Numeni napravili atraktivanu instalaciju u Termama Tuhelj

Tuhi Green PlaNET nova je atraktivna instalacija koja će oduševiti djecu i (hrabre) roditelje

Volimo kada umjetnost i dizajn zauzmu prostor, a posebice kada iza svega toga stoji zabava za velike i male te vrijedne ruke domaćih dizajnera i graditelja. O čemu se radi?

Terme Tuhelj u hotelu Well dobile su novu atrakciju vrijednu 450 tisuća eura – instalaciju dizajnerskog tima Numen/ForUse.

Riječ je o višenamjenskoj instalaciji Tube napravljenoj od konopca i mreža, smještenoj između recepcije i hotelskog restorana Lati. To je ujedno prva Numenova Tube instalacija predstavljena u Hrvatskoj, a zbog njezine zelene boje čitava je dječja zona u hotelu dobila simbolično ime Tuhi Green PlaNET, koje osim s mrežom (engleski net), korespondira sa zelenim poslovanjem Terma Tuhelj.

– Investicija vrijedna oko 450 tisuća eura realizirala se u dvije faze, a uz Numen/ForUs na projektu su radile i dvije domaće tvrtke iz neposrednog susjedstva. Regeneracija iz Zaboka instalirala je mrežu, dok je za građevinske radove bio zadužen MDK iz Velikog Trgovišća – poručili su iz Terma Tuhelj i tako još jednom potvrdili koliko im je važna suradnja s lokalnom zajednicom.

– Tube Tuhelj zamišljen je kao alternativni, slobodni, spiralni pravac kretanja kroz prostor. Umjetničke instalacije ovog tipa karakteristične su po integraciji promatrača u umjetnički objekt. Također, instalacije ove dimenzije i konstruktivne snage predstavljaju hibrid arhitekture i skulpture, potičući oslobađanje tijela od nametnutih datosti arhitekture, tvrdog i ravnog poda, zida i stropa. Kao takva predstavlja određeni oblik pokretača, kako u tjelesnom, tako i u društvenom smislu. Vanjski promatrač se ulaskom u instalaciju pretvara u protagonista, performera, dok se izlaskom vraća u ulogu promatrača. Na taj način se osvješćuju i istovremeno relativiziraju društvene uloge kreatora i konzumenta, potičući dijalog i razmišljanje izvan ustaljenih okvira – objašnjava Nikola Radeljiković iz Numen/ForUse kolektiva.

Prije no što vam pokažem kako Tube izgleda u drugim svjetskim gradovima, evo linka na par tekstova o Numenovim svestranim radovima.