Ovdje bi bilo lijepo malo se odmoriti. Idemo u Istru.

Vjerujem da su mnogi počeli gledati kuće za odmor gdje bi se voljeli nagledati zelenila i odmoriti od nošenja maski… Evo jedne vesele i divne vile blizu Poreča. Idemo u Villa Velu

Vodim vas u jednu kuću u Istri koja mi je odmah izmamila osmijeh na lice. Moderna, suvremena, hrabra i malo drugačija. Naši “vodiči” su njezini vlasnici, mladi bračni par iz Istre koji ju je napravio baš po svom guštu, zamišljajući kako se s klincima kupaju u bazenu, uživaju ispijajući gin tonik u hladu…

villsy.com

Evo našeg razgovora o Villi Veli.

– Kako bi u dvije-tri rečenice opisali vašu kuću Villa Vela?

Petra: Villa Vela je suvremena kuća ukorijenjena u tradiciju i kontekst. Tradicionalni, arhetipski oblik kuće nadograđen je suvremenim materijalima i modernim unutarnjim oblikovanjem. Kuća je uronjena u kontekst, šumu u naselju i sačuvana su sva stabla prilikom njezine gradnje.

villsy.com

– Tko je bio arhitekt? Tko je uredio interijer?
Petra: Arhitekt je studio Alter Lego iz Pule, dizajn interijera je kompletno naš, mužev i moj.

villsy.com

– Možete li nam par rečenica opisati kuću?
Petra: Teren je diktirao kuću, htjeli smo arhetipski oblik (kao dječji crtež :-) kuće da djeluje jednostavno i nenapadno u mjestu u kojem se nalazi, ali i da poštuje prirodu. Kao što smo rekli sačuvana su sva stabla koja su bila na parceli i tlocrt je nastao tako da je “izbjegavao” drveće. Prizemlje i kat imaju svaki po sto kvadrata dok galerije imaju pedeset. Na taj je način dobiveno veliko “open space” prizemlje s dnevnim boravkom, blagovaonom i kuhinjom te na katu tri velike i prostrane sobe, svaka sa svojom kupaonicom.

villsy.com

Od tri sobe na katu dvije su takozvani family room s četiri kreveta dok je jedna master bedroom s jednim bračnim krevetom.

villsy.com

Kuća ima i igraonicu (WII, pikado, stolni nogomet), bazen i ljetnu kuhinju. Zamišljena je kao idealno mjesto za obiteljski odmor.

villsy.com

Jedna od glavnih zamisli kod osmišljavanja kuće bila je da se stavimo u cipele naših gostiju, da razmislimo iz njihove perspektive gdje bi rado popili kavu ujutro, spremili ručak i pojeli ga zajedno u hladu, odmorili popodne uz bazen ili popili dobar gin tonic uz ugodnu rasvjetu ležeći na zelenoj travici ispod stoljetnog hrasta.

villsy.com

Htjeli smo za njih stvorili osebujne trenutke koje će prolaziti svaki dan njihovog odmora i mislimo da smo upravo u tome uspjeli.

villsy.com

– Villa Vela različita je od kuća koje su inače u ponudi. Smjelija je, modernija, veselija?
Petra: Upravo tako. Villa Vela je optimističan objekt. Prostrana, visoka (visina je od 3.3 do čak 5.5 metara u nekim prostorijama), puna prirodnog svjetla i dobro dizajnirane rasvjete jednostavno je ugodno boraviti u njoj.

villsy.com

S druge strane vanjski dio je zamišljen kroz scenarije. Imamo lounge dio, bazen, zelenu površinu, ljetnu blagovaonu, sunčalište, bbq zonu… moguće je cijeli dan koristiti različite prostore i uživati u njima.

villsy.com

– Pred turizmom su ove godine veliki izazovi. Kako vi vidite budućnost turizma?
Petra: Budućnost je zaista neizvjesna. Iako se i sami dugo godina bavimo turizmom činjenica da smo toliko ovisni o turizmu nije nikako dobra. Pad će ove godine biti značajan ali je važnije normalizirati poslovanje slijedeće godine. Naravno mi smo optimisti, ali što i kako će biti ne možemo predvidjeti. Vjerujemo da će za dobrim i inovativnim projektima uvijek biti potražnje.

villsy.com

– Iz iskustva, koliko se gosti mijenjaju? Traže li veću vrijednost za novac?
Petra: Gosti danas putuju drukčije nego u prošlosti. Gosti se u principu ne vraćaju jer jedne godine idu u Hrvatsku, a u drugu u Vijetnam ili Bali. Ne idu jedne godine u Istru, a drugu u Dalmaciju, već šaraju po kontinentima. Možda će ova situacija sa COVID-19 to promijeniti, ali iskreno mislimo da će uskoro sve biti po starome. Što je zapravo i dobro.

villsy.com

– Koji je vama omiljeni kutak u kući?
Petra: Omiljeni kutak je doslovce kutak :-) puno smo truda ulagali u beton, kako da ispadne što bolji, ravniji, koloritno ujednačeniji, a da ne koristimo skupe oplate, pa je tu bilo svakakvih rješenja, a najdraži nam je na jednom mjestu gdje je spoj stakla minimaliziran i gdje se krhkost stakla suprotstavlja grubosti betona. Puno nam je trebalo i borbe s majstorima koji su u tome vidjeli manjkavost i nešto što moraju obavezno popraviti a mi smo vidjeli čisto savršenstvo :) To je stvarno fascinantno i užitak je tu boraviti. K tome pogled je na travnatu površinu i bazen, tako da izgleda gotovo dematerijalizirajuće…

villsy.com

– Na što ste još ponosni?
Petra: Pošto već imamo iskustva u gradnji priprema za ovu kuću je bila zaista dobro odrađena i stvari su se na gradilištu dobro odvijale. Dio namještaja je kupljen prije same gradnje i prilagođen je tlocrt kuće tome, ekipa koja gradi i radi obrtničke radove su dugogodišnji partneri i nije bilo pretjeranog stresa. Najviše smo ponosni na 4.5 metara dugačku konzolu koju nose dvije 12 metara dugačke grede. Izvedba tog dijela bila je vrlo izazovna, zahtijevala je posebnu armaturu i jači beton, ali zato je efekt sjajan, konzola je postala “highlight” projekta.

villsy.com

– Je li bilo nekih zanimljivih anegdota oko gradnje i opremanja?
Petra: Toga nažalost (ili na sreću jer je kasnije smiješno se prisjećati toga) uvijek ima. Ali to su situacije koje nisu namjerne i iako tada zbog njih gubimo živce, kasnije se njima smijemo. Na ovoj kući konkretno bilo je “nestašnih” epizoda oko bazena i kanalizacije, ali se sve otklonilo i svi smo ostali u dobrim odnosima. Važno je da greške nisu namjerne i da ih netko ne podmeće, a pogriješiti može svatko.

villsy.com

– Kuća je sva u betonu. Kako vam se to pokazalo u praksi? Je li zahvalno za čišćenje i održavanje?
Petra: Kuća je vrlo zahvalna za održavanje. Sav je beton impregniran i dobro tretiran te ga je jednostavno održavati. Estetika betona i industrial style su aktualni estetski trend te smo i mi prigrlili taj isti trend. Kada se stvari promjene, biti će veoma lako kuću oličiti, staviti drvo, pločice ili neki drugi materijal te je za nekih 10-ak godina ponovno osviježiti bez većih građevinskih zahvata.

villsy.com

– Apsolutno se slažem. Mudro ste to smislili. Kakve su reakcije gostiju?
Petra: Reakcije su odlične, gosti su zaista oduševljeni, pogotovo oni koji su ljubitelji modernog stila. Dolaze nam u principu mlade obitelji s djecom i rade ono što smo i zamislili gradeći kuću – nakon prvobitnog “wow” osjećaju se kao doma, opušteni su, smireni, uživaju u svakom pogledu.

villsy.com

Uživajte u fotogaleriji…

Wordpress Gallery Plugin Free