Međimurci smislili mobilnu korona kabinu

Nema stajanja. U samo par dana međimurski inovatori iz tvrtke Tehnix koja inače proizvodi eko kontejnere za recikliranje, proizveli su mobilnu kućicu za karantenu vozača kamiona, ali i za neke druge primjene

Volimo poduzetne ljude koji odmah krenu u akciju i naprave ono što treba i čega nema. Jedna od takvih je međimurska tvrtka Tehnix koja je jedna od vodećih tvrtki za eko industriju na svijetu. Oni projektiraju, razvijaju i proizvode više od 300 strojeva i opreme za okoliš, za koje su dobili stotinu svjetskih priznanja i odličja. Zahvaljujući njihovim proizvodima komunalni otpad postaje gospodarski resurs i to od eko komposta do RDF goriva.

No, danas ne pričamo o recikliraju, nego o nekoj drugoj vrsti održivosti… O čemu se točno radi napisali su nam Tehnixovi stručnjaci:

Posljednjih tjedana svijet se suočio s dosad neviđenom situacijom borbe protiv pandemije, a dok brojni znanstvenici aktivno rade na otkrivanju lijeka, odnosno cjepiva, brojne tvrtke daju svoj doprinos kako bi barem malo olakšale tešku svakodnevicu, ali i poslovanje brojnih tvrtki. Jedna od njih je i naša tvrtka Tehnix, iz koje je ovih dana stigla odlična vijest.

Tehnixovi stručnjaci su u svega nekoliko dana osmislili i realizirali „Mobilnu corona kabinu“ za prevenciju širenja virusa. Riječ je o specijalnoj mobilnoj karanteni za kontrolu i privremeni izolacijski smještaj zdravih ili osoba sa simptomima zaraznog oboljenja COVID-19, a u koju mogu biti smještene četiri osobe.

Kabina je veličine 3×6,40 m, a opremljena je kuhinjom, kupaonicom i prostorom za spavanje, a ima i sustav grijanja i ventilacije.

Kabina je prvenstveno osmišljena zbog Tehnixovih vozača koji voze u inozemstvo, kako bi u njoj mogli ostati i odmoriti do nove vožnje. Tako tijekom cijelog putovanja nemaju kontakt s drugim osobama i ne mogu se zaraziti, odnosno prenijeti virus na zdrave.

– To je prevencija za njih i ljude oko njih. Kabina je za zdrave, da izbjegnu bolesne, ali i za bolesne, da ne zaraze zdrave – istaknuo je vlasnik Tehnixa Đuro Horvat i nadodao kako je jedna takva kabina postavljena i u Luksemburgu.

Vozači tako po dolasku ostavljaju kamion koji se dezinficira te se smještaju u sterilnu korona kabinu, a na postupanje ih se navodi telefonom. Hrana se ubacuje u poseban pretinac, bez međusobnog kontakta.

Iz Tehnixa poručuju kako narudžbe već pristižu iz cijelog svijeta, a upravo bi ova inovacija međimurske tvrtke mogla biti korisna i u nedostatku bolničkih kapaciteta.

Više informacija: www.tehnix.hr