Ljekarna u kojoj vam lijekove traži robot

Vodim vas u Osijek, u prvu drive in ljekarnu u kojoj o svim lijekovima, sirupima, kremicama, vitaminima… brine jedan veliki robot. Idemo u high-tech zgradu koju su projektirali Rechner arhitekti. I da, za tu zgradu su u užem krugu za prestižnu internacionalnu arhitektonsku nagradu S.ARCH 2018

Znate ono pada kiša, djeca bolesna, umorna i pod temperaturom, vi umorni s gomilom stvari i hvata vas viroza, a tek morate ići u ljekarnu, tražiti parking, opet kisnuti, čekati red… I da, djecu, naravno, ne možete pustit same u autu…

Poznato? Nažalost, jel tako? Da mi je barem neka drive-in ljekarna da ne moram izlaziti iz auta i da što prije stignemo kuću. Svaki put to pomislim.

Romulić & Stojčić

Uglavnom, u Osijeku se otvorila prva drive-in ljekarna u tom dijelu Hrvatske i to s prvim potpuno automatiziranim sustavom. Naime, u ljekarni Tripolski u Kanižlićevoj ulici u širem centru Osijeka postoji ogroman robot koji brine o svim lijekovima, a to i nije jedini novitet zbog kojeg je ova ljekarna jedinstvena u Hrvatskoj. O čemu se točno radi popričali smo s osječkim arhitektima iz ureda Rechner arhitektura.

Romulić & Stojčić

– Mi kolokvijano ovaj objekt zovemo 3 u 1 zato što je to zgrada koja sjedinjuje tri funkcije: farmaceutsku, ambulantnu i poslovnu. U prizemlju je ljekarna u koju možete ući pješačkim i kolnim putem, odnosno ljekarna s mogućnošću drive-in izdavanja lijekova i klasičnog u samoj ljekarni.

Romulić & Stojčić

Osim drive-ina koji je u Osijeku potpuna novost, ljekarna ima i robota. Riječ je naime o tzv centralnom farmaceutskom robotu veličine otprilike 10 četvornih metara koji umjesto ljekarnika, razvrstava, traži, slaže, donosi… lijekove. Zapravo taj robot uvelike olakšava rad farmaceuta u ljekarni i omogućava im da oni više vremena provode s pacijentima, a on “brine” o svemu drugom.

Romulić & Stojčić

Recimo kada dođe kamion iz Bayera s lijekovima dovoljno je iskrcati ga u robot, a on će sve napraviti sam. Prebrojati lijekove, iskontrolirati datume, staviti na predviđenu policu, sve počistiti i signalizirati novo stanje koje se prikazuje farmaceutu na velikom touch ekranu.

Romulić & Stojčić

Kada robot primjeti da se zalihe nekog lijeka smanjuju, on sam pošalje mail… – priča mi arhitekt.

Romulić & Stojčić

Potpuno fascinantno. A kako izgleda kada netko dođe po taj primjerice aspirin?

– Ako se parkirate u drive-inu onda kažete što želite i dok vam robot traži lijek, vi se s automobilom dovezete na drugu stranu, na drugi prozorčić gdje vas on već čeka. Jednako kao u McDonald’su. Ako ste u ljekarni, onda farmaceutkinji kažete što želite, ona na touch screanu napravi narudžbu robotu, on pronađe lijek, stavi ga u pretinac i on putuje do vas…

Romulić & Stojčić

Dakle, kao u knjižnici?

– Upravo tako i taj proces traje točno 8 sekundi – kaže arhitekt, ponosan što je upravo ovih dana stigla i jedna važna vijest – nominacija za prestižnu internacionalnu arhitektonsku nagradu S.ARCH 2018 upravo za ovaj projekt.

S.ARCH je inače, internacionalna arhitektonska nagrada, koja promovira realizirane i konceptualne projekte, izvrsnost u arhitekturi i urbanizmu, arhitektonsku različitost, nove ideje i njihovu primjenu diljem svijeta.

Romulić & Stojčić

– Već sama nominacija projekta u kategoriji poslovne, odnosno javne zgrade je ogroman uspjeh. Istovremeno je veliko priznanje i poticaj za daljnji rad u stvaranju i promicanju suvremene arhitekture u prostoru u kojem živimo i radimo. Osim za nas, ovo je i velika promocija grada kojeg smo još jednom uvrstili u vrh suvremene svjetske arhitekture. No, ipak koristimo priliku izraziti zahvalnost našem investitoru Ljekarne Tripolski, gosp. Žolt Tripolski, na ukazanom povjerenju, hrabrosti i spremnosti za realizaciju projekta, jer je koncept Drive-IN ljekarne, otvorene 0-24h, potpuna novost u Hrvatskoj – rekao je arhitekt Predrag Rechner.

– I naravno, zahvaljujemo se svim suradnicima, kolegama projektantima koji su sudjelovali na projektu, kao i izvođaču radova tvrtki Zuber i svim njegovim kooperantima – dodao je Bruno Rechner.

Romulić & Stojčić

Zgrada ima ukupno 1100 kvadrata i osim ljekarne u njoj su 4 liječničke ordinacije. Ginekološka i opće medicine nedavno su proradile, a uskoro će i druge dvije koje se upravo dovršavaju.

Romulić & Stojčić

– Svi su jako zadovoljni… i liječnici koji su dobili suvremene orinacije, uprava koja je preselila u nove urede na katu te posebice djelatnici ljekarne kojima je ovaj robot uvelike olakšao posao i, možda najvažnije, dao im vrijeme da mogu biti s ljudima i savjetovat ih, odnosno omogućio da korisnije iskoriste svoje znanje i iskustvo – ispričali su arhitekti.

Romulić & Stojčić

Divna priča iz Osijeka. Držimo palčeve za nagradu u Veneciji u svibnju 2018. A za one koji žele znati više, evo malo tlocrta i presjeka…