Mikrocement, epoxy, keramika, parket, laminat, tepisi ili?

Što napraviti s podovima? Koji materijal ugraditi? Koji je najizdržljiviji, najlakše se čisti, najmanje se vide nečistoće te je najpovojniji, najatraktivniji? S tim pitanjima se susreću svi koji kreću u adaptaciju interijera, posebice apartmana. U našoj maloj školi o apartmanima pokušali smo pronaći odgovore na sva ta pitanja

Podovi su velika stavka u uređenju interijera. I financijski i estetski i funkcionalno. Zato uopće ne čudi da se mnogi mjesecima premišljaju oko vrste poda za svoj dom, ured, kuću za odmor, apartman… Tako je bilo i kod Mirne i Roka i njihove O’live residence, kuće u Bibinju čiju gradnju pratimo iz tjedna u tjedan.

Što staviti na pod da je izdržljivo, lako se čisti, dugotrajno, estetski privlačno… Laminat ili parket? Epoksi ili mikrocement? Pločice ili beton decoratif?

Svaki od ovih materijala ima svoje prednosti i mane. Pokušat ćemo biti što konkretniji i objektivniji…

Ako mene pitate ja uvijek savjetujem parket i to gotov. Dakle, parket kojeg po sistemu ‘klik-klak’ gotovog slažete te koji je tvornički obrađen i lakiran sa svih strana. Lakiran, a ne uljen, upravo radi izdržljivosti i otpornosti na vodu. Postoje mat lakovi koji parketu daju prirodan, mat izgled kao da su uljeni, i zahvalniji za održavanje. Takvi gotovi parketi bez problema mogu ići i u kuhinje jer nisu osjetljivi na kapljice vode, a velika je prednost što se brzo postavljaju, tako da iskusan parketar cca 70 kvadrata gotovog parketa može postaviti u jedan dan. Prednost je i što odmah nakon postavljanja gotovih parketa, možete početi koristiti prostor. U slučaju klasičnih parketa koji se moraju lakirati, računajte da 3 tjedna traje proces sušenja laka i da u tom periodu nitko ništa ne smije raditi.

Mana? Cijena. Atraktivniji gotovi parketi koštaju od 300 kuna po kvadratu, a cijena se penje ovisno o širini daske, klasi, boji, vrsti drva, načinu obrade…

I zato se mnogi odlučuju za laminat. Laminat je zaista izdržljiv, cjenovno prihvatljiviji, može biti vizualno atraktivan, no postoji ali. Laminat je umjetan materijal i koliko god imitacija parketa bila vizualno dobra, ipak se osjeti na dodir i pod nogama. Kada hodate, laminat lupka i osjeti se ta “plastika” u njemu. Iskusni polagači će vam savjetovati da ispod njega na podlogu stavite tanak filc koji će malo ublažiti to lupkanje. Kvalitetan laminat stoji od 200 kuna po kvadratu, na više, no ima ga i za 50, 60 kuna po kvadratu.

A pločice? Pločice su uvijek safe play, ali za “javne prostore”. Dnevni boravak i spavaća soba u pločicama znaju izgledati jako “jeftino”, posebice ako ste odabrali pločice klasičnih formata i debele fuge.

Ako vam je lako održavanje te dezinfekcija prioritet, onda možda da razmislite o pločicama malo nestandardnih formata i izgleda. Pločice koje su imitacija terazza, mramora, betona, drva, pločice u obliku heksagona, pravokutnika, velikih ploča…

Danas stvarno na tržištu postoji ogroman izbor pločica – a evo brzinski šalabahter za pločice koje su najzahvalnije za održavanje: mat, prošarane, nejednake struktukture, sivkasto-bežkaste boje, ni presvijetle, ni pretamne i obavezno gres. Gres je puno čvršći i otporniji na lomljenje od glazirane keramičke pločice.

No, mnogima su problem fuge. Argumenti: za njih se hvata prljavština, vlaga, gljivice, teško se čiste, a ni ne izgledaju dobro.

Postoji li alternativa pločicama?

Postoji, to su takozvani lijevani podovi.

Najpopularniji su epoksi pod i mikrocementi. Epoksi pod je napravljen od epoksidalne smole i njega smo dosta detaljno obradili na ovom linku, a mikrocement ili beton decoratif je cementni premaz od 3 do 5 mm koji se ravnomjerno nanosi na površine. Može se nanositi na pod, zid, klupice, umivaonike, ploče umivaonika, u tuš…

Cjenovno je on negdje između keramičkih pločica i parketa, a njegova boja, struktura i konačan izgled jako ovisi o majstoru koji ga nanosi te fizikalnim karakteristikama koje želite postići.

Naravno, ako s njim želite ići u tuš, mora se stavljati posebna hidroizolacija i premazi, a o svemu tome i ovisi cijena koja je obično od 200 do 500 kuna po kvadratu, plus postavljanje koje opet ovisi od 200 do 300 kuna po kvadratu.

Kada ga kupite, vi zapravo kupujete sastojke – a onda se on na licu mjesta miješa, dodaju se pigmenti, način obrade te o svemu tome ovisi finalni izgled.

Mikrocement, beton decoratif i ostali zaglađeni betoni izgledaju vrlo prirodno i atraktivno i trenutno su jako popularna opcija za podove koji će se često prati i čistiti. Ipak, i oni kao i sve u životu, imaju mane.

Nakon nekog vremena počinju pucati i to obično vrlo neravnomjerno, kao male žilice. Meni osobno, to izgleda jako lijepo jer se naglašava prirodnost materijala…

Mikrocement dobro izgleda kada se malo utopli s tepisima, pogotovo onim s karakterom. Izvrsno mu pristaju grublji, strukturalniji juterni i vuneni tepisi, ali lijepo izgleda i s takozvanim “skandinavskim” i “vintage” tepisima.

Tepisi izvrsno izgledaju i uz parket te laminat, a po kategorizaciji tepihe obavezno morate imati u spavaćoj sobi sa svake strane kreveta te u kupaonici.

Evo našeg prijedloga tepiha iz Emmezete koji bi su zahvalni za održavanje u apartmanima.

Kako bi lakše pratili sve savjete i iskustva o apartmanima na Dblogu smo napravili posebnu rubriku: Vodič za apartmane – O’live house by Emmezeta.

Ondje možete pratiti sva događanja oko kuće O’live residence te na jednom mjestu imati sve savjete o opremanju i uređenju apartmana. Idući tjedan pričat ćemo o kuhinjama, radnim pločama koje su lake za održavanje. Još jedanput hvala partnerima – Emmezeti i Groheu što su omogućili da sva ova znanja i iskustva koja prolazi obitelj Kero postanu javna.

——————————————————————————————————
OVAJ PREMIUM SADRŽAJ NA DBLOGU OMOGUČILA VAM JE: