Kako odabrati odgovarajuću garnituru? Vodič za lakši odabir

Nije sve za svakog, moramo si priznati. Kakvim prostorima boje odgovaraju trosjedi i fotelje, a kakvim kutne garniture, a kakvim dva trosjeda? Evo par dobrih savjeta i inspiracija

Ljudi se dijele na one koji vole kutne garniture i oni koji ih ne vole. Muškarci su obično veliki ljubitelji kutnih garnitura, dok žene radije biraju trosjede s foteljama ili dva trosjeda – jedan pored ili nasuprot drugog.

Naravno da ima iznimki, no, ono što je zapravo važno je da ne biramo garniture po tome što najviše volimo, nego što tom prostoru najbolje pristaje.

MEBLO TRADE

Previše puta sam vidjela velike kutne garniture u malim dnevnim boravcima koje su “pojele” prostor. Puno puta sam vidjela i trosjede koji su presitni i niski za tako velike i visoke dnevne boravke.

Kako ne pogriješiti?

MEBLO TRADE

Prije bilo kakvog odabira definirajte zid na kojem ćete imati televizor i (još bolje) želite li da televizor bude centralno mjesto vašeg doma ili ipak nešto drugo.

Ako vam je važno da imate lijep pogled ili dobar kontakt s ukućanima, onda neka sofa bude glavna te po njoj definirajte razmještaj ostalih elemenata u prostoru. Ako je važnije da nemate odbljeske pri gledanju TV-a, onda nasuprot njemu pozicionirajte sjedenje. (Btw školska postava televizora je okomito na prozor kako bi refleksije prozora bile što manje.)

MEBLO TRADE

No, to je tek početak. Vrlo važno je uskladiti dimenzije sjedećih garnitura s dimenzijama prostora i zato prije bilo kakve odluke važno je uzeti metar u ruke i biti objektivan.

Naime, nikako nije lijepo kada je sofa “naljepljena” na zid, a niti na radijator, staklenu stijenu ili prolaz. Za nesmetani prolaz potrebno je ostaviti oko 80 centimetara.

MEBLO TRADE

Važno je i da sofa nije preduboka kako ne bi smanjila prostor. Naime, danas se vrlo često rade “uski” dnevni boravci širine oko 3 metra. Kod takvih prostora izbjegavajte preduboke sjedaće garniture jer će prostor izgledati još uži.

S druge strane, ako sjedeća garnitura neće biti postavljena uz zid, nego u slobodan prostor onda svakako pripazite na visinu.

MEBLO TRADE

Za takve situacije idealne su sofe s niskim naslonima i lijepo dizajniranim leđima, a sve su popularnije i multifunkcionalne garniture s pomičnim jastucima/naslonima. Dubina njihova sjedišta je od 115 do 125 cm unutar kojeg se mogu pomicati jastuci, odnosno nasloni. Takve garniture omogućavaju sjedenje s obje strane, ležanje i općenito niži tip sjedenja.

Ako imate problem s kralježnicom i malo ste stariji, onda za vas nisu takvi modeli nego uži, odnosno plići, koji omogućavaju više i “tvrđe” sjedenje.

MEBLO TRADE

Pravilno sjedenje bez dodatnih jastuka osigurat će dubina kauča od 80 cm, dok oni dublji, od 90 ili 100 cm dubine, zahtijevaju potporu dodatnih jastučića kako ne biste cijelo vrijeme bili u poluležećem položaju.

MEBLO TRADE

Općenito, većim prostorima dobro pristaju velike kutne garniture koje nisu smještene odmah uza zid, nego sa svih strana ima dovoljno prostora. Manjim dnevnim boravcima puno bolje pristaju manje garniture ili trosjedi s foteljama. Trosjed i fotelja izvrsno je rješenje za male stanove je omogućava laku i brzu transformaciju prostora te fleksibilnost.

Fotelja naravno ne mora biti iz iste serije kao ni kauč, kao što ne mora biti ni od istog materijala, uzorka, boje…

MEBLO TRADE

O odabiru tkanina, boja i materijala pričat ćemo nekom drugom prilikom, a sada moj izbor sofa iz Meblo Tradea koji upravo imaju akciju na sve modele sjedenja. Naime, do 30.9. u Meblo Trade su popusti od 15 do 25 posto na sve sjedeće garniture, trosjede, dvosjede, sofe na razvlačenje, fotelje i stolice.

Kliknite na sliku za moje favorite iz ponude…

Wordpress Gallery Plugin Free