Ponovno ponosni na Puležana Deana Skiru

Večeras je svečano otvorenje Transneftovog Evolution Towera u Moskvi, zgrade koja će postati simbol nove Rusije. Iznimno smo ponosni što dizajn rasvjete potpisuje hrvatski dizajner rasvjete Dean Skira

Oni su najjača ruska korporacija koja se bavi naftom, a on je Dean Skira, Puležan koji osvaja svjetske nagrade i priznanja, a vjerujem da je sva naša srca osvojio s osvjetljenjem pulskih dizalica i Hendrixovim mostom u Zagrebu. Evo točno o čemu se radi.

Citiram priopćenje:

Globalna korporacija Transneft večeras će u Moskvi upriličiti svečano otvorenje njihovog novog korporativnog sjedišta, jednog od najljepših nebodera na svijetu, Evolution Towera čiji dizajn rasvjete potpisuje tvrtka Skira. Naš nagrađivani dizajner Dean Skira i njegov tim posljednje su četiri godine radili na ovom prestižnom projektu i postigli iznimne rezultate na području implementacije najnovijih rasvjetnih tehnologija.

„Istaknuo bih da je Transneft najveća naftna kompanija na svijetu i osobnog sam uvjerenja da će naša poslovna zgrada doprinijeti reputaciji kompanije. Kule moskovskog Kremlja i Katedrala Vasilija Blaženog na Crvenom trgu simbol su ruske prošlosti, dok naša zgrada postaje simbolom moskovske budućnosti“ – izjavio je Nikolay Petrovich Tokarev, predsjednik Uprave.

Skirin projektni zadatak bio je postizanje potpunog dizajna rasvjete interijera i eksterijera s centraliziranim sustavom upravljanja dnevnog i električnog svjetla. Projekt sadrži rasvjetna rješenja dizajnirana za interijer i eksterijer nebodera u skladu s europskim i ruskim normama, pravilnicima i posebnim zahtjevima klijenta. Velika pažnja tijekom projektiranja i dizajniranja usmjerena je u postizanje uravnoteženosti rasvjete vidljive izvana uz visoku razinu performansi za krajnje korisnike u prostoru.

„Evolution Tower je primjer projekta gdje je povjerenje investitora uz sinergiju između nas kao dizajnera svjetla, arhitekta IQ i Elforme te izvođača Velesstroy rezultiralo iznimnim uspjehom i energetski najučinkovitijom zgradom Azije. Prema našim saznanjima, Evolution Tower je najveća poslovna zgrada u Rusiji koja je kompletno osvjetljena LED tehnologijom. Neboder se istaknuo u noćnoj vizuri jer je svjetlo doslovno ispratilo ljepotu njegove arhitekture i istovremeno omogućilo ugodan boravak korisnicima prostora.“ – pojasnio je Dean Skira, autor projekta rasvjete.

Jedinstven spiralni oblik nebodera i ekstremni klimatski uvjeti (-40C do +40C) zahtijevali su kreativnost u pronalaženju najboljeg rješenja u osvjetljavanju fasade. Posebno dizajnirani specijalni proizvodi proizvođača iGuzzini montirani su s unutrašnje strane prozora uz staklenu površinu kako svjetlo ne bi ulazilo u interijer, već bi ostalo vidljivo samo izvana. RGBW tehnologija omogućava beskraj programiranja različitih scenografija za 3500 montiranih pixela. Horizontalne bijele linije osvijetljene su s fiksiranim reflektorima u bijeloj boji pozicioniranih u okruženju nebodera. Njihova je namjena da što jednostavnije naglase i istaknu arhitektonski ritam strukturnih linija. Svaki prostor je individualno dizajniran kako bi se postigla uniformnost svjetla unutar cijele zgrade. Nagib staklene fasade drugačiji je na svakoj strani nebodera i na svakom katu stoga su u realizaciji korišteni specijalni proizvodi razvijani prema specifičnim zahtjevima i potrebama projekta. Sva su rasvjetna tijela, osim svega nekoliko strujnih krugova, DALI dimabilna, a prostori su opremljeni senzorima prisutnosti i dnevnog svjetla. Čitava zgrada opremljena je posebno izrađenim sjenilima za instalaciju na prozore dvostrukog nagiba uz elektronički podešenu brzinu inteligentne trake gdje sustav Lutron Quantum Hyperion prati pozicije sunca na svakom katu.

Bežični prozorski senzori prate sunčanost ili oblačnost te sjenu nastalu od susjednih nebodera i sunčevu refleksiju od rijeke Moskve. Quantum Vue računalni program razvijen je za cijelu zgradu i omogućava odjelu održavanja praćenje i nadzor statusa rasvjete i sjenila uz centraliziranu i individualiziranu mogućnost kontrole nad cjelokupnim neboderom. Rasvjeta i prozorska sjenila su integrirana u AV sustav zgrade.

Evolution Tower je neboder s 55 katova, visine 255 m i ukupne površine 169.000 m2 . Prepoznatljiv po svojem DNA obliku, neboder su dizajnirali arhitekti Toni Kettle u suradnji s Karen Forbes. Izgradnja nebodera započela je 2011. i završila krajem 2016.

Evolution Tower nominiran je kao 2. najbolji neboder na svijetu za Emporis Skyscraper Award 2015. Ušao je u finale 2016 MIPIM Awards i 2015 CTBUH Best Tall Building Awards. Proglašen je najboljom moskovskom poslovnom zgradom 2015., te je osvojio prvu nagradu 2015 Glass in Architecture, prvo mjesto na 2015 NOPRIZ Awards i 2016 CRE Award Moscow kao moskovska najbolja poslovna zgrada A klase.