Love Istra. Vodim vas u selo Tadini. Kuća za odmor.

Polako počinje sezona odmora. Prebacujemo se na dreaming mode. Vodim vas u jednu nedavno dovršenu kuću za odmor koju su uredile dizajnerice iz Home&Co-a

Zaklopiš oči, zažmiriš i čuješ cvrčke… Odmor s velikim O. Počinjem o njemu maštati. I zato počinje sezona objavljivanja kuća, apartmana i hotela na Dblogu…

Boje, mirisi, okusi… odmor. I onaj trenutak kada navečer sjediš na terasi, promatraš zvijezde, a oko tebe je mrak, potpuni mrak… Napokon.

Manuel Paljuh

Zato ja volim odmor u Istri. Taj mir. Tišinu, svježinu, audiovizualni detox. I znam da nisam jedina.

Manuel Paljuh

Naime, nedavno sam uhvatila podatak da je unatoč ogromnom broju kuća za odmor u Istri još uvijek potražnja čak 40 posto veća od ponude.

Manuel Paljuh

I ove godine u Istri je dovršeno nekoliko stotina vila za odmor… Idemo u jednu od njih u selo Tadini, blizu Kaštelira kod Poreča kojeg su uređivale Vesna Janko Finderle i Ekatarina Chumak – Zhun iz studija Home&Co.

Manuel Paljuh

– Kuća ima 190 kvadrata i zatekli smo je u visokoj roh-bau fazi s već postojećom vanjskom stolarijom. Kuća je projektirana kao kuća za odmor s dvije etaže i četiri spavaće sobe, dnevnim boravkom, odvojenom blagovaonom i kuhinjom. Svaka soba opremljena je vlastitom kupaonicom. A naš zadatak bio je stvoriti toplu i opuštajuću atmosferu doma kroz cijeli koncept uređenja od namještaja do dekoracija i raznih sitnica – prisjetila se Vesna.

Manuel Paljuh

– Dizajnerski projekt na gotovo 65 stranica bio je samo manji dio zadatka jer je nakon njega slijedila realizacija. Na zahtjev vlasnika korištene su samo nježne i zagasite boje te prirodni materijali, a naš glavni fokus bio je usmjeren ka jednostavnošću prostora kako bi se dobila što veća prostornost – ispričale su dizajnerice.

Manuel Paljuh

Iako je izvana kuća u samom početku sagrađena više u klasičnom rustikalnijem stilu, dizajnerice su odlučili za miks modernog skandinavskog stila s elementima industrijskog stila.

Manuel Paljuh

– Dio namještaja naručen je u lokalnim prodajnim centrima, dio preko interneta u Maisons du Mondu, Nowodvorski rasvjeti, a dio je izrađen po mjeri poput ograda na stepenicama, stalka za vino, polica, stolova u spavaćim sobama, daske za umivaonike u kupaonicama – kažu dizajnerice, otkrivši da im je najzahtjevniji bio uređenje dnevnog boravka.

Manuel Paljuh

– Trebalo je u ne baš previše kvadrata dnevnog boravka smjestiti dovoljno mjesta na sjedećoj garnituri jer se u kući planira ugostiti istovremeno osam osoba te kamin, a istovremeno ostaviti dovoljno prostora za izlaz na vanjsku terasu.

Manuel Paljuh

No, neke stvari zato smo iskompenzirale u udobnoj blagovaonici koja se nalazi uz kuhinju. To je ujedno i naš omiljeni dio ove kuće za odmor – kažu dizajnerice, objasnivši da je nekada na ovom mjestu bio stari istarski dvor.

Manuel Paljuh

No, istrarski dvor nije ono na što ste vjerojatno prvo pomislili. Dvor je bilo mjesto gdje su živjele krave i svinje.

Manuel Paljuh

– Sada su od toga ostale samo uspomene, a vlasnici kuće prisjećaju ih se s toplinom u srcu. No, ipak povijest kuće i ovog mjesta nastavlja se u nekom novom obliku… I divno je da je tako.

Manuel Paljuh

Uživajte još malo u fotografijama Manuela Paljuha…