Vodič za odabir kvalitetne garniture za sjedenje

Ništa nije vječno, a pogotovo ne komad namještaja na kojem svaki dan sjedimo i ležimo. No, kako prepoznati kvalitetnu garnituru koju ćemo godinama voljeti i koja će se sjajno uklopiti u naš dnevni boravak?

Iako zvuči jako jednostavno – odabrati garnituru za sjedenje nije nimalo jednostavan zadatak.

Na tržištu ima jako puno sjedećih garnitura. Dvosjedi, trosjedi, kutne garniture u L, u slovo U, s damskim ležajem, sa spremištem, s mehanizmom koji garnituru pretvara u krevet, sa ili bez mogućnosti podešavanja naslona za glavu, leđa, ruke i noge… Zaista je ogroman izbor, a pogotovo ako u jednadžbu odabira stavimo i materijale, vrste punjenja, ispitani ciklus habanja, postojanost boja… uistinu je lako pogriješiti.

Naime, već odabir krive tkanine na garnituri može uzrokovati brojne probleme poput bržeg habanja tkanine, stvaranje mucica, upijanje mrlja…

Upravo zbog svega toga u suradnji sa stručnjacima iz Lesnine napravili smo vodič za odabir kvalitetne kutne garniture za sjedenje.

Kutna garnitura s lijevim ili desnim kutem, s punim leđima ili s damskim ležajem ili pak garnitura u slovo U – sve ovisi o dimenzijama vašeg prostora.

Kutne garniture traže puno prostora i nipošto ne izgledaju dobro kada su stješnjene uz zid. Ako imate manji dnevni boravak radije odaberite komotan trosjed i fotelju – prostor će izgledati puno prozračnije.

No, vratimo se kutnim garniturama. Elegantnije izgledaju garniture s damskim ležajem nego one s punim leđima. Puna leđa zgodna su ako iza njih imate zid, no ako je u blizini prozor ili prolaz, onda birajte nešto prozračnije i s nižim naslonom.

Boja? Uskladite ju s ostatkom prostora. Ako želite da kutna garnitura bude glavna zvijezda u vašem domu onda birajte življe boje – žuta, narančasta, zelena, plava… garnitura će izgledati jako atraktivno, no to znači da ostatak doma morate smiriti i uskladiti s bojama, teksturama, dezenima.

Ako želite igrati na sigurno – onda je klasična siva ili bež garnitura izvrstan izbor. Lako ćete ju oživjeti jastucima i slikama, a s obzirom na neutralnost boja, sigurno vam neće brzo dosaditi ili izići iz mode.

Materijali?

E tu postoji jasno pravilo – gledajte etiketu. Na etiketi svake tkanine vidjet ćete jedan veliki peteroznamenkasti ili šesteroznamenkasti broj. Što je broj veći to znači da je materijal izdržljiviji i otporniji na habanje, a to je dokazano ispitanim ciklusima habanja materijala. Sve iznad 50.000 smatra se vrlo dobrim te garantira kvalitetu i izdržljivost materijala, a ako tražite garnituru za apartmane i kuće za odmor, onda pokušajte naći tkaninu s brojkom 100.000 ili više.

Ako je vaša garnitura blizu staklene stijene, onda vam je vrlo važna i brojka koja označava svjetlosnu postojanost, a nije na odmet i pogledati broj koji označava stvaranje zamršenih vlakana u obliku kuglica te gramažu tkanine.

Pravilo je kao i uvijek – teža i gušća tkanina je kvalitetnija, a prirodni materijali skuplji su od umjetnih.

No, iako sam veliki ljubitelj prirodnih materijala, moram reći da su mješovite tkanine s visokim postotkom umjetnih materijala uistinu izdržljivije. Ciljano su smišljene da se ne rastežu, ne gužvaju, ne gube formu…

Postoji još jedan vrlo važan podatak koji trebate gledati, a to je WR certifikat, odnosno water repellent podatak. Naime, postoje tkanine kojima treba duže vremena da upiju tekućinu, kao i neke koje uopće ne upijaju tekućinu. Kada prolijete vodu, sok, kavu, vino… tekućina izgleda poput kuglica ili lokvice, što vam daje dovoljno vremena da obrišete površinu sa suhom krpom te da tekućina ne uđe u tkaninu i da ne ostanu fleke.

Lesnina ima jednu genijalnu uslugu za koju mnogi ne znaju – imaju stroj za impregnaciju, što znači da za garniture kupljene u Lesnini možete naručiti dodatnu impregnaciju.

Ova usluga totalno je otkriće i spas za sve one s malom djecom, svijetlim garniturama, razuzdanim gostima…

A što je s punjenjem?

I tu postoje razne teorije, a laičko pravilo je – što je garnitura teža to znači da je kvalitetnija.

Ako uzimate garnituru koja ima drvenu konstrukciju, provjerite od kakvog drva je napravljena te da li “škripi”. Trik je – sjednite na rub sofe i provjerite kako se ponaša, a zatim se dignite te s jednom rukom pokušajte dići jedan kraj garniture ili jednu nogu. Do vremena kada ste ju podigli pet – šest centimetara, druga prednja noga trebala bi se podići. Ako još uvijek dodiruje pod, to je znak da je okvir preslab.

Kvalitetne sofe imaju konstrukciju izrađenu od punog, tvrdog drva, u pravilu hrasta, a konstrukcijske daske trebale bi biti široke barem 4 centimetara.

Imate li osjećaj da se sofa ljulja? Noge garnitura moraju biti dio okvira i pričvršćene vijcima i klinovima ili imati utore kao ojačanja. Nikako ne kupujte sofe čiji su okviri i noge spojeni samo spojnicama ili ljepilom.

PU ili HR pjena ili opruge?

Odluka je na vama i vašem osjećaju udobnosti.

Kako god bilo, pravilo je sljedeće – ako je garnitura u dućanu izgubila oblik, vrlo je vjerojatno da će se to dogoditi i vama kod kuće. Kod kvalitetnih sofa ni nakon duljeg sjedenja ne ostaje udubljenje jer se kvalitetna ispuna vraća u prvobitni oblik.

Dubina sjedenja?

Opet stvar osobnog ukusa i dimenzija koje su vam na raspolaganju. Za manje prostore preporučljivije su pliće garniture dok su za veće izvrsne dublje sofe širine od 95 do 110 centimetara.

Skuplji modeli garnitura obično nude i opcije poput podešavanja naslona za glavu, ruke, leđa, noge, podešavanje nagiba naslona za leđa te vrlo korisno, dubine sjedenja…

Never trust a skinny chef. To pravilo vrijedi i ovdje – ne vjerujte jeftinim kutnim garniturama… a popusti i akcije su već druga priča.

Da ne duljim, evo mog top 15 garnitura iz Lesnine. Raspon cijena je ogroman – od 5.000 do 50.000 kuna – ali sva sreća da često imaju razne akcije i pogodnosti. U potpisu svake slike vam je link s cijenom, dimenzijama i detaljnim specifikacijama oko materijala i punjenja.

Sjedeća garnitura Capri, materijal: koža, robna marka: Valnatura, Lesnina (LINK)
Sjedeća garnitura Campania, materijal: koža, robna marka: Chilliano, Lesnina (LINK)
Sjedeća garnitura Delia, materijal: tkanina, robna marka: Pure Home Lifestyle, Lesnina (LINK)
Sjedeća garnitura Badia, materijal: tkanina, robna marka: Dieter Knoll, Lesnina (LINK)
Sjedeća garnitura 7292 Ambrosia, materijal: koža, robna marka: Moderano, Lesnina (LINK)
Sjedeća garnitura Biella, materijal: koža, robna marka: Ambiente, Lesnina (LINK)
Sjedeća garnitura Grenada, materijal: tkanina, robna marka: Stylife, Lesnina (LINK)
Sjedeća garnitura Heaven, materijal: tkanina, robna marka: Tom Tailor, Lesnina (LINK)
Sjedeća garnitura 6385, materijal: tkanina, robna marka: Venda, Lesnina (LINK)
Sjedeća garnitura Bochum, materijal: tkanina, robna marka: Beldomo, Lesnina (LINK)
Sjedeća garnitura Casablanca, materijal: tkanina, robna marka: CarryHome, Lesnina (LINK)
Sjedeća garnitura Fontana, materijal: tkanina, robna marka: Hom’in, Lesnina (LINK)
Sjedeća garnitura Brooklyn, materijal: tkanina, robna marka: Hom’in, Lesnina (LINK)
Sjedeća garnitura Spliff, materijal: tkanina, robna marka: Beldomo Speed, Lesnina (LINK)
Sjedeća garnitura Burgas, materijal: tkanina, robna marka: Ti’me, Lesnina (LINK)