Lampa koja je uhvatila zalazak sunca

Kažu kako ova lampa svoju potpunu čaroliju postiže tek kad se upali. Osobno, rekla bih da se to dogodi čim čujete priču koja se krije iza nje, odnosno namjeru arhitekta zbog koje je i nastala

Evo nešto lijepo, pomalo nostalgično. Ime dijeli s pjesmom legendarnih Beatlesa, a dizajn duguje francuskom arhitektu Bertrandu Balasu. Riječ je o lampi “Here comes the Sun” koju je arhitekt dizajnirao prije gotovo 50 godina, a i danas se nalazi na listama želja brojnih ljubitelja lijepih stvari i dizajna.

DCW éditions

Lampa je, naime, jedna od onih koja je uistinu svevremenska. Jednako se uklapa u blagovaone, hodnike, spavaće sobe, u suvremene, a i posve starinske interijere.

DCW éditions

Napravljena je od aluminija, a dolazi u šest različitih veličina te četiri kombinacije boja: crno-bijele, crno-bakrene, bijelo-bijele i bijelo-bakrene. A moguće ju je kombinirati i na različite načine…

DCW éditions

Naravno, iza lampe stoji i simpatična priča. Naime, Balas je ideju za lampu dobio dok je promatrao zalazak sunca u blizini Tolousea u Francuskoj pa je želio da taj prizor ostane trajno zabilježen.

DCW éditions

Naime, francuski je arhitekt nerijetko promatrao suton na obalama rijeke Garonne u južnoj Francuskoj pa je taj prizor poželio prenijeti i u vlastiti dom. Gotovo četrdeset godina kasnije, francuska tvrtka DCW éditions i dalje proizvodi ovu, sad već kultnu lampu.

DCW éditions

A ime? Bilo bi čudno da i iza njega ne stoji dobra priča… Naime, te godine Beatlesi su proživljavali malu krizu, a George Harrison je napisao “Here Comes the Sun” jer je nakon duge i hladne zime uvijek odličan osjećaj osjetiti prve zrake sunca na koži…

DCW éditions

Međutim, kako veliki umovi često isto razmišljaju, to je ime za lampu odabrao i Balas, a njegova je lampa svjetlo dana trebala ugledati samo nekoliko dana poslije pjesme. Kako ne bi došlo do sukoba s bendom i fanovima, “Here Comes the Sun” tada ipak nije odabrano kao službeno ime lampe, nego je nazvana kraticom HCS.

DCW éditions

Kako god bilo, njezina ljepota kao i Beatlesi traje već desetljećima, a njezina puna ljepota je kad se lampa upali i kako kažu u DWN-u tada “tama gubi svoju sirovost i pretvara se u nešto ohrabrujuće i poticajno”.