Ovako se to radi. Tea i Maslina. True story

Maslina resort svima nekako prolazi ispod radara. No, to je priča koju bi trebala biti putokaz hrvatskom turizmu

Povod za ovu priču je suradnja splitske keramičarke Tee Radić koja stoji iza brenda Terra Ceramica i resorta Maslina, novootvorenog kompleksa od 5 zvjezdica na Hvaru koji je jedan od najposebnijih turističkih projekata u Hrvatskoj.

Kate Ševo

O tom projektu malo se zna. Malo tko ga je i imao prilike vidjeti s obzirom da je Maslina resort otvoren tek u kolovozu, a trenutno ima pauzu sve do ožujka.

Kate Ševo

Riječ je naime, o hotelu s 50 soba i tri vile koji se nalazi u uvali Maslina u blizini Stari Grada na Hvaru. Maslina je resort okružen morem, maslinicima, vinogradima i borovom šumom, a iza njega stoje francuski investitori, kći i otac Maud i Daniel Truchi koji su se zaljubili u Hrvatsku i Hvar.

Kate Ševo

Obitelj Truchi napravila je izvrstan posao i angažirala stručnjake koje si napravili uistinu nešto posebno i autentično. Splitski arhitekt Tomislav Alujević potpisuje projekt u suradnji s dvoje stručnjaka iz Pariza, a za dizajn interijera zaslužna je Leonie Alma Mason, dok uređenje krajobraza potpisuje Thomas Seconde.

Kate Ševo

Sinergija interijera, eksterijera, arhitekture, dizajna, lokacije… sjedinjuje se u jednu posebnu priču o kojoj ću vam sutra detaljnije pričati.

Kate Ševo

Sada krećem na priču koja je povod ovog teksta – suradnja s hrvatskim umjetnicima. Množina? Da. Maslina Resort surađuje s nekoliko hrvatskih dizajnera i proizvođača s kojima su napravili izvrsnu suradnju koja bi trebala biti role-model za novu generaciju hrvatskog turizma.

Kate Ševo

Modna dizajnerica Sara Lončarić iz studija Blackpearl dizajnirala je uniforme za sve djelatnike Masline – od vrtlara, konobara, sobarica do menadžera. Autentične, posebne, elegantne, s malim pomakom…

Kate Ševo

Keramičarka Tea Radić, koja stoji iza brenda Terra Cerramica, izradila je posebno dizajniranu ručno rađenu keramiku.

Kate Ševo

Iz Teinih šalica ujutro pijete kavu u Maslini, a kako je uopće došlo do te suradnje ispričala nam je Tea Radić.

Kate Ševo

– Njihova vizija je bila vrlo jasna. Točno su znali kakav stil, duh i način življenja žele unutar svog resort boutique hotela. Istovremeno njihova vizija savršeno je odgovarala estetici koju Terra ima – kaže Tea dodajući kako je vrlo ponosna na ovu suradnju koja bi mogla biti primjer i ostalim hotelijerima i ugostiteljima ako želimo da hrvatski turizam ima autentičnu priču mjesta i ljudi.

Kate Ševo

– Nakon prezentacije, prvih skica i prototipa brzo smo definirali estetku komponentu. Inspiraciju sam našla u minimalističkim formama i organskim oblicima – dok su boje neutralne, zemljane, tople. Sve to usklađeno je s estetikom Maslina resorta. U Maslini nema pretjerivanja. Sve je umjereno, uravnoteženo i skladno. Sve je uređeno u mediteranskom s blagim utjecajem francuskog stila.

Kate Ševo

Svaki komad je napravljen unikatan ili u malim serijama. Jedan od važnih uvjeta je bio da komadi budu izdržljivi pa su stoga rađeni od kamenine koja se pali na visokim temperaturama i kao takvi su otporniji na mehaničke udarce – ispričala je Tea, dodajući kako je esencija Maslina resorta utkana u svim detaljima, uključujući organske i lokalno proizvedene proizvode i sadržaje dizajnirane s naglaskom na gosta.

Kate Ševo

– Cijeli projekt trajao je skoro 10 mjeseci, u kojem je Covid 19 odigrao veliku ulogu, a što je izuzetno malo vremena za tako veliki pothvat. U početku se činilo nemogućim, ali uspjeli smo.

Osim pojedinih komada keramike koja je išla u sobe hotela – šalice za kavu i dio kupaonskog inventara – veći dio kolekcije obogatio je prostore Pharomatiq Spa, koji je ključna ideologija resorta.

Kate Ševo

Od većih i manjih keramičkih zdjela za manikuru i masažu preko bočica za aromaterapijska ulja.

Ovaj dio je bio za mene i najveći izazov obzirom je kolekcija obuhvaćala puno različitih komada keramike, a svaki je trebao prvenstveno zadovoljiti funkcionalnu komponentu, ali i estetsku koja je bila podjednako bitna. U konačnici neprocjenjivo iskustvo – objasnila je Tea dodajući kako su osim dizajnera za Maslinu angažirani i lokalni proizvođači te OPG-ovci što bi trebalo postati pravilo i praksa ako želimo autentičnu priču mjesta i ljudi.

Kate Ševo

Uživajte u fotografijama, a sutra nastavljamo s pričom o samom Resortu. (za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku)

Wordpress Gallery Plugin Free