Montažna gradnja sve češći odabir za kuće za odmor

Vodimo vas u vilu Noeli u blizini Motovuna, montažnu kuću za odmor koju je projektirala i uredila dizajnerica Livija Macinić

Divim se ljudima koji sada grade. Izazovno je na svim poljima. Cijene, rokovi, kvaliteta… sve je na tankom ledu. Ne znaš koji dio će prije puknuti… I upravo iz tog razloga sve više ljudi se odlučuje za montažnu gradnju. Mnogima je osnovni razlog to što su cijena i rokovi ipak predvidljiviji nego kod klasične gradnje.

Upravo o tome porazgovarali smo s Livijom Macinić, dizajnericom interijera iz Istre koja primjećuje da se u posljednje vrijeme po Istri sve više grade montažni objekti.

– U zadnje tri godine porasla je potražnja za montažnom gradnjom jer su prednosti u odnosu na klasičnu gradnju ljudima postale sve važnije. Prednosti su brzina gradnje, suha gradnja te podatak da je troškovnik koji je ugovoren nakon dobivanja građevinske dozvole  finalan, dakle nema dodatnih troškova. Upravo iz tih razloga montažna gradnja je vrlo često povoljnija od klasične gradnje. Ovakva gradnja po mom vlastitom iskustvu nema nedostataka, ali je jako bitno odabrati kvalitetne izvođače kako kuće, tako i izvođače završnih obrtničkih radova – ispričala je Livija Macinić koja nam je pokazala kako izgleda jedna montažna kuća za odmor u okolici Motovuna koju je nedavno realizirala.

– Kuća je izgrađena 2022. godine, a za visoki roh bau stupanj izgrađenosti bilo je potrebno dva tjedna. Kako je prvotna namjena bila kuća za odmor, svi završni radovi u interijeru i okolišu su potrajali do proljeća 2023 godine kada je villa bila potpuno spremna za profesionalno slikanje i oglašavanje za najam za nadolazeću ljetnu sezonu. Sezona je prošla izvrsno, kuća je cijelu sezonu uspješno odradila bez ijednog slobodnog dana – objasnila je dizajnerica interijera.

– Vila Noeli smještena je na zemljištu od 1750 četvornih metara, s prekrasnim pogledom na maslinik i prirodu. Kuća je prizemnica od 100 m2 netto s kuhinjom, dnevnim boravkom i blagovaonicom a može ugostiti ukupno šest gostiju u dvije spavaće sobe. Svaka spavaća soba ima vlastitu en-suite kupaonicu, TV i klima uređaj. Ako imate dodatne goste, dnevni boravak nudi kauč na razvlačenje gdje se još dva gosta mogu smjestiti – objasnila je dizajnerica.

– Uz kuću tu je i pomoćni objekt od 29 m2 u kojem se nalazi ljetna kuhinja opremljena sa svime što je gostima potrebno za ugodno druženje uz roštilj. A za potpuno opuštanje, na raspolaganju su i finska sauna te vanjski natkriveni jacuzzi, smješteni odmah pored bazena na prostranoj terasi. Ležaljke oko bazena pozivaju na sunčanje ili čitanje knjige uz omiljeno piće. Zvuči kao recept za savršen odmor, zar ne – kaže dizajnerica, dodajući kako je interijer kuće fuzija modernog i mediteranskog stila s ponekim detaljem koji se uklapa u karakteristično istarsko podneblje.

– Velika pažnja posvećena je energetskom i ekološkom aspektu. Villa Noeli ima stanicu za punjenje e-vozila, što čini ovo mjesto savršenim za one koji vode računa o okolišu. Uz to kuća je izgrađena u niskoenergetskoj montažnoj gradnji sa debljinom zidova od 36cm, od kojih je samo 15 cm kamene vune, što čini boravak u kući ugodnim i po ljeti, ali i po zimi, jer takva gradnja zahtjeva minimalno trošenje resursa za grijanje/hlađenje prostora – kaže Livija.

– Današnji gosti traže puno više od mjesta za prespavati. Žele da im kuća za odmor pruža udobnost doma, ali i autentično iskustvo podneblja u kojem se kuća nalazi, s dodatkom čarolije koje samo bijeg u nepoznato može pružiti. Očekuju doživljaj koji će ih ostaviti bez daha, gostoljubivost, privatnost, mir, šarmantnost… – kaže dizajnerica dodajući kako se ljestvica pri uređenju kuća u Istri, neprestano diže.