Lika, samo malo suvremenija. Priča Patricije i Tomislava.

Ona je arhitektica, a on građevinar. Zajedno su imali jedan san – na obiteljskom zemljištu napraviti kuću za odmor u kojoj bi i oni rado odsjeli… Evo priče o tom procesu koji je trajao  čak 5 godina

Potpuno je različito projektirati za sebe ili za nekog drugog, a još veća je razlika kada si usput ti sam i investitor koji želi da mu se uložena investicija što prije vrati – počinje priču Patricija Majerović, arhitektica, koja je uz supruga Tomislava i investitorica kuće za odmor Mons Albius.

Cvirn Weddings

Njihovu kuću možda ste jučer vidjeli u jesenskom ruhu u sklopu tajne večere koju je pripremila Anita s Veselog trbuha, a evo kako ona izgleda inače…

– Htjeli smo napraviti udobnu kuću za odmor u kojoj će se lijepo osjećati dvije obitelji s djecom. Zapravo smo kuću radili za ljude poput nas. Htjeli smo da je moderna, komforna, udobna, nova, a opet da ima toplinu, dušu, ugodnost… i neki duh tradicije. – objasnila je arhitektica.

I upravo to su i stvorili, modernu ličku kuću s nekim vrlo tradicionalnim detaljima.

– Ličke kuće su tradicionalno bile drvene i sa kosim dvostrešnim krovom i zato je i naša izvana takva i zapravo prilično tradicionalna, a mali pomaci od tradicije su u nekim detaljima i u interijeru koji je ipak prilagođen današnjem dobu i navikama današnjih ljudi. U organizacijskom smislu to znači da je na donjoj etaži velik jedinstven prostor s kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom, a gore su spavaće sobe i kupaonice – objašnjava arhitektica.

Interijer je jednostavan, čist, a opet s nekim zanimljivim detaljima.

– Puno stvari radili smo sami, poput betonskih lampi koje smo i fizički sami izradili od betona i plastičnih boca do barskih stolica, stolića, komoda i raznih detalja koje su po našim nacrtima izradili majstori. Prostor je zamišljen kao mjesto gdje se sve te stvari mogu naručiti i kupiti, kao i neke stvari hrvatskih dizajnera koje se nama osobno sviđaju – objasnila je Patricija Majerović, objasnivši kako su u interijer uklopili i neke tradicionalne detalje koje su zaštitni znak ličkih kuća.

– Trofeji su dio tradicije i zato smo stavili rogove i medu koji su dio obiteljskog naslijeđa – objašnjava Patricija, dodajući kako su do sada imali samo pozitivne komentare na trofeje, posebice kod djece kojima je to jako atraktivno.

– Kuću smo projektirali i gradili jako dugo, gotovo pet godina. Uvijek kada radite za sebe, sve drugo ima prednost, a opet su tu i financije koje se moraju poklopiti. Nedavno smo kuću počeli iznajmljivati i vrlo smo sretni s odazivom i reakcijma gostiju. Očito ovako nečega nedostaje u Lici… – objasnila je Patricija.

A ja bih se nadovezala i u Hrvatskoj. Fini smještaj i lijepa detox priroda… to nam svima treba.

Ako niste pogledajte kako je ta ista kuća izgledala na tajnoj večeri koju je organizirala Anita Kozina s Veselog trbuha i uživajte u njezinoj svakodnevici…