Malo se furaju na Google, ali neka… Ured im je super.

Prvo je krenuo Google i dugo je bio najoriginalniji od svih. Onda ga je po mnogima prešišao Facebook, a danas su u oštroj konkurenciji i Uber, Airbnb… Ne, ovdje ne pričam o inovacijama, novcu, količini mladih talentiranih ljudi, nego o uredima. Zavirite u ured Axilisa

Točno se sjećam. Bilo je to prije možda već 10 godina, sjedile smo u kafiću u staroj redakciji i frendica mi je prepričavala svoje dojmove s posjeta Googleu. Bila je zadivljena. Nije mogla prestati pričati o toboganu, sali s PlayStationom, masažnim foteljama, igralištem za košarku, besplatnim automatima s čokoladicama i kavom… Zvučalo mi je kao Disneyland za odrasle.

Sjećam se točno rečenice koju je rekla: Da ja tamo radim, ja nikad ne bih htjela ići doma. Možda je to i cilj, smijale smo se… I gledale na to kao nešto totalno nedostižno. Naime, tada se smatralo jako avangardnim ako bi netko imao nešto poput običnog kauča ili pilates lopte u uredu.

Al ok, vremena se mijenjaju, dolaze neki novi trendovi… Korporacije se polako otkopčavaju, možda najviše one koje od svojih zaposlenika traže inovacije, kreativnost, bolju produktivnost…

Jedna od takvih tvrtki koja je uredila ured na googleovski način je tvrtka Axilis. Bave se programiranjem i dizajnom  softvera, navodno su jako uspješni, kažu da su 5. na Deloitteovoj ljestvici najbrže rastućih tvrtki u Srednjoj Europi. Nedavno su se preselili, u novi ured i moram priznati da sam zadivljena.

Ured je napravljen kao open space sa staklom odvojenom sobom za sastanke, dvije manje sobice za konferencijske pozive ili tihi rad, kuhinje te dnevnog boravka.

Kuhinja je prostrana, a u njoj se održavaju i tjedni sastanci u malo neformalnijem okruženju, a jednako neformalan je i dnevni boravak u kojem se zaposlenici opuštaju, diskutiraju, dolaze do nekih novih rješenja.

Dizajn interijera potpisuje dizajnerica Edita Barabaš, a vlasniku tvrtke bilo je jako važno zaposlenicima napraviti ugodan, moderan, pomalo neformalan prostor kako bi se ljudi osjećali što ugodnije.

– Dizajn ureda od samog početka uređenja bio nam je iznimno važan jer se osim razvijanjem softvera bavimo i dizajnom istih – rekao je direktor tvrtke Bruno Kovačić.

I, kako vam se čini? Jel bi vi rado radili tamo?