Slastičarnica kakvu Stradun zaslužuje. Bravo.

Vodimo vas u Mostro, novu slastičarnicu s dozom luksuza, minimalizma i renesanse. Uređenje potpisuje arhitektica Mihaela Goluža Besjedica i njezini MI arhitekti

Koliko puta ste šetali središtem nekog našeg primorskog mjesta i hvatali se za glavu? Dotrajale plastične stolice, izblijedili suncobrani, neonska rasvjeta, tende i klima-uređaji po fasadama. Užas.

No, ima i drugačijih primjera, a jedan od takvih je nova slastičarnica Mostro na Stradunu, prostor koji je uistinu dostojan Dubrovnika i njegove najprepoznatljivije ulice.

Doza luksuza. Estetika high-end brendova. Talijanska elegancija i minimalizam. Vrhunski materijali. To su značajke ovog malog, ali vrlo posebnog interijera o čijem uređenju nam je ispričala arhitektica Mihaela Goluža Besjedica iz arhitektonskog ureda MI arhitekti.

– Rekonstrukcijom smo željeli napraviti prostor dostojan Straduna, te je vodilja bila estetika high-end brandova. Odmaknuli smo se od klasičnog interijera slastičarne koji su uobičajeno razigrani i šareni. Ideja je bila stvoriti neutralnu pozadinu koja će u fokus staviti proizvod. Estetika minimalizma svodi boje u interijeru na crnu i bijelu, ali sa naglašenim strukturama i detaljima – ispričala je arhitektica Mihaela Goluža Besjedica koja je nastojala stvoriti privlačnu kombinaciju renesansne arhitekture Straduna i suvremenog arhitektonskog jezika interijera.

– Velika pažnja posvetila se detaljima, svakoj oblozi, bilo poda, zida ili stropa. Fokusirali smo se na usklađenost interijera s eskterijerom, razmišljajući kako će svaki element izgledati u interijeru, ali i u eksterijeru – ispričala je arhitektica objasnivši da goste koji šetaju Stradunom privuku “pomične slike” s ogromnog ekrana na frontalnom zidu slastičarnice.

– Najzanimljiviji element u oblikovanju prostora je veliki projekcijski ekran veličine 4×2 metra, koji zauzima veći dio zida. Uložio se veliki trud za osmišljavanje sadržaja koji će se prikazivati na tom ekranu da bude primamljiv, kako vizualno tako i drugim osjetilima. Na ekranu se projicira sadržaj vezan za sladoled i namirnice koje se u njemu nalaze, preljeva se čokolada, razno voće… To je najatraktivnije noću, kada je doživljaj pojačan zbog projekcije svjetlosti – objasnila je arhitektica.

Nama se jako svidio kasetirani strop koji vješto skriva tehničke detalje rasvjete i ventilacije, a oslanja se na estetiku talijanskih butika.

– Prostor je podijeljen na dva dijela, prednji dio za posjetitelje i prodaju sladoleda, te stražnji servisni dio za zaposlenike. Servisni dio je odvojen sakrivenim vratima i time nevidljiv gostima – kaže arhitektica.

Btw, saznajemo da se sladoledi izrađuju u prostoru koji se nalazi 2 ulice dalje, udaljeno 50-ak metara, i svaki se dan izrađuje novi svježi gelato. Specijalitet su im voćni sladoledi sa komadićima pravog svježeg voća, ali i sladoled od tamne čokolade bez mlijeka i šećera. Svi sladoledi su veganski i bezglutenski. Cool.

Uživajte u slikama Ane Kutije i Monike Vodenac.