Mjesto gdje je vrijeme stalo. Idemo u Ilok.

Šetnja dvorištem, odmor u hladovini, ukusne voćke tek ubrane sa stabala, grožđe iz mini vinograda, a u predvečerje čaša vrhunskog vina zvuči kao divan odmak od svakidašnjice…

Pročitala sam da u Tkalčićevoj 7, postoji  Vintage Photo Souvenir studio gdje se možete slikati u outfitu kao prije 100 godina. Cilindri, frakovi, krinoline, šeširi, mornarska odjeća za klince… sve kao na starim portretima.

No, ako želite pravo nostalgično iskustvo – odite u Ilok, u Kuću Weinrauch.

Sjajno očuvani dijelovi namještaja poput stolaca s balusterskim nogicama i pačetvorinastim naslonima i sjedalima od prešane ornamentirane kože, kao i stil gradnje, upućuju da je ova iločka kuća građena početkom 20. stoljeća.

U njoj je nekada živjela imućna građanska obitelj koja je u sklopu kuće imala i prostorije za poslugu te vinski podrum.

S velikim  dnevnim boravkom, dvije spavaće sobe i bogatom bibliotekom može primiti maksimalno osam osoba, a novi vlasnik uredio ju je za najam.

– U uređenju interijera spojili smo retro elemente poput starih podova, vintage namještaja i originalnih drvenih vrata sa zahtjevima modernih putnika. Uređivali smo dio po dio s puno ljubavi i želje da se u njoj gosti potpuno opuste i osjećaju kao kod kuće te dožive mir, tišinu, ljepotu i bogatstvo Iloka“, kaže Vlatko Matković, vlasnik kuće, inače rođeni Iločani s adresom u Vinkovcima. Emotivno je povezan s kućom koju je dobio u nasljedstvo, a u uspomenu na njezine vlasnike Gabrijela i Aleksandrinu – koje je od milja zvao čika Gavro i teta Alica, dao joj je ime Weinrauch.

– Kada smo krenuli u obnovu kuće, vizija nam je bila da u njoj uživaju i Iločani. Vjerujemo da će Kuća Weinrauch postati butik mjesto u kojem će se održavati ekskluzivna događanja poput degustacija vina, finih večera, koncerata, predstava… Prvo takvo „Red WEINrauch venue“, organizirali smo u suradnji s vinarijom Trs, Hotelom Dunav i TZ grada Iloka, u nedjelju, 1. rujna, u okviru 52. Iločke berbe grožđa. Po simboličnoj cijeni od 30 kuna, ljubitelji crnih vina, finih zalogaja i dobre glazbe, uživali su u jedinstvenom ambijentu u kojem je nekada uživala i poznata iločka obitelj – istaknuo je Matković.