnji. Dođemo u 17 sati u kamp, kupamo se, sunčamo, napravimo si večeru, otuširamo, uživamo u zalasku sunca, odemo spavati u pravu prirodu, to je za nas odmor i to svaki dan – priča mi Marino Rigo, ugledni stomatolog koji iako ima više od 60 godina još dugo planira raditi, ide po edukacijama, seminarima, predavanjima, a vikendom je na motoru.

Borko Vukosav

– Uvijek na sve seminare idemo zajedno. Svi nas po tome znaju i zezaju. Takvi smo oduvijek, a godinama nismo radili petkom, tako da bi svakog četvrtka sjeli na motor i krenuli na produženi vikend u Italiju, Sloveniju, Gorski kotar… – priča mi Lili i sve više potvrđuje zašto želim takav život.

Borko Vukosav

– Godinama gledam te magazine, čitam, inspiriram se i stvarno sam uvijek htjela da nam je baš lijepo. S Borisom smo se tako lijepo našli i zaista je postao naš prijatelji, ne samo dizajner koji nam je pomogao ostvariti sve naše snove – priča Lili.

Borko Vukosav

Divni, dragi, otvoreni, puni ljubavi, pažnje jedan prema drugom i bližnjima… to su oni.

Borko Vukosav

Predivno vam je ljudi, uživajte…

A sada uživajmo svi u fotografijama Borka Vukosava i čaroliji Borisa Ružića.