Kada zabavni eksperiment postane posao

Crafts, autentičnost i ručna izrada su se vratili u modu. O svim izazovima manufakture porazgovarali smo s dečkima koji stoje iza brenda Kutnakvadrat

Njihove betonske lampe postale su hit, baš kao i unikatne betonske tegle za biljke. Kako izgleda proces izrade, porazgovarali smo s Krešimirom i Tonćijem iz Kutnakvadrat.

– Vaš brend Kutnakvadrat proslavio je već 5 godina. Kako ste uopće krenuli?

Da, 5 “velikih” godina je prošlo otkad se profesionalno bavimo ručnom izradom funkcionalnih i dekorativnih proizvoda od betona. Sve je krenulo poprilično spontano – u nedostatku ponude unikatnih i zanimljivih dekorativnih tegli za biljke koje su nam u jednom trenutku očajnički trebale obzirom da je Krešimir veliki zaljubljenik u sadnju i uzgoj biljaka. Ideja je bila da prvenstveno biljka dođe do izražaja, odnosno da dizajn tegle bude komplementaran samoj biljci.

Beton kao hladan i nenametljiv materijal, u potpunosti oprečan svemu što živa biljka predstavlja se činio kao idealan izbor i krenuli smo eksperimentirati. Kroz to smo oboje shvatili koliko volimo oblikovati rukama, napraviti nešto novo iz starog i “potrošenog”, razmišljati o problemu i riješiti ga na sebi zanimljiv način. Nakon dužeg vremena proučavanja svojstava betona i načina njegove obrade razvili smo prve modele dekorativnih tegli za biljke i vaza, zdjela za voće i drugih funkcionalnih proizvoda za dom te odlučili cijelu priču dići na novu razinu i osmislili smo eksperimentalni studio za beton pod nazivom [ kutnakvadrat ].

Od tada se kontinuirano trudimo napredovati eksperimentirajući s raznim vrstama betona i novim formama u kontekstu funkcionalnih, kvalitetnih i unikatnih proizvoda trajne vrijednosti.

– Kako ste se podijelili, tko što radi?

U početku smo obojica podjednako sudjelovali u cijelom procesu, od izrade i oblikovanja do završne obrade. S vremenom je svatko našao zadovoljstvo u određenim segmentima procesa, tako se Krešimir više pronašao u radu s bojama, premazima i finoj obradi, dok Tonći više eksperimentira s novim formama i bavi se društvenim mrežama.

Volimo to što smo se uspjeli spontano specijalizirati za određene segmente procesa izrade jer se puno više stignemo baviti detaljima, a onda je i proizvod puno kvalitetniji.

– Koji vam je najdraži predmet kojeg ste izradili?

Svaka faza napretka nosi i neke svoje favorite. U početku su to bili razni multifunkcionalni modeli koje smo oblikovali recikliranjem plastike, a mogli su poslužiti kao tegla za biljke ili pak zdjela za voće, grickalice i “sitničarije” poput ključeva, nakita ili kupaonskog asortimana. Upravo ta multifunkcionalnost proizvoda nam je bila velika inspiracija kako bi zadovoljili različite potrebe kupaca.

Posljednjih godinu dana počeli smo eksperimentirati s vrstom betona koji u svom sastavu sadrži celulozu umjesto klasičnih agregata – pijeska ili ekspandirane gline. Takva smjesa nam je dozvolila da se zaigramo s različitim formama većih dimenzija obzirom da za izradu predmeta nije više potreban kalup, već smo se mogli zaigrati slobodnijim formama i organski oblikovati nove predmete. Tako je nastala nova linija sjenila za lampe i zdjele za voće organskog/prirodnijeg izričaja koje možemo reći da su nam trenutno najdraži predmeti koje uživamo izrađivati.

– A koji komad vam je najprodavaniji?

Možemo reći da su trenutno svi “poludjeli” za našim sjenilima iz linije “Capsule”. Spontano se dogodilo da smo se pronašli u toj niši obzirom da ponuda na tržištu ne nudi previše izbora, pogotovo ako pričamo o unikatnim predmetima i ručnom radu. Također, veliki je interes za nove skulpturalne zdjele iz linije “Ovalium” koje djeluju kao mala skulptura čak i kada ostane prazna.

– Koliko treba vremena za jednu betonsku posudu? Kako izgleda proces proizvodnje?

Za izradu betonskih tegli potrebno je oko 30-ak dana, ovisno o uvjetima u kojima se suše. Zimi je potrebno malo duže vremena. Kemijski, beton postigne punu čvrstoću nakon 28 dana i tek onda je tegla spremna za distribuciju kako bi se izbjeglo potencijalno pucanje. Također, tegle se moraju sušiti u vodi, jer beton nikako ne smije dehidrirati, zbog toga nastaju mikro pukotine koje kasnije mogu uzrokovati pucanje.

Sam postupak je dosta dugotrajan, prvo se radi smjesa betona koji se zatim lijeva u kalup u kojem stoji nekoliko dana. Tada slijedi vađenje iz kalupa gdje krećemo s grubim brušenjem. Kada se grubo obradi, odlaže se u vodu gdje se “suši” nekih 10–ak dana. Nakon toga slijedi sušenje na zraku – par dana (ovisno o temperaturi zraka i vlazi), zatim faza finog brušenja, pa pranja, čišćenja i ispiranja tegle od sitnih nečistoća. Tek nakon toga ide završna obrada – premazivanje sredstvom za fiksiranje površine koje je na bazi vode, lijepljenje pluta na dno kako bi se izbjegla oštećenja namještaja.

U svakom slučaju, proizvodni proces svih naših komada je kompleksan i zahtjeva dugoročno planiranje te dosta velik radni prostor. Grube radove izvodimo u 30-ak kvadrata podrumskog prostora, a finije u našem studiju koji služi i kao showroom gdje su svi dobrodošli pogledati i osjetiti različite teksture radova.

– Lampe su novi izazov…

Tako je, kako smo već spomenuli, eksperimentiranje s betonima različitog sastava dovela nas je do osmišljavanja “novog” materijala, odnosno betona od celuloze koji nam dozvoljava da oblikujemo različite forme većih dimenzija  koje su istovremeno lagane, dok smo uspjeli sačuvati teksturu betona. Tako je nastala prva linija sjenila s pet modela različitih dimenzija, ovisno o zahtjevima interijera. Posebnost ovog proizvoda je što klijenti zapravo mogu sudjelovati u procesu dizajniranja ovisno o njihovim željama i potrebama jer dubinu i rez sjenila dogovaramo zajedno upravo po njihovim preferencijama. Tako se može birati ravan ili valoviti/organski rez, a dubina se definira ovisno o namjeni – radna ili ambijentala, odnosno funkcionalna ili dekorativna rasvjeta.

Također, nudimo različitu paletu boja – bijela, beton siva, crna, grež (kombinacija sivog i smeđeg pigmenta), zlatna ili bakrena, koje se mogu međusobno kombinirati u unutrašnjem i vanjskom dijelu sjenila. Našim sjenilima jednostavno se može transformirati izgled prostora bez promjene njegovih ostalih elemenata i  napraviti redizajn prostora koji će svakako biti zamjećen. Klijenti se najčešće odlučuju na osvjetljavanje blagovaonskog i dnevnog boravka ili spavaće sobe, međutim lako se može podići izgled vašeg hodnika, kupaone ili vanjske terase obzirom da se sjenila mogu koristiti kako za interijere tako i za eksterijere.

– Pripremate li uskoro još nešto zanimljivo? Neku suradnju?

Posljednja suradnja bila je sa kreativnim timom za izradu modularanog namještaja – Modulos s kojima smo osmislili liniju pomoćnih stolića “Botanical”. Posljednjih godinu dana surađujemo s jednim od vodećih tvrtki za distribuciju rasvjetnih tijela i opreme za rasvjetu – Creative Cables u Zagrebu kod kojih možete vidjeti dio našeg asortimana. Trenutno razvijamo i osmišljavamo nove proizvode u kontekstu novih formi rasvjetnih tijela, tegli za biljke i zdjela za raznovrsnu upotrebu, organskog wabi-sabi izričaja u tonovima zemljanih boja, a sve novosti možete vidjeti na našoj web stranici www.kutnakvadrat.com, te na društvenim mrežama facebook.com/kutnakvadrat ili instagram.com/kutnakvadrat.

– Kako izgleda vas idealni interijer?

Posljednjih godina svjedočimo trendu povratka prirodnim materijalima kako u Hrvatskoj, tako i na globalnoj razini, i to u svim sferama društva. Moramo priznati da nas japanski minimalizam, odnosno Wabi-sabi princip uređenja interijera kojeg definiraju nesavršenost, prirodnost i jednostavnost linija oduševljava jer se apsloutno uklapa u filozofiju našeg dizajna proizvoda. U današnje vrijeme kada prevladava stres i brzina življenja na dnevnoj bazi, idealno je u vlastitom domu stvoriti prirodnu oazu u kojoj prevladava osjećaj smirenosti i topline koji se mogu postići neutralnim i zemljanim tonovima poput nijansi bijele, sive, bež i smeđe.