Skandinavija? Ne Zagreb. 50 kvadrata ženske energije

Jedna je arhitektica, druga je dizajnerica, a zajedno su prijateljice koje su prijateljici od prijateljice napravile stan. Vodim vas u 50 kvadrata elegancije i profinjenosti

Imam jednu teoriju, a ta je da stanovi pričaju o nama, čak i kada mi to ne želimo. Odabir boja, materijala, komada namještaja, stila uređenja, a da ne spominjem slike, knjige na policama, muziku koja se sluša…

Ponekad mi se čini da je pogled na nečiji stan bolji način upoznavanja od puno popijenih zajedničkih kava i sata i sata razgovora.

Marko Mihaljević

Paralelno s tim imam još jednu teoriju. A to je da postoje muški i ženski stanovi i to nužno ne znači da u ženskim stanovima žive žene, a u muškim muškarci. Ponekad je podjela puno kompliciranija i često odražava pogled na svijet čovjeka koji ga je uređivao.

Marko Mihaljević

I danas vam pokazujem jedan stan koji je pravi ženski stan iako u njemu nema ni trunke stereotipnog ženskog.

Marko Mihaljević

Nema rozih zidova, zlatnih i bakrenih dekora, krzna, svijeća… ali je opet tako ženski. Profinjen, elegantan, pomno stiliziran. No, i kada se maknu sve dekoracije, stan ostaje i dalje elegantan i profinjen.

Marko Mihaljević

Priča priču o vlasnici kroz boje, materijale, obrade, teksture… Priča i kada želi šutjeti. Njegova esencija ostaje ista.

Danas vam pokazujem jedan takav stan, a uređivale su ga zajedno arhitektica Tihana Hrastar i dizajnerica Hannah Vranko koje su u 50 kvadrata napravile elegantnu, profinjenu oazu.

Marko Mihaljević

– Intervencija je obuhvaćala preuređenje ulaznog prostora, kuhinje, blagovaone i dnevnog boravka, te mjestimične zahvate u spavaćoj sobi i kupaonici. Uklanjanjem zida koji je odjeljivao skučenu i mračnu kuhinju od blagovaone dobiven je osjećaj veće prostranosti i osvjetljenja te je omogućena maksimalna funkcionalnost stana male kvadrature – kažu Tihana Hrastar i Hannah Vranko, objasnivši kako je većina namještaja napravljena po mjeri.

Marko Mihaljević

– Prostor kuhinje i blagovanja projektiran je „po mjeri“ pri čemu su kuhinja i blagovaona sada povezani elementom šanka koji prema željama investitorice zamjenjuje klasičan blagovaonski stol. Kako bi se naglasila autonomnost samog elementa šanka, a time i prostora blagovanja, njegova ploha je položena povrh donjih kuhinjskih elemenata stvarajući visinsku razliku kojom se vizualno ostvario željeni dojam. Kako bi se naglasila suptilna diferencijacija prostora „iza šanka“, korišten je drugačiji vid zašite od sunca u prostoru kuhinje od onog u prostoru blagovanja. Materijal punog hrastovog drva šanka ponovljen je na elementu ladice iznad hladnjaka te na polici za začine u uglu kuhinje, oblikujući sveukupno usklađenu cjelinu. Metalni oslonac šanka ostvario je dojam prozračnosti te ujedno omogućio paralelni boravak čak šestero ljudi u prostoru skromnih dimenzija – kažu cure.

Marko Mihaljević

Elementima namještaja prostor kuhinje/blagovanja vizualno se povezao sa dnevnim boravkom, pri čemu se u obje prostorije ponavlja ista polica samo drugačijih proporcija, prilagođena prostoru i funkciji.

Marko Mihaljević

Korištena je nježna paleta prirodnih zemljanih tonova, prirodnih materijala te završne mat obrade ploha. Radi ekonomičnosti iskorišten je već postojeći parket, koji je obnovljen i izbijeljen. U interijeru se također provlači kontrast između tamnog metala i svijetlog drva i tkanine, te je minimalistički dizajn prostora upotpunjen plitkim konzolnim policama koji pružaju „postolje“ za smještaj dodatnih dekorativnih akcenata u prostoru.

Marko Mihaljević

Da ne duljimo uživajte u slikama Marka Mihaljevića, a potom pogledajte i tlocrt.