Pod kosim krovovima. Zagrebačka transformer minijatura

Ovaj mali stan mogao bi vas zavarati. Dugo nisam vidjela nešto simpatičnije i posebnije

Nije sve onako kako se na prvi pogled čini. Priča ide ovako. Na mail dobijam slike jednog stana u potkrovlju u centru Zagreba. Sladak je, svjetao, bijel i čini mi se kao da u njemu nema puno stvari. Pomislim odmah da je to još jedan Airbnb stan za najam.

Zovem vlasnika i dogovaram susret. Sva sreća, jer ovako nešto teško je doživjeti na slikama. Potpuno me zavarao.

Sandro Lendler

Naime, dugo nisam bila u jednom tako dobro iskorištenom stanu koji ima gomilu mjesta za stvari, a to nikada ne bih rekla…

U 17,5 kvadrata tako stane 20 pari cipela, mnoštvo knjiga, odjeće, kofera i gomila fotografske opreme.

U tom stanu može spavati čak troje ljudi, a jednako tako možete i ne vidjeti krevet.

Sandro Lendler

Kako?

Uspinjem se krivudavim stepeništem i dolazim u prostoriju koja je dom jednom poznatom zagrebačkom fotografu i njegovim brojnim biljkama. Prostor je svijetao, ugodan, malen i jako dobro osmišljen.

– Dođi pokazat ću ti kako izgleda prostor kada se sakrije krevet.

Sandro Lendler

Fotograf uzima “stol” i gura ga po skrivenim vodilicama na zidu. Krevet nestaje i pretvara se u stol, a odjednom je ispred mene skriveno skrovište za odjeću, knjige, foto opremu, suvenire s putovanja…

Otvara mi ladicu po ladicu i totalno sam zadivljena koliko stvari zapravo stane u ovako mali prostor kada je on pametno i funkcionalno posložen.

Sandro Lendler

Sve je to smislila arhitektica Mariela Žinić koja je od ovog prostora uistinu napravila pravi transformer.

Sandro Lendler

Ispod kreveta su ladice, iznad stropa u kosom dijelu krova je spremište za kofere, reflektore, foto opremu… fotelje su također modularne i u jednom potezu se pretvaraju i dodatan ležaj.

– A čekaj, a gdje je tu kuhinja? Na fotkama je bila, ako se dobro sjećam.

Sandro Lendler

I opet novo iznenađenje.

Izađeš iz prostorije na zajednički hodnik i prostor preko puta sobe je kuhinjica s kupaonicom.

– To su te “draži” života u malim tavanskim prostorima u centru. Ja sam se već naviknuo tako živjeti jer sam ovdje živio kao mali, a ponovno sam ovdje došao prije 4 godine kada sam ga odlučio preurediti – priča mi fotograf koji je napravio jednu od detaljnijih i sveobuhvatnijih obnova.

Naime, kako prostor nije velik, a vlasnik je veliki ljubitelj prirode i ekologije svugdje gdje se moglo išlo se na održive ekološke materijale i vrlo kvalitetne, pomno odabrane stvari.

Sandro Lendler

Umjesto mineralne vune, izolacija je trendisol, odnosno pahuljice celuloze, prozori su svi drveni, voda omekšana i bez kamenca zahvaljujući ugrađenom omekšivaču vode, zrak filtriran i čist, a grijanje thermaRay. Naime, riječ je o posebnom obliku grijanja na struju koje daje osjećaj ugode jer medij nije zrak, nego površina.

– Jednostavno nisam imao gdje staviti radijatore, a novi razvod plina s radijatorima koštao bi me puno skuplje nego ova opcija. Razlika je bila ili 40.000 kuna za plin i radijatore ili 12.000 za thermaRay – prisjetio se vlasnik nekadašnjih ponuda i objasnio da je kod njega većinom ugrađeno stropno i zidno grijanje, no da se thermaRay ploče mogu ugraditi u pod.

Režije za grijanje, su mu u zimskim mjesecima manje od 75 kuna. Opet povoljnije nego što bi bio plin…

Sandro Lendler

Kupaonica je iza ormara, a prozor od kuhinje gleda u zid.

Kako mane pretvoriti u prednost, točno to je priča ovog stana.

Sandro Lendler

Da je veći, ne bi više bio toliko sladak. A vjerojatno više ni toliko pametan i inovativan.

Uživajte u ovom divnom potkrovlju i fotografijama Sandra Lendlera. (za otvaranje fotogalerije kliknite na fotografiju)

Wordpress Gallery Plugin Free

 

Priče i inspiracije za uređenje u sklopu Tjedna potkrovlja na Dblogu osmišljene su u suradnji s tvrtkom Velux. Evo linka na druge priče iz ovog serijala tekstova.