Kad arhitekti i građevinari rade kuću za odmor u ulozi investitora

O kao Orašac, o kao olive, o kao odmor. Vodimo vas u kuću za odmor, Villu O u Orašcu, nedaleko od Dubrovnika

Dobivam na mail slike Ville O. Atraktivna, moderna, instagramična, s usklađenim odabirom namještaja i dekora… Prvo što mi pada na pamet je – tko je ovo radio? Naime, većina apartmana i kuća za odmor promišljeni su i vođeni do jedne granice. A onda – kao da na zadnjem koraku usfali energije, posvećenosti, znanja, novaca… da se to završi kako treba.

Obično je to dio kada stvari u ruke preuzima investitor, pa onda on ne kupi ili ne posloži onako kako je to bilo zamišljeno. Jednostavno se vidi da jedna ideja nije provedena do kraja…

Koridor27

Danas vam pokazujem jednu kuću u kojoj se išlo do kraja. Razlog? Investitori su ujedno i arhitekti i građevinari tako da je sve iskontrolirano i izvedeno do kraja. Svaka čaša, jastučić, vaza pomno je birana i usklađena s arhitekturom, interijerom, ugođajem, namjenom…

Koridor27

– Trebalo je pomiriti puno želja i mogućih situacija. Kuća je prvestveno građena kao vila za odmor, ali istovremeno i kuća u kojoj će se jedan apartman moći iznajmljivati, odnosno čak dva. Možda će se iznajmljivati glavna kuća, a apartman ne. A postoji mogućnost da se sve iznajmljuje, a možda i ništa – smije se arhitektica Mihaela Goluža Besjedica iz arhitektonskog studija MIArhitekti.

Koridor27

Sve te funkcije trebalo je pomiriti, kao i želju da se napravi nešto posebno, drugačije, jako ugodno…

– Svaki detalj je više puta promišljen, a cijeli je projekt bio svojevrsni poligon za istraživanje mogućnosti izvedbe raznih detalja, kako u interijeru tako i u eksterijeru – kaže arhitektica Mihaela Goluža Besjedica.

Koridor27

Sam naziv objekta, kaže, proizašao je iz dviju bitnih stavki lokacije i konteksta.  Slovo “O” simbolička je skraćenica za mjesto Orašac, ali i simbolička i tipografska skraćenica za maslinu (olive). Naime, na samoj lokaciji zatečen je maslinik čija povijest seže u vrijeme Dubrovačke Republike, a procjenjuje se da su masline na tom istom mjestu stare gotovo pola stoljeća.

Koridor27

– Kažu da Mediteran počinje i završava maslinom. Maslina je sveto drvo koje tisućama godina simbolizira besmrtnost, a njena grana mir. U skladu s tim kontekst je valoriziran kao vrijedan, te se većim dijelom nastojao zadržati u svojem izvornom obliku pa je kuća smještena na način da se ispoštuje taj važan povijesni kontekst, ali i da se istovremeno omoguće slobodni pogledi na more i Elafite – kaže Mihaela iz studija MIArhitekti.

Koridor27

Budući da je građena na kosom terenu, kuća kaskadno prati nagib i visinsku konfiguraciju „dolaca“ . U suterenu i u prizemlju smješteni su pomoćni sadržaji i spavaće sobe s kupaonicama, dok je na katu glavni stambeni prostor sa svojom terasom. Funkcionalnu podjelu prati i forma, pa su donji katovi volumenski „izlomljeni“, a gornji je kat volumenski kompaktan.

Koridor27

Velike staklene stijene omogućuju poglede iz svih prostorija, ali i prožimanje unutarnjeg i vanjskog i prostora. Upravo je eksterijer najbitnija odrednica objekta. Način na koji je pozicioniran bazen omogućuje predivan pogled sa svih pozicija, pa samim tim i stvaranje različitih ambijenata za boravak na otvorenom.  Osim velikog sunčališta, terasa ima i natkriveni dio, predviđen blagovanju, povezan s ljetnom kuhinjom.

Koridor27

Ispod natkrivene pergole smješten je vanjski lounge, kamena klupa omogućuje cjelodnevni boravak neposredno uz bazen.

Uživajte u fotografijama Koridora27.