Priča ili Istoria. I malo drugačiji Santorini

Poanta svakog godišnjeg odmora nalazi se u tome da iza njega ostane dobra – priča. Istoria Hotel, kako mu i samo ime kaže, ima mnogo njih za ispričati, a prva je ona arhitektonsko-dizajnerska… Na kojem god jeziku zamislite

Godišnji su iza nas, i većina je već zaboravila na njih… Možda baš zato ponovno zamišljam idealan odmor. I prvo što mi padne na pamet je pogled na beskrajno plavetnilo i… mir. Iako se Santorini nalazi na listi prioriteta brojnih putoholičara, još uvijek postoje dijelovi otoka koji su koliko toliko nerazvikani i koji nude ono po čemu je Santorini najviše poznat -plavetnilo i mir.

Istoria Hotel

Upravo na istočnoj, mirnijoj strani otoka smješten je Istoria Hotel, inače član grupe “Design hotels”, a pogled iz njega pruža se na vulkansku plažu Perivolos i Egejsko more.

Istoria Hotel

Za ovu grčku arhitektonsku priču zaslužna je tvrtka Interior Design Laboratorium, koja je na otoku otvorila novo  „poglavlje“ u uređenju interijera i eksterijera. Interior Design Laboratorium ujedno je i tvornica unikatnog namještaja koju je 2009. godine osnovao Stamos Hodrodimos.

Istoria Hotel

Smješteni su u Ateni, a većinu njihovih projekata karakterizira činjenica da se nalaze na neobičim grčkim lokacijama. Njihova inspiracija u stvaranju su okruženje i ljudi u pojedinom prostoru, osvjetljenje, energija, povijest te cjelokupni pejzaž.

Istoria Hotel

Kako najbolje opisati njihov rad? Pa, jednostavnost je ključna riječ, njoj se dodaje funkcionalnost, visoka kvaliteta materijala, udobnost, emocije…

Istoria Hotel

Rezultat ne može biti drugačiji, nego da gost dobije luksuzan dojam. Ali na neki prirodan, nekako “blizak” način.

Istoria Hotel

Jednostavnost hotela izvrsno se uklopila s tradicionalnim „otočkim“ materijalima, vulkanskim kamenom i obojenom žbukom. Sve je zaokruženo pomno odabranim komadima drvenog namještaja, ručno rađenim tekstilom, bogatim teksturama.

„Istoria“ svoje ime duguje starogrčkoj riječi za „priču“, a sve sobe u hotelu dijele to ime, samo na drugom jeziku: saga na islandskom, recit na francuskom, tarina na finskom, rakonto na esperantu…

Istoria Hotel

No, ono što mi je posebno zanimljivo kod ovog hotela je što ima svega 12 smještajnih jedinica na tri kata. Iz njih se pruža pogled na plažu i more, odnosno na vrt, a svim gostima omogućeno je i opuštaćuje iskusutvo u dvije prostorije za spa tretmane, kao i doručak u krevet.

Istoria Hotel

Pa, krenimo od prizemlja. Tu su smještene Recit, Tarina i Conte koje su izgledom vrlo slične. Pri ulasku u sobu Recit, pogled bježi na terasu gdje se nalazi prostor za vruću kupelj te ležaljke za sunčanje, dok katalonska priča Conte podrazumijeva pogled na morski beskraj.

Istoria Hotel

U Tarini gosti mogu uživati u pogledu na vrt, a na prostranoj se terasi, uz ležaljke, nalazi i privatan bazen. Plavi jastuci i prljavo bijela boja zidova, kombinacija koja jednostavno viče: “Santorini”.

Istoria Hotel

Na drugom katu hotela nalaze se Rakonto i Storia, dok je vrh hotela rezerviran je za Sagu. Što mi prvo padne na pamet pri pogledu na ove sobe? Raskoš, ali jednostavnost, čistoća i mir. I više nego dovoljno, zar ne?

Istoria Hotel

Vjerujem da bi nas puno htjelo postati dijelom ove “priče”, na kojem god ona jeziku bila – islandskom, francuskom, finskom, talijanskom, katalonskom, esperantu…