Rijetko kada se priča o ovome. Napokon vodič o WC-u

Što je to japanski WC, zašto on postaje sve veći trend u svijetu? Kakvu WC školjku odabrati? Da li podžbukni vodokotlić ili klasični? Je li daska sa soft closeom samo šminka ili je vrlo korisna? Napokon svi odgovori na jednom mjestu

Postoji tema o kojoj rijetko pričamo. Sram, nelagoda, pristojnost… ne znam što. Ali znam da je tekst o japanskom wc-u Andree Andrassy bio najčitaniji tekst na Dblogu u siječnju 2020. i to ne samo zato što je to Andrea koja sjajno piše kolumne, nego i zato što mnogi ne znaju što je to japanski WC.

I zato ovu temu posvećujemo WC-u, tom najintimnijem dijelu doma. Pričat ćemo o vrstama WC školjki, daskama, vodokotlićima, kamencu, čišćenju… i svemu što u WC-u čini razliku.

GROHE

Prvo i osnovno pravilo je da WC mora biti čist i uredan, a odmah zatim važno je da kupite kvalitetnu i izdržljivu WC dasku. Ne, to nisu one daske od 100 kuna u supermarketu, nego daske provjerenih specijaliziranih proizvođača koje su napravljene od izdržljivih materijala, testirane da traju.

Nipošto nisu sve WC daske iste, kao što nisu isti ni vodokotlići, miješalice, sanitarije…

GROHE

Uvijek kada opremamo apartmane (pa tako i u O’live apartmanima u Bibinju) savjetujemo da se ne štedi na stvarima koje se najviše troše i kvare. Zato su u O’live apartmanima svi vodokotlići, pipe i daske Grohe. Provjereni, kvalitetni, izdržljivi.

SANJA BISTRIČIĆ

Neracionalno i neekološki je štedjeti na lošoj WC daski koju ćete morati svake godine mijenjati. Radije kupite kvalitetnu dasku sa soft close-om koju će gosti puno teže razbiti. Naime, daske sa soft closeom same se polako spuštaju, što onemogućava lupanje, bacanje poklopca, nervozno poklapanje…

Nevjerojatno je koliko soft close produžava vijek daski, no uništiti ju jedino može neadekvatno održavanje.

SANJA BISTRIČIĆ

Naime, ni jedna daska (a ni miješalica) neće dugo trajati ako ju čistite sa solnom kiselinom. Svakako provjerite s kojim sredstvima za čišćenje peru vaše čistačice i preferirajte sredstva na prirodnoj bazi.

Na ovom linku možete pronaći recepture za prirodno čišćenje koji će učiniti vaš dom ili apartman čistim, sjajnim, dezinficiranim… bez nagrizanja i skidanja boje te štetnog djelovanja na zdravlje i prirodu.

No, vratimo se WC-u. Podna ili zidna školjka? Klasična školjka, japanski wc ili možda bide?

GROHE

Za početak, sve ovisi o željama, financijskim mogućnostima, ali i hardwareu, odnosno odvodu.

Ako u slučaju adaptacije imate odvod za WC školjku u podu i ne želite puno dodatnih radova, onda ste osuđeni na podnu školjku, monobloc i vrlo vjerojatno klasičan vodokotlić. To je najjeftinija, ali i najmanje elegantna opcija.

Ako pak želite nešto elegantnije, preporučujemo ugradbeni, odnosno podžbukni vodokotlić i viseću školjku.

SANJA BISTRIČIĆ

Puno je lakše održavati WC s visećom školjkom, pogotovo u apartmanima i mjestima gdje se puno toga na brzinu mora počistiti. Pod možete oprati u jednom potezu, a primijetit ćete i da će se na nju manje skupljati prašina i prljavština.

Uz to, veći je izbor lijepih i elegantnih visećih, nego podnih školjki. No, ako se odlučite za podnu školjku, to ne znači da vodokotlić ne može biti podžbukni. Većina WC školjki na tržištu danas podržava opciju podnog i zidnog odvoda.

Uz to, postoje i iznimno tanki podžbukni vodokotlići koji zauzimaju manje mjesta za ugradnju, stoga argument “ne stane mi ugradbeni vodokotlić” više ne “drži vodu”.

SANJA BISTRIČIĆ

Što ako se ugradbeni vodokotlić pokvari? Pristupa mu se praktički na isti način kao i klasičnim nadgradnim…

Jednostavnom demontažom tipkala otvara se dovoljno prostora za bilo koji zahvat, poput podešavanja mlaza vode putem ventila, čišćenja ili zamjene plovka… Ali uvijek je najbolje pozvati vodoinstalatera.

Održavanje vodokotlića također je priča za sebe… Vodu bi trebalo puštati često, a par puta godišnje u vodokotlić bi trebalo stavljati tablete protiv stvaranja kamenca.

SANJA BISTRIČIĆ

Naime, poznato je koliko je zagrebačka voda “tihi ubojica” svih kućanskih uređaja koji sakupljaju vodu, no i za to postoji rješenje. Velik broj proizvođača nudi razne kapsule i tekućine protiv kamenca, a vrlo učinkovita je i ona najprirodnija metoda – ocat i soda bikarbona.

A što je to tzv. japanski WC? To je WC školjka s tušem, koji zapravo zamjenjuje bide. Bolji modeli imaju odvojena dva tuša za žensku intimnu higijenu te tuš za higijenu analnog područja.

GROHE

Grohe Sensia Arena prilagođena je vašim individualnim potrebama. Svaki je detalj ove inovativne WC školjke pažljivo osmišljen kako bi vam u svakom trenutku ponudio posebnu razinu higijene.

Školjka se sama čisti i održava, presvučena je antibakterijskim i antifungicidnim premazima koji osiguravaju potpunu higijenu.

Možda vam zvuči nepotrebno imati WC školjku s tušem jer u našoj tradiciji pranje nakon velike i male nužde nije običaj?

GROHE

Postoje mnoge situacije kada bi bila presretna da sam imala tu mogućnost u svom domu. Pričala sam vam kako sam nekoliko puta lomila laktove i nisam se mogla sama otuširati i otići na wc? A da ne spominjemo situacije poput bolesti, trudnoće, hemoroida, menstruacije i ostale stvari koje su u našem društvu još uvijek tabu.

Jedina “mana” japanskom WC-u, tj. Grohe Sensia Areni, je cijena. Još uvijek su takve školjke znatno skuplje od običnih, što je naravno i logično s obzirom na razliku koju pružaju.

A što smo mi ugradili u O’live u Bibinje?

Nažalost nismo išli s Grohe Sensia Arenom jer smo procijenili da to nije destinacija za goste iz istočnih zemalja koje preferiraju takve školjke u WC-u, a i budžet nije dopuštao veće troškove. Zato smo se odlučili za elegantnu zidnu školjku iz linije Grohe Essence sa soft close WC daskom te ugradbeni vodokotlić s najpovoljnijim basic tipkalom.

Često pitanje je da li je svako tipkalo isto? Zašto jedno košta 300, a drugo 3000 kuna?

SANJA BISTRIČIĆ

Bazična razlika je ipak u dizajnu i izgledu te materijalu od kojeg je napravljen. Mi smo se ovdje pomirili s plastičnim tipkalom, ali zato nismo štedjeli na stvarima koje se kvare i koje čine razliku…

SANJA BISTRIČIĆ

Evo linka na sve kupaonice u Bibinju.

——————————————————————————————————
OVAJ PREMIUM SADRŽAJ NA DBLOGU OMOGUČIO VAM JE NAŠ PARTNER: