Proljetno čišćenje – Kuhinja. Kako si olakšati?

Pripremate se za generalku? Više ne znate gdje držite začine, čajeve, lonce, tanjure, hranu koja je otvorena, zatvorena, kojoj je prošao rok trajanja? Znam, svatko od nas ima svoju logiku. Evo par trikova mojih prijateljica, kolegica, čitateljica koji možda mogu pomoći.

Lagano sam opsjednuta organizacijom. Možda zato što sam latentni control freak, a možda i zato što nemam vremena ni za bitne, a pogotovo, ne za nebitne stvari. U te nebitne ubrajam generalke. Nemam više vremena za velika generalna pospremanja stana kada si mogu dozvoliti da cijeli dan, dva, tri… mičem sve stvari, reorganiziram, bacam, čistim. I tako par puta godišnje. Morala sam se organizirati i naučiti vraćati stvari na mjesto. No, koje je mjesto idealno to je pitanje?

LAGO

Neki ljudi vole organizaciju po bojama, neki po namjeni, neki po obliku, neki imaju svoju logiku koja kombinira sve navedeno. I zato se ja ne mislim petljati u vašu kuhinju i pričati vam što bi i kako trebali, što je bolje od nečeg drugo. Jednostavno pročitajte na koji sve način razne moje prijateljice, kolegice, čitateljice organiziraju svoje kuhinje, možda možete dobiti neku korisnu ideju.

Ikea

– Najbolje je iskoristiti visinu prostora, dakle, najbolja opcija je da je kuhinja napravljena po mjeri, od zida do zida i ormari do stropa. Ako to kod vas nije opcija, taj prostor ostavite praznim. Nemojte gurati gore “kutije od printera” u nadi da se to neće vidjeti. Vidjet će se. Uvijek. – Iva.

Bulthaup

– Otvorene police izgledaju uvijek neuredno. Znam da su fora i sve, olakšat ćete si život ako u kuhinji imate što više zatvorenih elemenata, a oni otvoreni da su čisto dekorativni. Ali zato ih lijepo osmislite. Neka zaista budu ukras. – Zrinka.

House Doctor

– Izvlačni sistemi i kuhinjski asesoari znaju biti vrlo skupi, ali ujedno i odlični način kako postići dobru organizaciju prostora. To je jako važno posebice u malim kuhinjama. Zato, na tim stvarima ili nemojte štedjeti ili ukradite pokoju dobru ideju – Ana.

– Ako imate duboke ladice u njima je zgodno držati lonce i poklopce zajedno posložene jedan na drugi. Druga varijanta organizacije lonaca i poklopaca je da su tave i lonci posloženi po širini i veličini i da ulaze jedan u drugi. Poklopce možete držati i na vratima (postoje posebni držači za to) ili kupite rešetku koja izgleda kao ona u perilici suđa. – Iva.

Ikea

– Plastične posude držite odvojeno od njihovih poklopaca. Tako ćete dramatično uštedjeti na prostoru. Princip slagalice jedno u drugo, primijenite gdje god možete. – Sandra.

– Zgodno je kada su posudice za čuvanje hrane prozirne ili barem s prozirnim čepom, tako uvijek znate što je u njima – Ana.

– Kako spremati hranu koja je otvorena? Osim u posudice, odlično rješenje su plastične vrećice s plastičnim zatvaračem. Postoje u s, m, l i xl veličini i genijalne su jer u njih lako možete pospremiti otvorene zobene pahuljice, čips, krekere, brašno, palentu, rižu… Svaki dan se iznenadim koliko otvorene i načete hrane i grickalica imamo u kući, ali to je valjda tako kada ste popustljiv roditelj koji dozvoljava da se prije večere pojede i pokoji keks, smoki, čips od jabuke… – Boba.

Valcucine

– Obilježavanje je važan element, posebice kada su sve vaše posude jednake. Ne morate uvijek pisati: šećer, kava, brašno… na posudicama nacrtajte neku vama shvatljivu oznaku ili kupite zanimljive naljepnice s ikonama. Druga varijanta je da kupite različite posude, a da neke budu i prozirne – Sandra.

House Doctor

– Zgodne su i posude koje se izvlače, nemaju klasičan poklopac te djeluju poput ladica. One su praktične za razvrstavanje hrane i smeća. – Kristina.

– Kutije, rešetke, organizatori, mogu biti lijepi i zanimljivi te izgledati jako dekorativno. Isplati se uložiti malo novaca u red i estetiku – Ana.

House Doctor

– Pokažite to predivno suđe koje ljubomorno čuvate. Posložite ga po koloritu i neka postane dekorativni element u prostoru. Sve što vam se estetski ne uklapa, pospremite u zatvorene ormare. – Boba.

Broste Copenhagen

– Kamo s najlon vrećicama? Nemoj ih kupovati i onda nemate brige. Koristite platnene vrećice, kolica za plac, košare… Manje plastike u svakom slučaju. – Boba.