Kava je uvijek početak nečega. Idemo u novu Lavazzu.

Kako izgleda trenutno jedna od najsuvremenijih zgrada na svijetu na kojem je radio zlatni dream team? Arhitekturu potpisuje talijanski arhitekt Cino Zucchi, koncept restorana slavni chef Ferran Adrià, koncept muzeja Ralph Appelbaum, a restoran će voditi poznati chef Federico Zanasi. Vodim vas u Lavazzu

Ljubav nije Excel tablica u kojoj možeš zapisati pluseve i minuse i svesti sve na brojke. Nije ni ovaj projekt. Neke stvari jednostavno radiš iz ljubavi… Ljubavi prema gradu odakle si potekao i odakle je sve krenulo.

Lavazza

Naime, danas vas vodim u novo sjedište Lavazze. Zgradu koja je tehnološki jedna od najsuvremenijih na svijetu sa svim mogućim platinastim certifikatima o energetskoj potrošnji i ekologiji te zgradu koja užasno skupa, ali daje puno više od komercijalnih Excel tablica.

Lavazza

To je avangardna poslovna zgrada koja je sjedište tvrtke sa 120-godišnjom tradicijom, ali i zgrada u kojoj je interaktivni muzej kave, inovativni kafić i gurmanski restoran sa sasvim novom i drugačijom ponudom te prostor za izložbe, velika događanja. Ondje je i arheološko područje koje čuva ostatke ranokršćanske bazilike iz 4. i 5. stoljeća te dom Instituta za primijenjenu umjetnost i dizajn (IPUD).

Lavazza

Ukratko, to je mjesto koje spaja prošlost i budućnost Torina, grada odakle je jedna od najpoznatijih svjetskih kava.

Lavazza

– Kompleks Nuvola Lavazza sadrži naše uspomene i našu budućnost. Njegovi korijeni čvrsto su zasađeni u gradu, te u okrugu Aurora gdje smo počeli rasti na industrijskoj ljestvici, ali to je također i avangardni kompleks osposobljen za interakciju s cijelim svijetom i naše lansiranje u budućnost. Zato vjerujemo da Nuvola Lavazza ima svoje korijene u budućnosti jer smo uvjereni da budućnost može dobro dozrijevati samo ako su njezini korijeni duboki – objasnio je Alberto Lavazza, predsjednik Grupe nazvane po obiteljskom prezimenu njegovog pretka koji u jednoj maloj pržionici kave, nedaleko od ovog novog objekta 1895. pokrenuo posao koji danas u 90 zemalja zapošljava 3000 ljudi.

Lavazza

Kompleks Nuvola Lavazza projektirao je višestruko nagrađivani arhitekt Cino Zucchi, koji je u kompleks od 18.500 kvadrata obuhvatio jako puno različitih sadržaja, od ureda do interaktivnih muzeja, restorana, kafića, multimedijalnih prostora za održavanje evenata, izložbi, koncerata…

Lavazza

U iduća dva mjeseca u kompleksu će se otvoriti muzej, koji se sastoji od dijela koji prati 120-godišnju povijest tvrtke, La Fabbrice (tvornica) dijela koji se usredotočuje na proizvodnju kave, La Piazza (trga) koji slavi ritual kave, L’Ateliera (radionice) koja prikazuje kreativne projekte tvrtke, te Universa (svemir) koji poziva posjetitelje na razmišljanje o njihovom iskustvu u Muzeju.

Lavazza

Odmah pored Muzeja nalazi se Lavazzin povijesni arhiv, privatni objekt koji čuva uspomene tvrtke s tisućama dokumenata, priča i slika koje omogućuju rekonstrukciju prošlosti obiljem detalja, podataka i anegdotskih interesa.

Lavazza

Naravno, ondje je i Bistro koji je koji je zamišljen kao inovativna zajednička blagovaonica koja je zamijenila stari koncept kantine za zaposlenike. Ovdje Lavazzini zaposlenici mogu jesti rame uz rame sa studentima IPUD-a i lokalnim stanovnicima, ili provesti svoju pauzu za ručak s prijateljima ili obitelji.

Lavazza

Inspirirana Slow Food filozofijom, nova Lavazzina kafeterija za zaposlenike predlaže jelovnik razvijan po uzoru na restoran, pridajući najveću pozornost kvaliteti hrane i nutritivnom sastavu.

Lavazza

– Bistro predstavlja hranu kao motor društvene interakcije i izgradnje zajednice. Kvaliteta i raznovrsnost hrane ono su što definira ovaj projekt, u stvari, jelovnici su svježi, a njihove
nutritivne vrijednosti pažljivo su uravnotežene, mijenjaju se svaki dan i raspoređuju na tri restoranska otoka: ¡Tierra! za ekološku i zdravu hranu, San Tommaso 10 za talijansku uličnu hranu i Murisengo za tradicionalna talijanska i pijemontska jela – objašnjavaju u Lavazzi.

Lavazza

Naravno, najviše nas zanima restoran koji će se početkom lipnja otvoriti u kompleksu čiji koncept smišlja veliki Ferran Adria, čovjek koji je udario temelje suvremenoj gastronomiji i vlasnik legendarnog El Bullija.

Kako će to izgledati, ne znamo, ali najava je rečenica: “I gurmansko je sada neformalno”.

Lavazza

Restoran će se zvati Condividere što na talijanskom znači dijeliti.

– Koncept Ferrana Adriàe, dekor Dantea Ferrettija i kuhanje chefa Federica Zanasija stapa se u oblik jedinstvenog gastronomskog iskustva na čarobnom mjestu. Condividere se usredotočuje na sirovine, supstancu hrane i njezinu kvalitetu, te nanovo otkriva dublje dimenzije talijanskog gostoprimstva poput spontanosti i dobrog raspoloženja. Vrijeme ponovno dobiva svoju vrijednost i kvalitetu jer se čini kao da je gotovo stalo. Sa svojim jelovnikom koji je osmislio Zanasi, ovaj restoran teži pomaku paradigme u suvremenoj talijanskoj kuhinji. Condividere također ima zaseban i posebno opremljen prostor u koji će se odlaziti na kraju obroka, što ga čini prvim restoranom koji pridaje značaj desertima i ritualu kave – najavljuju u Lavazzi.

Lavazza

I? Idemo u Torino na kavu?