Skriveni potencijali. Idemo u Drniš. Na jedan mali balkon

Počeli smo sa sezonom terasa i dokazima da i mali balkoni mogu biti divni. Ovo je balkon čitateljice Branke Petričević koja je mali, duguljasti, zapušten balkon prevorila u svoju ljetnu oazu. Btw šaljite mi slobodno svoje terase, vrtove, balkone…

Ovo je priča o transformacijama i skrivenim potencijalima i terasama, naravno. Ovaj balkon na koji vas danas vodim je desetljećima bio zapušten i pomalo tužan. Rat ga je nagrizao i dao mu jedan ožiljak koji i danas ima…

Mjesto radnje: Drniš. Terasa čitateljice Branke Petričević koju inače možete pratiti na linku Trg kulture bb.

Branka Petričević

– Boba, ovo je moj balkon uređen nakon 50 godina. Ako vam se sviđa… – javlja se Branka.

U istom trenu se čujemo i saznajem…

Branka Petričević

– Ovo je balkon u zgradi u kojoj su živjeli moji roditelji. Zgrada je u Drnišu, sagrađena 1965. godine i praktički od tada je bio ovakav. Nekada se puno manje ulagalo u terase i balkone. Nakon rata, a pogotovo kada su roditelji umrli, balkon je postao još zapušteniji… I onda sam ga nakon puno godina odlučila malo preurediti. Umjesto dotrajale staklene pregrade između susjeda, stavila sam cigleni zid. On i nove antracit pločice zapravo su već napravili veliku transformaciju, a onda su na red došli i detalji kojima se posebno veselim – kaže Branka.

Branka Petričević

I uistinu, nove pločice i cigleni zid postavljen na knauf već su napravili 90 posto promjene, a dekoracije su utoplile prostor i dale mu posebnu atmosferu.

Branka Petričević

– Tepih na podu izvorno se zove “štrika” i on je autentičan proizvod tog kraja, napravljen od vune, rađen na tkalačkom stroju. Vezena krpa na zidu i “štrika” su “dota” ili miraz moje majke, a na balkon sam stavila i puno posuda i stvari koje su dio obiteljskog naslijeđa i koje sentimentalno čuvam. Volim starine i često im pronalazim neku novu funkciju i darujem neki nov život, novu ljepotu – priča mi Branka, inače sociologinja, zaljubljena u DIY koju možete pratiti na profilu Trg kulture bb.

Branka Petričević

– Vanjski umivaonik, s “kainom” što bi se kod nas reklo, zadržala sam u svom izvornom obliku, onako hrđavog, ruzinavog. Vrlo je praktično imati sudoper na balkonu, što zbog čišćenja, što zbog cvijeća. Navečer u njega stavim i plutajuće svijeće pa se uistinu stvori divan ambijent – priča mi Branka.

Branka Petričević

Uživajte u Brankinom balkonu i sad jedan važan poziv. Slobodno, mi šaljite svoje balkone, terase, vrtove na mail boba@dblog.hr. Baš me zanima kako ste uredili svoje ljetne oaze. I nemojte se sramiti, veselim se svakoj fotkici.