Potkrovlje iz najluđih snova

Nildo Jose mladi je južnoamerički arhitekt koji radi zanimljive i ugodne interijere. Ipak, loft Ninho nešto je posve posebno kao i manifestacija Casa Cor

U današnjem svijetu Instagrama, Pinteresta i neprestanih vizualnih podražaja često mi se čini da je teško napraviti nešto novo i oduševiti. No, ipak, događaju se pomaci, a nedavno me jedna fotografija koja mi je ušla u feed potpuno oduševila, a to je loft Ninho, mladog arhitekta Nilda Joséa.

Nildo José

Loft Ninho veličine 80 četvornih metara zapravo je stan-showroom koji je nastao je kao odgovor mladog arhitekta na pitanje koje je postavio ovogodišnji Casa Cor, a to je kako pronaći nove načine korištenja prostora i novih navika prisutnih u svakodnevnom životu.

Nildo José

Djeca imaju Disneyland, a ljubitelji arhitekture dizajna Casa Cor. Nije daleko od istine. No, o čemu se točno radi?

Nildo José

Naime, Casa Cor je fenomenalna manifestacija koju svakako treba posjetiti ako ste po ljeti u Južnoj Americi. Riječ je, naime, o najvećoj izložbi arhitekture, uređenja interijera i uređenja okoliša u Južnoj Americi, utemeljenoj 1986. u Sao Paulu. Broj sudionika arhitekata i dizajnera, kao i posjetetlja raste iz godine u godinu. Lokacije odvijanja izložbe svake su se godine mijenjale, širile diljem Brazila, ali i ostallih država Južne Amerike.

Nildo José

Danas postoji franšiza i u Miamiu (SAD), a manifestacija uključuje sudjelovanje preko 100 arhitekata i dizajnera te preko 100.000 posjetitelja. Jedna od glavnih stvari po čemu je Casa Cor poseban je što stvara prostore/stanove/loftove/kuće koje posjetitelji mogu posjetiti. Jedan od takvih stanova je Ninho loft arhitekta Nilda Joséa iz Sao Paula.

Nildo José

Ninho na portugalskom znači gnijezdo, a ovo “gnijezdo” podjeljeno je na tri funkcionalne cjeline: hranjenje, druženje i intima.

Nildo José

Poveznica sve tri zone je europski hrast, kojime su obloženi podovi, zidovi i stropovi, dajući postoru toplinu.

Nildo José

Dnevna zona za druženje podijeljena je na dio za okupljanje i međusobnu interakciju. Namještajem različitog porijekla i brojnim umjetničkim djelima postignut je kozmopolitski dekor: Dimlux rasvjetna tijela, Saccaro sofa, Etel stolci Oscara Niemeyera, Vitrina lampa Potence Jeana Prouvea, fotelje Giuseppea Scapinellija, Vitrini stolovi Ronana i Erwana Bouroulleca te Febo fotelja BB Italie…

Nildo José

Kuhinja je podijeljena u tri dijela i zadovoljava najčešće funkcije: kuhati, jesti/piti i raditi. Naime, kuhinje i blagovaonski stolovi nisu više samo mjesta za jelo i druženje, nego sve češće postaju i radni stolovi za čitanje i rad na kompjuteru.

Nildo José

Kuhinjom dominira pet metara dugačak Caesarstone stol od bijelih smola, gdje je jedan kraj blagovaonica, a druge strane je bar, te kuhinjski elementi i pribor brenda Dell Anno, gdje se organiziraju sve aktivnosti kuhanja.

Nildo José

Završna obrada kuhinjskih elemenata je posebno sofisticiran polimer izrađen od bakrenih čestica šprican na površinu osnovnog materijala (MDF), što je rezultiralo premazom otpornim na koroziju i udarce. Stolice Almeida je posebno za ovaj projekt u suradnji s arhitektom dizajnirala Etel Carmona.

Nildo José

I idemo do najzanimljivijeg djela – intimne zone koja je smještena je u produžetku dnevnog boravka iznad koje je prava kućna džungla.

Nildo José

Naime, spavaća soba i kupaonica zapravo su uokvirene kutije s tri važne funkcije: spavanje, kupanje i meditacija. Na donjoj etaži je spavanje i kupaonica, a na galeriji je “terasa s vrtom” kojeg je uredila Bia Abreu.

Nildo José

Krevet, odnosno madrac, smješten je gotovo na samome podu jer je to, prema japanskoj tradiciji, način da zemlja apsorbira težinu dana koji je osoba imala i obnovi joj energiju do sljedećeg jutra.

Nildo José

Nildo José, Brazilac koji je diplomirao na Sveučilištu Mackenzie, a kao svoj cilj uvijek ističe samo jedno. Smatra da arhitektura treba mamiti uzdahe, pričati priču i biti temelj za sreću.

Nildo José

Moj uzdah i sreću je svakako dobio. Bravo Nildo José.

Nildo José

Uživajte u fotografijama…