Kad arhitekti biraju… Nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata

Mnogi će reći da im se ovi projekti uopće ne sviđaju i da su previše hladni, sterilni, avangardni, čudni… No, nema pomaka bez hrabrosti… Upoznajte najinterijere, zgrade i objekte u 2019. godini, po mišljenju struke

Kažu da se za dobrim konjem prašina diže, a nekoliko interijera i kuća u posljednje vrijeme diglo je veliku medijsku prašinu. Poznata kuća, poznatog vlasnika u Preradovićevoj, hotel u Splitu kojeg je projektirala supruga poznatog poduzetnika, zgrada za četiri brata u Zadru, bijeli loft u Zagrebu, bivše kino kojega je jedan arhitektonski ured pretvorio u svoj ured…

O tim objektima priča se na kavama, žesti se po komentarima na društvenim mrežama i portalima… Svi imaju neko svoje mišljenje o njima, kao što se godinama raspravljalo i žestilo o Splitskoj rivi…

SANJA BISTRIČIĆ
SANJA BISTRIČIĆ

Ne želim ulaziti u te rasprave, ali samo ću ustvrditi – nekoliko kuća baš s tog popisa za vikend je osvojilo Godišnju nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata za ostvarenja u 2019. godini.

ROBERT LEŠ

Radove je ocjenjivao stručni žiri u sastavu Tadej Glažar, Helena Paver Njirić i članovi Stručnog savjeta i Savjeta nakladništva UHA-e Tonči Čerina, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Vanja Rister, Ana Šverko, Tamara Bjažić Klarin i Antun Sevšek (uz izuzeće Antuna Sevšeka u valorizaciji radova za Nagradu Neven Šegvić).

Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo dodijeljena je Radovanu Tajderu.

Nagrada Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2019. godinu dodijeljena je Saši Begoviću, Marku Dabroviću, Tatjani Grozdanić Begović, Silviju Novaku i Pauli Kukuljici – 3LHD za URANIU u Zagrebu.

SANJA BISTRIČIĆ
SANJA BISTRIČIĆ

Nagrada Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2019. godinu dodijeljena je Ivi Letilović i Igoru Pedišiću za 4 kuće za 4 brata u Zadru.

Nagrada Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2019. godinu dodijeljena je Lei Pelivan i Tomi Plejiću za Bijeli Loft u Zagrebu.

ROBERT LEŠ

Nagrada Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2019. godinu dodijeljena je Ani Dani Beroš, Tomislavu Paveliću, Marku Sančaninu, Miri Stanić, Evelini Turković, Vesni Vuković i Frani Petru Zovku za Radijsku emisiju Stvarnost prostora.

ROBERT LEŠ

Detaljne opise nagrađenih realizacija možete pročitati na ovom linku. Izložba ostaje otvorena do 21. 3. 2020. Radno vrijeme Podruma Dioklecijanove palače je od 9 do 17 sati.

Evo fotogalerije 3LHD-ove Uranije, dobitnika nagrade Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2019. godinu. Link o projektu možete pronaći ovdje.

Wordpress Gallery Plugin Free

Evo i fotogalerije projekta 4 kuće za 4 brata arhitektice Ive Letilović i Igora Pedišića. Detaljni opis projekta možete pronaći na stranicama Vizkulture, a evo i linka na jedan njihov interijer – stan za mladog biznismena kojega smo davno objavili na Dblogu.

Wordpress Gallery Plugin Free

I za kraj evo fotogalerije pobjednika nagrade Bernardo Bernardi. Studio UP – bijeli loft, a tu je i link na tekst.

Wordpress Gallery Plugin Free