Kad arhitekt radi po svom i za sebe. Sjedi pet.

Ovo definitivno nije zagrebačka škola arhitekture. Vodim vas u stan španjolskog arhitekta Andrea Serbola iz arhitektonskog ureda CaSA. Idemo u Barcelonu u susjedstvo Sagrade Familie

Danas vam pokazujem nešto drugačije. Hrabro, veselo, odvažno, a opet sa stilom, odmjereno, nepretenciozno. Stan se nalazi u mirnom i zelenom prolazu pokraj Sagrade Familie i pripada Andrei Serboli, jednom od dvojice osnivača arhitektonske tvrtke CaSA.

Roberto Ruiz

CaSA odnosno Colombo Serboli Architecture mladi je i dinamičan arhitektonski ured, a ovo je bila i savršena prilika za razvoj tipičnog stana koji odražava stil tvrtke. Projekt je osim ograničenja u budžetu morao i pronaći mjesto za veliki broj predmeta i uspomena koje čine vlasnikovu kolekciju.

Roberto Ruiz

Jednostavno rečeno, stan je pretvoren u “wunderkammer”, mirno utočište prepuno emocionalno nabijenih predmeta, s jednom sobom za goste pored glavne spavaće sobe.

Roberto Ruiz

Zgrada iz 1914. godine prilično je jednostavan primjer modernističke katalonske Art Nouveau zgrade u četvrti Eixample. Stan, kupljen u zapuštenom stanju, predstavio je neke elemente razdoblja, iako je većina njih bila nepovratno uništena.

Roberto Ruiz

Izvorni izgled sastojao se od niza pregrada koje su stan od 70-ak kvadrata podijelile na šest soba. Galerija koja je gledala na unutarnji patio bloka prethodno je bila zatvorena PVC stolarijom, tako da su izvorni galerijski prozori bili izgubljeni prije kupnje.

Roberto Ruiz

Izazov je preveden u volju da se očuvaju elementi razdoblja koji se mogu spasiti, bez odricanja prozračnosti, jednostavnosti i svježine suvremenog interijera.

Roberto Ruiz

U najboljem stanju bile su dvije spavaće sobe s dobro očuvanim originalnim vratima i podovima.

Roberto Ruiz

U ostatku stana, nisu bili te sreće. Loš raspored kuhinje i kupaonice doveli su do odluke o potpunom uklanjanju preostalih zidova, što je onemogućilo očuvanje podova.

Roberto Ruiz

Koncept projekta je stoga vođen idejom pražnjenja stana i umetanjem “plave kutije”, tj. lakirane drvene obloge, u sredini stana. U “kutiji” se nalazi kupaonica, oblikovana više kao opuštajuće i intimno područje. To je tzv. sanctum sanctorum cijelog stana, čiji je ulaz skriven i kamufliran vratima ormara koji čine “fasadu kutije”.

Roberto Ruiz

Zakrivljeni strop plave kutije pretvara hodnik u prostrani hol koji vizualno povezuje dnevna i noćna područja, završena u svjetlije plavoj boji.

Roberto Ruiz

Cijeli pod “kutije” je podignut kako bi se omogućilo instalacijama i kuhinje i kupaonice da dosegnu instalacijski šaht. Široki pod hodnika prekriven je mikro-cementom u svjetlijoj nijansi plave boje, koji se podudara s tom stranom kutije, a na ulazu se njegov prag završava krivuljom, otkrivajući izvorni višebojni geometrijski pod.

Roberto Ruiz

Ploha “kutije” je vrlo topla nijansa ružičastog mikro-cementa, kao kontrast sa svojim hladnim vanjskim tonovima, želeći prenijeti osjećaj da se stiglo do tajnog mjesta, najintimnije točke stana: kupaonice.

Roberto Ruiz

S vanjske strane svojih skrivenih vrata, ovaj topli premaz može se lagano vidjeti samo iz dnevnog boravka kroz kružni prozor, smješten iznad kuhinjskog pulta (još jedan element koji stvara i privatnost i znatiželju). Isto optičko staklo, uokvireno mat crnom bojom u skladu sa slavinama, koristi se za zaslon ugrađene kade i tuša.

Roberto Ruiz

Pod kupaone je prekriven kvadratnim sivim pločicama, formirajući visoku lajsnu koja oblikuje zidnu kadu koja služi kao udobna “kutija” za tuširanje. Pločice imaju terakota fuge, a slavine su mat crne boje.

Kupaonica je upotpunjena umivanikom, ormarićem izrađenim po mjeri, zakrivljenim ogledalom i okruglom lampom.

Roberto Ruiz

Vanjska površina plave kutije, lamperija s užljebljenim panelima, funkcionira kao ormar na strani prema glavnoj spavaćoj sobi, dok na strani svijetlog hodnika skriva ormar i vrata kupaonice te konačno postaje kuhinjski ormarić prema dnevnoj sobi.

Roberto Ruiz

U dnevnom prostoru, veliki otok s kuhalima je zamišljen kao odvojeni komad “kutije” i služi kao udoban stol za intimnije večere ili doručak.

Roberto Ruiz

Prozračan dnevni i kuhinjski prostor dobiva svjetlo putem nove velike staklene stijene koja se otvara prema novootvorenoj terasi.

Roberto Ruiz

Što se tiče materijala, cijeli stan se tretira vrlo jednostavno, pomalo spartanski, s neutralnim elementima i bojama. Svi spušteni stropovi su uklonjeni, a katalonski svodovi i stupovi su obnovljani i obojani.

Roberto Ruiz

Na terasi, vrata vešeraja oslikana su u koraljima, ponovno se pojavljuju u tradicionalnim ‘rasilla’ pločicama terakote vanjskih podova, a potpuni dojam ležernosti ostvaren je Kettalovim Object stolom i dva Village stolca.

Roberto Ruiz

Točkasto raspoređeni dizajnerski komadi pomiješani su s osnovnim elemenatima i oni stvaraju osjećaj pristupačnog, a ne razmetljivog luksuza.

Roberto Ruiz

Ideja opremanja kompletnog stana odražava tu filozofiju, miješajući luksuzni namještaj sa starinskim komadima, umjetninama, uspomenama i slikama snažnog osobnog emocionalnog karaktera.

Roberto Ruiz

Svu rasvjetu je proizvela barcelonska tvrtka Metalware, uključujući i mjedeni disk tvrtke Globe Fold Sconce u blagovaonici koju je dizajnirao studio CaSA.

Roberto Ruiz

Ispod njega je dugačak stol koji služi i za rad i za blagovanje, lakiran u boju bjelokosti. Uz njega su restaurirane vintage crne Thonet stolice s pletenim sjedištem, kao i crne metalne stolice s plutenim sjedištem, ograničena serija Ikee.

Roberto Ruiz

I ostatak dnevnog prostora opremljen je pažljivo odabranim namještajem: Kettalov Zig Zag tabure te HAY-ov Mags kauč, Can naslonjač braće Bouroullec i Edge 30 stolice za kuhinjski otok.

Roberto Ruiz

Uz arhitekta Andreu Serbolija autori ovog projekta su Matteo Colombo (CaSA) i Margherita Serboli Arquitectura.

Roberto Ruiz

Evo i nacrta…

I još malo divnih fotografija Roberta Ruiza.

Ako vam se svidio ovaj stan, vjerojatno će vam se svidjeti i ovaj zagrebački.