Od arhitektice do tokarice. I to prve nakon 20+ godina

Kako to izgleda kada se spoji dizajn, sjajan osjećaj za materijal i proporcije te craft? Upoznajte arhitekticu Karolinu Kukec Kassal i njezin Bug in my home

Njezina jaja koja se kriju iza brenda Bug in my home osvojila su Instagram. Prirodna, jednostavna, glatka, unikatna, topla… i – drvena.

Teško mogu zamisliti bolja dekorativna jaja od ovih – nelomljiva, nekvarljiva, prirodna, ekološka, unikatna, a povrh toga ručni rad koji slavi ljepotu drveta, prirodnosti i zanatstva.

Osim divnih dekorativnih jaja, mene je osvojila i njezina priča – upoznajte Karolinu Kukec Kassal, arhitekticu i vrlo vjerojatno jedinu majstoricu tokaricu u regiji, a možda i puno šire.

Njezina priča je ona koja nadahnjuje i ohrabruje.

– Potpuno me promijenila prošla godina. Godinama radim kao arhitektica, stalno u nekom žrvnju s rokovima, dozvolama, birokracijom, majstorima, investitorima… i prošle godine tijekom lockdowna osjetila sam da je zapravo divno usporiti i baviti se malo sobom i stvarima koje me vesele. Mnogi ljudi zatomljuju svoju kreativnu stranu i tijekom korone dogodio mi se reset u glavi i odlučila sam to promijeniti – započinje svoju priču Karolina Kukec Kassal, dodajući kako je i prije ove odluke puno puta gnjavila svog prijatelja stolara da joj pomogne u realizaciji svojih produkt dizajn ideja.

– A onda sam mu ponukana lockdownom i pravljenjem kruha došla s idejom da bi trebali dizajnirati valjak za tijesto. Kad je čuo moje ideje, on mi je rekao: tebi treba tokar, a ne ja te dao broj od jednog izvrsnog gospodina u penziji, vrhunskog tokara. Javila sam mu se, ispričala svoje ideje, a on mi je rekao: ajde uzmi komad drva kojeg želiš i dođi da te naučim kako ćeš to sama napraviti. Nakon par dana što sam dolazila i bivala sve oduševljenija drvom i strojevima, ispraznio je jedan dio svoje radione i rekao: ‘evo, izvoli svoje mjesto i radi’ – prisjeća se Karolina dodajući kako praktički od tada kreće nova ljubav u njezinom životu – novi Bug in my home.

I upravo tako nazvala je svoj brend za dizajn i predmete od drva – vaze, posude, svijećnjake, zdjele, dekorativne predmete… uvijek spajajući ljepotu materijala, oblikovanje i funkciju. Ne možeš pobjeći od arhitekture u sebi…

– I tako sam danima dolazila u radionu i satima vježbala te se sve više zaljubljivala u drvo i zanatstvo. Fascinantno je što možemo sami izraditi svojim rukama, a da to uopće ne znamo. I onda je jednog dana došao moj mentor i rekao – hajmo, spremna si za majstorski ispit. Prijavila sam se za polaganje ispita, skupila se komisija i položila sam ispit – kaže Karolina, dodajući kako tokarenje praktički izumire. Zadnji polaznik na ispitu prije nje je bio davne 1993. godine – prisjetila se Karolina svojih početaka dodajući kako je od trenutka svog prvog susreta s tokarskim strojem do danas prošlo godinu dana.

– Razgovarala sam s obitelji, posudila novac. I odlučila slijediti svoj san – kaže Karolina dodajući kako joj je cijela obitelj velika podrška, pa čak i 20-godišnji sin koji je na sve to u početku gledao sumnjičavo.

– Dugo nisam čula bolju priču, totalno sam sve fulala. Gledajući Instagram mislila sam da si da si mlada arhitektica koja je tek završila faks, a da ti tata ili djed izrađuju sva ta čudesa po tvojim nacrtima – kažem joj.

– Ne, sve izrađujem sama. Totalno ručni rad, od nabavke i pronalaska drva, ideje, do izrade, a kasnije i pakiranja, fotkanja – objašnjava mi Karolina dodajući kako i dalje po savjete i konzultacije odlazi kod svog mentora – 77-godišnjeg gospodina koji joj nije dao ribu, nego je naučio pecati.

Uživajte u Karolininoj uskršnjoj kolekciji, a evo linka i na njezin Bug in my home gdje možete i naručiti sve što vidite.