I ovo je Zagreb. 50 nijansi bijele

Bez pretjerivanja – Lea Pelivan i Toma Plejić, ponovno su dokazali zašto su oni jedini hrvatski arhitekti koji su osvojili Mies van Der Rohe nagradu za arhitekturu… Vodimo vas u jedan njihov stan u centru Zagreba. Stan za četveročlanu obitelj s dvije djevojčice

PIŠE: PETRA ŠVARC

Dok se mint-zelenim liftom uspinjem na drugi kat dobro održavane zgrade u središtu Zagreba, osjećam neko neobično uzbuđenje. Idem pogledati ‘Bijeli loft’, stan čije uređenje potpisuju arhitekti Lea Pelivan i Toma Plejić iz studija UP. Budući da sam stan već vidjela na fotografijama, čovjek bi pomislio da je moje uzbuđenje besmisleno jer znam što me čeka. Ali poznavajući rad ovog dvojca, ono je itekako opravdano.

Uvijek drugačiji, intrigantni, zaigrani, kreativni i maštoviti, uvijek beskompromisni i vjerni sebi, uvijek svestrani i široki u svojim promišljanjima (stambenog) prostora. Pragmatični sanjari – to su Lea i Toma koji svakom projektu pristupaju kao posve novoj priči. Reset pa tek onda play. A prva je uvijek na redu potraga za temeljem. Ili sidrom. Predmetom, artefaktom, idejom iz koje kreću graditi novi svijet. Nikada im polazište nije u samoj arhitekturi.

ROBERT LEŠ

„To je najlošiji put. To je kao da od već skuhanog obroka pokušaš napraviti novo jelo“, slikovito pojašnjava Lea. A inspiracija je često već tu, živa i prisutna u njihovom životu. U glazbi, u filmu, u kontekstu. Ili u nekom od putovanja na koja odlaze s djecom. Pokazuju im svijet, izlažu ih ljepoti, impulsima, zvukovima i mirisima.

ROBERT LEŠ

Otvaraju se vrata i Lea me uvodi u stan. Sad se već osjećam pomalo svečano. Ali već nakon prvih nekoliko sekundi, moja je trema razbijena i osjećam kako se opuštam. Sunčan je dan, nebo je bez oblačka, a između krovova Donjega grada, zrake se probijaju kroz prozorska stakla.

ROBERT LEŠ

Sve blista na ranoproljetnom suncu. Okrećem se oko sebe, pokušavam pogledom obuhvatiti sve detalje. Razigran, razveden prostor od oko 150 kvadrata doima se još prostranijim. ’50 nijansi bijele’, pomislim u sebi.

No, pažnju mi kradu moćne, gole betonske grede koje se protežu preko čitavog stropa u dnevnom boravku i daju mu određenu dramatičnost.

ROBERT LEŠ

Uočavam brojna inteligentna i praktična rješenja: iskorišten je svaki centimetar, materijali su pristupačni i jednostavni za održavanje, čitava je kuhinja, osim otoka doslovno pospremljena u ugradbene ormare od šper-ploče.

ROBERT LEŠ

„Ovo je prostor za život, ne za katalog“, govorim Lei, koja mi kao potvrdu citira arhitekte studija Coop Himmelblau: ‘Beautiful living makes frozen lives’.

Krećemo dalje, u zonu privatnog življenja. Mama, tata, dvije djevojčice. Tri spavaće sobe, dvije kupaonice. I jedna mala radna niša za mamu.

ROBERT LEŠ

Pročišćeno, jednostavno, čiste linije, i opet bjelina. Ali bjelina koja je iznenađujuće topla.

Vraćamo se u dnevnu sobu i sada, na drugi pogled, zastajem kod neobičnih zidnih obloga s motivom novčića. To je rad umjetnika Silvija Vujičića čiji je rukopis snažno prisutan u stanu. Njegove su i staklene, klizne stijene koje u sebi kriju neobične strukture, kao i reljefne sive tekstilne zavjese. Zahvaljujući svim ovim elementima, moguće je kontinuirano preslagivanje prostora i njegova stalna unutarnja interakcija.

ROBERT LEŠ

„Stan smo zapravo zatekli u vrlo dobrom stanju, međutim, nije funkcionirao u skladu s potrebama vlasnika. Želja im je bila dobiti još jednu spavaću sobu i stvoriti dom po njihovoj mjeri u koji će se, nakon napornog radnog dana, s veseljem vraćati, u kojemu će se odmarati, družiti i rehabilitirati duh i tijelo“, priča mi Lea. Nakon što su u arhivu pronašli originalne nacrte te se konzultirali sa statičarom, porušili su porušili gotovo sve zidove i posve reprogramirali prostor.

ROBERT LEŠ

Rezultat je čaroban prostor gotovo terapijskog učinka, vedre i umirujuće atmosfere u kojemu je, prije svega, lijepo – živjeti.

Iako je smješten u samom srcu grada i već pogled kroz prozor nepogrešivo vrišti Zagreb, unutrašnjost i atmosfera u potpunosti negiraju geografsku pripadnost. To je neobičan, ali savršeno skladan mix Mediterana i Skandinavije, minimalizma i raskoši, luksuza i gotovo
samostanske jednostavnosti.

ROBERT LEŠ

No, svaka od ovih odrednica zapravo je sporedna. ‘Bijeli loft’ puno je više od skupa njegovih elemenata. To je sretan dom za stvarni život.

Uživajte u fotogaleriji.

Wordpress Gallery Plugin Free

Btw D stanove i kuće koje smo s godinama objavljivali na Dblogu možete pogledati na ovom linku.