Spasimo vikendicu Marcela Breuera od rušenja

Neprofitna organizacija CCMHT prikuplja donacije za otkup arhitektonsko-dizajnerskog dragulja kako bi kuću otvorili javnosti. Potrebno je prikupiti najmanje 1,4 milijuna dolara. Vrijeme curi, imaju još cca 9 mjeseci

Prije više od 75 godina, kultni arhitekt Bauhausa i dizajner namještaja, Marcel Breuer, u Wellfeetu je izgradio ljetni dom za sebe i svoju obitelj. Ova kuća bila je mjesto obiteljskog opuštanja, ali i susreta mnogih dizajnera i umjetnika tog doba, uključujući obitelj Saarinen, Florence Knoll, Alexandera Caldera, Waltera Gropiusa i mnoge druge.

Kuća ima originalni namještaj kojega je Breuer dizajnirao baš za ovu kuću te njegovu zbirku umjetnina i ostalog namještaja, uključujući prototipove i prve primjerke Breuerovog kultnog proizvedenog namještaja. U kući se nalaze i jedinstveni stolovi, sofe i ručno tkani vuneni tepisi izrađeni posebno za ovu vikendicu. U kući je i zbirka od preko 200 knjiga o umjetnosti i dizajnu, od kojih mnoge imaju posvete originalnih autora Marcelu Breueru.

MARTA KUZMA

Tu je i zbirka slika i umjetnina velikana Bauhausa. Zbirka uključuje djela Alexandera Caldera, Paula Kleea, Josefa Albersa i Herberta Bayera te brončane skulpture Costantina Nivole.

Uz prilaz, u sjeni bora, nalazi se kamena ploča koju je izradio kipar Masayuki Nagare, a ispod na kamenu položen je pepeo Marcela i njegove žene Connie Breuer.

MARTA KUZMA

Jasno je, kuća i svi sadržaji u njoj kulturno su blago međunarodne zajednice, no mogli bi biti prodani i uništeni.

Naime, vikendica nije pod spomeničkom zaštitom i trenutno je u vrlo zapuštenom stanju. Nalazi se na atraktivnom zemljištu, na kojem se bez ikakvih problema može graditi puno veći kompleks.

MARTA KUZMA

Ako smatrate da je nemoguće da bi netko kupio arhitektonski biser samo da bi ju srušio i sagradio novu – varate se. Poznat je slučaj s Long Islanda. Naime, prije par mjeseci vlasnici su srušili poznatu Breueuerovu Geller House radi prostora za tenisko igralište.

Kako se to ne bi dogodilo i ovoj kući, neprofitna organizacija Cape Cod Modern House Trust (CCMHT) pokrenula je akciju za spašavanje kuće.

Potrebne su donacije od najmanje 1,4 milijuna dolara kako bi se skupio dovoljno novaca za njezinu kupnju. Ostatak novca od 2 milijuna dolara kupoprodajne cijene, CCMHT planira tražiti hipotekarni kredit te potom prikupiti još 300.000 dolara za njezinu obnovu.

Sa sadašnjim vlasnikom dogovoreno je da CCMHT ima godinu dana za prikup sredstava te da će kuća biti prodana sa svim stvarima i detaljima u njoj.

MARTA KUZMA

S obzirom da se bave zaštitom i edukacijom, planiraju je otvoriti za javnost te omogućiti da se u njoj prespava. Također, planiraju omogućiti studentima stipendistima da borave u kući u semestralnim druženjima te da steknu praktično iskustvo u očuvanju modernih zgrada, restauraciji i očuvanju prirodnog okoliša te arhiviranju izvornih materijala.

Evo linka za donaciju. Više o svemu možete saznati na stranicama neprofitne organizacije Cape Cod Modern House Trust (CCMHT).

Evo slika Tamasa Breuera koje dokumentiraju kako se nekada u vikendici i oko nje živjelo i provodilo vrijeme…