Kad arhitektica uređuje svoju kuću…

Kako izgleda kuhinja s dvije pećnice u kojoj gotovo ni jedna stranica nije obična i ravna? Zavirite u dom arhitektice Helene Alfirević Arbutina

Kuća ili stan. Vječna dilema. Svaka stvar ima svoje velike prednosti i mane, od cijene održavanja, cijene kvadrata, kvadrature koje imaš na raspolaganju na korištenje, ali i režija, sigurnosti, popravaka…

Borko Vukosav

Kada živiš u stanu, ipak dio si većeg sustava. Kada prokisne krov, sanacija ide iz pričuve. Jednako kao kada treba popraviti fasadu, platiti čistačicu, popraviti svjetlo na stubištu… Gomila prednosti, ali i puno kompromisa.

Borko Vukosav

Razlog zašto mnogi ipak biraju kuću jer prostor. Naime, živimo u vremenu kada su kvadrati stanova jako skupi i kada za cijenu stana u Zagrebu kupimo dvostruko veću kuću na periferiji. Još ako tome pridodamo i privatnost i želju za prostorom i užitkom odrastanja u vlastitom dvorištu, onda dolazimo do razloga zašto je arhitektica Helena Alfirević Arbutina, odabrala Brezovicu za mjesto svog stanovanja i rada.

Borko Vukosav

– Djeca su bila mala i mi smo se odlučili tada preseliti u kuću u Brezovicu. Velika je to životna promjena, posebice za roditelje koji napokon djecu mogu pustiti da se nesmetano igraju, bez da se boje da će u pješčaniku nabasati na staklo, opuške, igle… Moja djeca zahvaljujući ovoj kući igrala su se u vrtu i sama brala svoje borovnice i jagode. Neprocjenjivo je to – priča mi arhitektica Helena Alfirević Arbutina, koja je nedavno po prvi put nakon tih desetak godina života u kući napravila temeljitu rekonstrukciju.

Borko Vukosav

– U kući čovjek stalno ima neke troškove i preuređenja, ali evo nedavno sam dovršila preuređenje kuće i imam kuhinju koju sam odavno htjela – priča mi Helena Alfirević Arbutina, pokazujući na kompjuteru, u svom home officeu, jednu kuću koju je nedavno projektirala.

Borko Vukosav

Bijeli monolitni kubusi, fluidna forma koja podsjeća na kuće Zahe Hadid i Coopa Himmelblaua… predivna kuća koja čeka realizaciju.

Borko Vukosav

– I onda sam si napravila u tom stilu kuhinju – smije se Helena, dodajući kako je kuhinja napravljena od getakora, te da je trebala ogromna preciznost i trud stolara da izvede tako nešto.

Borko Vukosav

– Svatko ima neke svoje strasti. Ja volim kuhati i peći kolače i zato sam htjela ogromnu funkcionalnu kuhinju u koju mi stane čuda hrane, posuđa, stvari, a opet da ne izgleda preglomazno i “kuhinjski” – objasnila je arhitektica, pokazujući nam “tajna skrovišta” s gomilom lonaca, tanjura, posuđa kojeg dugo ima u obiteljskom naslijeđu…

Borko Vukosav

– Ja uvijek kažem svojim klijentima izmjerite metre stvari koliko čega imate i po tome ćemo kreirati prostor. Neki ljudi imaju jako puno odjeće, neki obuće, a neki, kao ja, vole jako kuhati. Zato sam i kupila dvije pećnice, nemate pojma koliko je velik gušt sada raditi nedjeljni ručak za cijelu obitelj kada možeš paralelno pripremati nekoliko jela i desert u pećnici – priča mi Helena, otkrivši kako su božićni kolači ove godine bili uistinu “piece of cake”.

Borko Vukosav

– Nas tri cure smo u četiri-pet sati pripremile 12 kg kolača i keksa – kaže mi Helena objasnivši da joj je u njezinom stanu, kao i pri projektiranju za klijente, najvažnija funkcionalnost i praktičnost.

Borko Vukosav

I zato joj je ured u dnevnom boravku vlastitog doma. Uistinu, pravi home office.

Borko Vukosav

– Djeca su sada već veća i tijekom radnog vremena su u školi, pa zašto onda ja ne bih radila u najljepšem dijelu kuće gdje mi je najpraktičnije raditi i odakle imam najljepši pogled – priča arhitektica, pokazujući nam terasu na koju je proširila staklenu stijenu.

Borko Vukosav

– Morate doći kad bude proljeće i lijepo vrijeme. Na terasi si napravim pravi wellness – smije se arhitektica koja zaista u kupaonici ima saunu, a u podrumu mali fitness.

Borko Vukosav

– Na nekoj akciji prije par godina vidjela sam saunu i rekla, pa zašto ne! Brzo sam uzela dimenzije i shvatila da bez puno preinaka, ova sauna stane u moju kupaonicu – priča arhitektica.

Borko Vukosav

Slična odluka pala je i kada je vidjela na akciji sprave za vježbanje.

Borko Vukosav

– Umjesto da plaćamo po raznim centrima vježbanje, mi cure smo se dogovorile da ćemo kod mene doma vježbati i dijeliti troškove za trenericu, a usput užasno nam je zabavno i puno čišće i ugodnije – kaže Helena.

Borko Vukosav

I da, sve su to one divne prednosti koje donosi život u kući… Možda vam neka od njih bude argument kada se sljedeći put budete pitali da li kuća ili stan?

Borko Vukosav

Evo još malo fotografija u kojem možete vidjeti neka zanimljiva tailor made rješenja te tlocrt koji pokazuje stanje prije i nakon adaptacije.