Kako odabrati radni stol? Btw ovo se ne tiče samo školaraca

Bliži nam se školska godina. Ona godina kada uistinu ne znamo kako će izgledati. Hoće li klinci ići u škole, hoće li nastavu pratiti od kuće, hoće li samo neki ići u škole, da li će raditi vrtići, hoće li opet biti lockdowna?

Mislim da nitko ne zna pravi odgovor.

Ali ono što mi kao roditelji možemo je pripremiti se za sve opcije. I dok još stižemo, klincima urediti super dječju sobu tako da u njoj uistinu žele boraviti, a ne da nam blagovaonski stol postane “učionica”.

Kako osmisliti sobu za školarca? Danas pričamo o radnim stolovima.

Kako odabrati pravi radni stol? Koliko on treba biti velik?

Radni stol morao bi biti prilagođen fizionomiji djeteta, odnosno njegovoj visini. To znači da bi visina stola i stolice trebale biti prilagođene visini i dobi djeteta tako da djetetu noge nikada ne vise na stolici, nego da su uvijek oslonjene na tlo, s kutom od 90 stupnjeva u koljenima.

Idealno je zato kupiti stolove koji se mogu pomicati po visini kako dijete raste. Nekada je na tržištu bilo jako malo takvih stolova, no danas je situacija puno bolja i mnogo proizvođača nudi takve dječje stolove.

MOLL

A veličina?

Osim dužine stola, važna je i njegova dubina – naime vrlo je važno da je stol dublji, pogotovo ako dijete na njemu ima kompjuter. Kompjuter i tipkovnica trebali bi biti udaljeni minimalno za dužinu jedne ruke od ruba stola, tako da dijete može cijelo vrijeme imati laktove na stolu.

IKEA

Laktovi na stolu vrlo su važni za pravilno pisanje, manje umaranje, lakše učenje te u konačnici za ispravnu posturu tijela i kralježnicu.

Neadekvatani radni uvjeti utječu na zdravlje, a jedna od glavnih stvari koja vrlo brzo može imati negativne posljedice je učenje u mraku, odnosno pod lošom rasvjetom.

Radni stol trebao bi biti pozicioniran što bliže prozoru jer je dokazno da dnevna svjetlost pozitivno utječe na zdravlje i koncentraciju.

LAGO

Nemojte se brinuti da će tako dijete stalno gledati kroz prozor. To je zapravo izvrsno. Dokazano je da ljudi 50 posto svog vremena “odlutaju s mislima i pogledom” i da to zapravo “čisti” naš mozak i priprema ga za bolje pamćenje.

Uskoro tekst i o tome…

Dakle, stol bi trebalo pozicionirati uz prozor radi bolje koncentracije, ali i suzbijanja kratkovidnosti. Dijete bi trebalo svako toliko pogledati u duljinu, po mogućnosti u zelenilo kako bi odmorilo oči i kako bi se očna leća “vježbala” s različitim duljinama gledanja.

MOLL

Svjetlost bi nam trebala dolaziti sa strane, odnosno bočno. Za dešnjake je bolje da svjetlost dolazi s lijeve strane, a ljevake obrnuto, kako si ne bi radili sjenu.

Vrlo je važno imati i adekvatnu rasvjetu na stolu. Osim stropne rasvjete važno je i direktno osvjetljenje na površinu stola od 500 luxa. To u pravilu znači da uz opću rasvjetu na stropu, na stolu treba biti i lampa s kvalitetnim svjetlom. Nama su najdraže one sa žarnom niti, iako su već izašle iz proizvodnje… Ail to je isto tema za sebe.

BLOOMINGVILLE

Kakve boje bi trebao biti stol?

Neutralan. Najbolji su stolovi koji ne reflektiraju i koji su ugodni za kožu. Dakle, izbacite staklo, visoki sjaj, crne stolove… i gledajte bijele, svijetlo sive, bež, s uzorkom drva.

Često čujemo da je zdravo da je stol malo ukošen, Je li to istina?

IKEA

Je. Kada se čita knjiga najzdraviji položaj je da je knjiga ukošena za 20 posto, kada se piše dobro je da je ukošenje 10 posto, a kada se crta 5 posto.

Također, bilo bi dobro da radna stolica za djecu bude udobna i ojastučena te s kotačićima kako bi nam bilo ugodno.

MOLL

Sjećate se onog kako su nama govorili: smiri noge, budi mirna, ne vrpolji se. 25+ godina nakon i shvatilo se da je zapravo vrpoljenje dobro za koncentraciju.

Naš mozak nije stroj i potreban mu je odmor, pa tako i vrpoljenje za stolom.

IKEA

I za kraj, još jedno veliko ne.

Nekada je bilo jako popularno stavljati stolove ispod kompozicija u dječjim stobama. Izbjegavajte to, uistinu nije ugodno učiti u “buksi”. Djeci treba zrak i uvijek, kada god možete prirodno svjetlo i prirodni vitamin D.

Uživajte u idejama s Pinteresta za dječje sobe (za otvaranje fotogalerije od 30+ ideja kliknite na sliku).

Wordpress Gallery Plugin Free