Priroda zaslužuje da joj se divimo. Idemo u šumu Dubrava

Vodimo vas na Platformu za promatranje cretnih biljaka koju je osmislio Ivan Galić i njegov Nop studio

Imam osjećaj da se nešto pomiče. Dobra arhitektura postaje sve češća i vidljivija, a to pokazuju i primjeri da nije rezervirana samo za velebne projekte, nego čak i na sitne intervencije u prostoru. Iznenadit ćete se koliko se u Hrvatskoj u posljednjih par godina napravilo zgodnih planinskih skloništa te vidikovca za promatranje biljaka i životinja. O mnogima smo već i pisali, a danas vam predstavljamo platformu za promatranje zaštićenih cretova.

Bosnić+Dorotić

Znate li što su cretovi?

Cretovi su posebna biljna staništa koja uspijevaju na tresetu, odnosno talogu koji nastaje nepotpunom razgradnjom biljnih ostataka zbog stalnog viška vode iz oborina ili podzemnih voda, dok istodobno nedostaje kisika.

Cretovi u Hrvatskoj su vrlo rijetki i malih površina i po njima je hodanje strogo zabranjeno.

Bosnić+Dorotić

Upravo iz tih razloga vrlo je zanimljiv i projekt platforme za proučavanje cretrnih biljaka koji vam danas predstavljamo. Napravljen je od vrlo specifičnog materijala – paljenog drva, po uzoru na japansku tehniku Shou sugi ban, čime se osigurava trajnost i otpornost drvene građe.

Takve platforme su inače nužne za označavanje i zaštitu prirodnih staništa i očuvanje endemske vegetacije u Hrvatskoj jer se omogućava siguran pristup i promatranje cretnog bilja bez ugrožavanja staništa.

Bosnić+Dorotić

– Pristup projektu karakterizira diskretno oblikovanje i upotreba prirodnog drvenog materijala koji ima poveznicu s lokacijom u prirodi i tradicionalnom gradnjom. Nova platforma djelomično je natkrivena pa je osigurana i zaštita od sunca i atmosferilija za posjetitelje. Pažljivim pozicioniranjem platforme nije narušena postojeća vegetacija. U kombinaciji s crnim paljenim drvetom korištene su zrcalne metalne trake na stražnjoj strani nadstrešnice koje imaju funkciju reflektiranja prirodnog okoliša. Na taj način se konstrukcija dematerijalizira, a građevinski elementi se mimikrijom bolje uklapaju u okoliš – objasnio je arhitekt Ivan Galić iz Nop studija.

Bosnić+Dorotić

Jedva čekam šetnju. Evo točne lokacije: mjesto Dubravica, u šumi Dubrava ispod Lugarskog brega na lijevom obronku potoka Dubrava.

Evo još malo divnih slika studija Bosnić+Dorotić.