Marijana Mikulić nedavno se uselila u novi dom. Počinjemo s njezinim dnevnikom adaptacije

Kako uistinu izgleda adaptacija kuće sa svim veseljima, radostima, greškama, hororima, suzama… Malo je reći napeti triler iz kojeg svi možemo jako puno toga naučiti. I zato s veseljem najavljujemo novi Dnevnik adaptacije na Dblogu. Glumica Marijana Mikulić ispričat će nam svoju priču u nastavcima o temeljitoj rekonstrukciji obiteljske kuće u Zagrebu. Danas prvi dio – o trenutku odluke za kupnjom kuće

Napokon ne moramo više tajiti. Na Dblogu imamo novi dnevnik adaptacije kuće kazališne i filmske glumice Marijane Mikulić. Naime, Marijana je nedavno zajedno sa svoja tri sina i suprugom uselila u novi dom. I drama je završila i ima happy end.

No, Marijana je svo to vrijeme dok su trajali radovi, biranja opreme, dileme oko uređenja, natezanja s majstorima, njihove kreativne isprike, fušanja… pisala dnevnik adaptacije kojeg vam s ponosom predstavljamo. U čak 11 nastavka dnevnika Marijana će ispričati sve. I vjerujte mi, ovaj ćete dnevnik s napetošću iščekivati te pozorno čitati…

Kako vas ne mi dugo držali u napetosti dnevnici adaptacije objavljivat će se ponedjeljkom i petkom. Baš kao pravi napeti serijal…

Neću puno otkrivati, nego ću samo reći Marijana, divim ti se. Trebalo je to izdržati. A sada vas prepuštam da uživate u prvom Marijaninom dnevniku:

LUKA MIKULIć / FOTO ZOKA // DBLOG.HR

1. DIO: ZAŠTO SMO PRODALI DIVAN STAN I KUPILI KUĆU?

PIŠE: MARIJANA MIKULIĆ

Kad me ljudi pitaju kako ste se odlučili za kuću?

Neplanirano, potpuno nenadano! Priznajem, godinama sam šetala s djecom po kvartu i zamišljala kako bi bilo divno imati svoje dvorište i ne morati ići do parkića ako želiš da se djeca igraju vani. Ali kuća u Zagrebu se činila za nas nemogućom misijom s obzirom na cijene, i našu želju da ostanemo u nekom širem centru grada zbog naših poslova i škole u koju dečki idu. Međutim, kada sam shvatila da bi za Jakijeve senzoričke poteškoće vrt bio raj, da ima trampolin, ljuljačku, da ima gdje voziti bicikl, juriti, kopati, zalijevati… Nisam se mogla otrgnuti mislima o kući i dvorištu.

LUKA MIKULIć / FOTO ZOKA // DBLOG.HR

Na jednom dječjem rođendanu tako pričam o svojim željama i (ne)mogućnostima, i saznam da se prodaje kuća iza naše zgrade, sa dvorištem. Odmah ujutro odem, kuc kuc, jel se prodaje, da, koliko je, toliko. Protivno svim njegovim željama dovučem muža da pogleda, on vidi staru kuću, cijenom nama nedostupnu, u koju treba uložiti brdo novaca. Ja ne odustajem, stavljam na papir za koliko bismo mogli prodati naš stan, koliko nam onda treba kredita. E, ali kako da unaprijed znamo barem okvirno i koliko treba uložiti? Ne znamo.

LUKA MIKULIć / FOTO ZOKA // DBLOG.HR

Ali ono što smo sigurni je da želimo svakako napraviti krov i vanjsku stolariju, jer je sve to dotrajalo, a važna nam je, uz sigurnost, i energetska učinkovitost. Pored otvora i krova ja sam nekako zamislila na jednom katu open space dnevni s kuhinjom. Budući da je to kućica s više manjih etaža, na onoj s manje svjetla bismo napravili sobe, kupaona je nedavno rađena pa ostaje. A na etaži s više svjetla bi bio veliki open space dnevni s kuhinjom i blagovaonom, te gostinjski wc i ostava. Za dalje ćemo vidjeti hoće li biti mogućnosti.

LUKA MIKULIć / FOTO ZOKA // DBLOG.HR

Guglam, Wienerberger ima jedinstveni kalkulator u Hrvatskoj u koji mogu ukucati dimenzije krova, odabrati vrstu crijepa, i izbaci mi sve potrebne informacije, od količine snjegobrana, zaštitne folije, mrežica za ptice… ma sve što nisam ni pojma imala da za jedan krov treba, on sam izračuna! Možete odabrati i koliko jaku zaštitu želite od vjetra pa Vam prema željama izbaci i potrebne količine zaštitnih kopči. Ne trebam nikoga da mi sve to računa.

Mi smo znali da želimo tamni crijep, pa smo se dvoumili samo oko modela. Ali ako niste odlučni, možete odabrati čak i besplatan uzorak crijepa kako biste bili sigurni da ste odabrali pravi model i boju za vaš krov.

LUKA MIKULIć / FOTO ZOKA // DBLOG.HR

Znate onu „Ali ni to nije sve!“ Ima još – samo jedan klik na Wienerbergerov kalkulator, i tražim okvirnu ponudu od više ponuđača / trgovaca građevinskim materijalom. Znači u doslovno par klikova sam napravila sve, i u par dana saznala sve što mi treba za novi krov, količine materijala, i ono najbitnije u ovom trenutku – cijenu svega toga, jer od nje ovisi uzimamo li kuću ili ne. Toliko je jednostavno, da sam se bez problema snašla ja koja još uvijek imam papirnati planer, i zazirem od svega digitalnog.

LUKA MIKULIć / FOTO ZOKA // DBLOG.HR

Sad već znate da smo kuću uzeli. Gore spomenuta ponuda je, među ostalim, kumovala toj odluci. A o tome više u narednim blogovima, gdje ću vam pisati i o dilemama u odabiru vrste crijepa, i stavljati fotografije svega i svačega. Čitamo se uskoro.

LUKA MIKULIć / FOTO ZOKA // DBLOG.HR

I za kraj evo par slika da vidite kako je kuća iznutra izgledala prije adaptacije.