Kako zamišljate svoju “fun house”? U ovoj vlada art deco na suvremen način

Plaster Fun House nekad je bila vikendica, a danas je prekrasan obiteljski dom u kojem prevladavaju lukovi, mjedeni detalji i terrazzo, a zamišljena je kao prostor u kojem se obitelj druži, opušta i zabavlja

Kako zamišljate svoju zabavnu kuću? Šarenu? Od različitih materijala ili s tapetama cool uzoraka? Možda nadopunjenu zanimljivim sadržajima poput starih flipera i biljara? Vjerujem kako svatko ima svoju ideju, a danas ću vam pokazati jednu australsku koja i nosi takvo ime – Plaster Fun House.

Tash McCammon

Kuću u Torrensvilleu u Australiji potpisuje arhitektonski ured Sans-Arc Studio, a prostor u kojem danas živi obitelj zapravo je nadograđena vikendica koja je bila karakteristična po svojim zidovima, lukovima i terrazzu od bijele žbuke. Iz studija kažu kako su od vikendice uspjeli napraviti funkcionalan dom u kojem obitelj kuha, opušta, odmara i zabavlja.

Tash McCammon

A zašto još ovakvo ime, osim što je odlična obiteljska oaza? Mogu slobodno reći kako je to jasno na prvu jer je riječ o kući koja je veliki kontrast ostatku kuća u gradu, napravljenima od smeđe opeke… Svijetla je, zabavna i kompaktna.

Tash McCammon

Iz studija kažu kako se ovaj projekt namjerno suprotstavlja okolnim stilovima gradnje te svoj identitet formira korištenjem žbuke i lukova, a prostor je, i arhitektonski gledao, prava, svijetla oaza koja ima istančan art deco moment.

Tash McCammon

Takav dom predstavlja ono što obitelj zapravo je. Naime, australski ured Sans-Arc studio ovakav topao dom postigli su na način da su proučavali što obitelj voli pa se kroz dom provlače detalji koji pokazuju ljubav klijenata prema art decou te P&O dizajnu, odnosno stilu koji je nastao 1930-ih godina na temelju popularnosti brodova za krstarenje.

Tash McCammon

U središtu pozornosti nalazi se prekrasna kuhinja, a u njemu je svakako glavna zvijezda veliki, pastelno ružičasti terrazzo stol za doručak u kojem se obitelj okuplja svakog jutra. Iz arhitektonskog ureda kažu kako je terrazzo stol jedinstven komad namještaja te ujedno i središnje mjesto, ne samo u kuhinji, već i u cijeloj kući, a povezuje staro i novo, vikendicu i Plaster Fun House.

Tash McCammon

Ružičastom su stolu “suprotstavljeni” pastelno plavi ormarići i pločice u sličnoj nijansi te obilje detalja od mjedi, poput onih na visećim lampama te policama za knjige. Plave pločice postavljene su i u kupaonici u kojoj se nalazi upečatljiv krovni prozor te, naravno, detalji od mjedi i terrazzo.

Tash McCammon

Budući da su radili produžetak vikendice, bilo je potrebno pobrinuti se da novi prostor ima dovoljno dnevnog svjetla. Iz tog razloga, probili su zid na istočnoj strani kuće, a zid krase upečatljivi prozori i vrata u obliku luka.

Tash McCammon

Uvijek sam maštala o maloj klupi ispod prozora pa mi je velika kutna klupa jedan od slađih detalja u ovoj obiteljskoj kući. Preslatko, zar ne?

Tash McCammon

Uživajte u fotografijama i ukradite im pokoju ideju…