Obiteljska kuća? Ne, tvornica namještaja

Oni proizvode divan namještaj za eksterijere za koje dizajniraju imena poput Patricije Urquiole, braće Bouroullec, Rodolfa Dordonija, Helle Jongerlius, Jasper Morrisona… a kako to sve izgleda izbliza. Zavirimo zajedno u Kettal

Oduvijek me fascinirala proizvodnja. Način na koji je nešto napravljeno. Mjesta gdje nastaju stvari kojima se divimo i koje sa zanimanjem proučavamo, želimo… Da, možda sam čudna, ali volim obilaziti tvornice.

TVORNICA KETTAL

Zato vas danas vodim u jednu tvornicu čiji namještaj za eksterijere jako volim. Riječ je naime o španjolskoj tvrtki Kettal koja radi s najznačajnijim međunarodnim dizajnerima današnjice poput Patricije Urquiole, Ronana & Erwana Bouroullec, Rodolfa Dordonija, Doshi Leviena, Helle Jongerlius, Jaspera Morrisona, Emiliana Design studija.

TVORNICA KETTAL

Kettal je inače obiteljska firma začeta 1964. godine sa sjedištem u Barceloni, a mnogi zaposlenici pripadaju obiteljima koje su radile u Kettalu već nekoliko generacija.

TVORNICA KETTAL

Od početka im je fokus bio na međunarodnom tržištu te ulaganju u dizajn i inovacije. Kettalova je misija, kažu, stvaranje bezvremenskog namještaja za eksterijere kombinirajući kreativnost, inovativnost i suvremene metode proizvodnje.

TVORNICA KETTAL

Prisutni su u preko 80 zemalja, a trenutno imaju sedam salona: Barcelona, Marbella, Cannes, Paris, London, Miami, a ove godine je otvoren salon i u New Yorku.

TVORNICA KETTAL

Stara tvornica bila je odraz rasta tvrtke, stalno je i organski rasla tijekom godina, mijenjajući se kako bi se zadovoljile potrebe svakog novog razdoblja. Skromna zgrada iz 1967. površine od 1.000 m2 pretrpila je niz dogradnji koji su povećali tlocrt na 50.000 m2 koje danas zauzima.

TVORNICA KETTAL

U nastojanju da širenje bude učinkovitije, Kettal je prije par godina odlučio potpuno redizajnirati tvornicu. Nedavno je dovršen novi proizvodni pogon, s dva spojna bloka, u tvornici koja je ugodna, dobro osvijetljena i prostrana – više nalik uredu nego konvencionalnoj tvornici.

TVORNICA KETTAL

U najvišem djelu kompleksa nalaze se uredi i saloni. Staklena fasada površine 1.000 m2 osigurava dovoljno prirodnog svjetla u unutrašnjost tvornice, stvarajući ugodan i funkcionalan ambijent, a indirektna prirodna rasvjeta smanjuje potrebu za umjetnim svjetlom tijekom radnog vremena.

TVORNICA KETTAL

Izravna sunčeva svjetlost ne dopire do unutrašnjosti, čime se sprječava efekt staklenika i održava zgradu ugodnom za rad. Povišena lokacija ovog bloka daje joj dobru vizualnu kontrolu tvornice, pa i klijenti u izložbenom prostoru imaju panoramski pogled na tvornicu i namještaj koji se izrađuje.

TVORNICA KETTAL

Donji blok sadrži proizvodnu zonu, servise i laboratorij gdje se simuliraju ekstremni vremenski uvjeti za testiranje otpornosti proizvoda preko 10 godina. Proizvodni slijed tvornice je tako dizajniran da proizvodi prolaze od ruke do ruke bez dodirivanja podova, od recepcije sirovina do ambalaže gotovog proizvoda, kroz svaku fazu izrade namještaja. Proizvodni procesi su obrtnički intenzivni, od konstrukcijskih dijelova do završnih obrada, a uključuju lemljenje, honanje, slikanje, ručno pletenje, rukovanje i završnu ambalažu – sve pod istim krovom.

KETTAL

Ljudski faktor je i dalje vrlo važan u ovoj tvornici, ručni procesi imaju prioritet nad mehaničkim. U Kettalu tvrde da 85% proizvoda izrađuju ručno.

KETTAL

Na primjer, za fotelju Club Bitta potrebno je oko 2 sata, ručno lemljenje, brušenje, slikanje, rubove, kontrolu kvalitete i završnu ambalažu.

KETTAL

Pogledajte kako danas u svijetu izgledaju tvornice namještaja…