Jedan arhitekt i dvije preslatke kolibe

Idemo malo na sjever, točnije u Finsku. Suživot s prirodom nikad nije bio traženiji, a arhitekt Robin Falck osmislio je kolibe u kojima će priroda ostati gotovo netaknuta, a posjetitelj doživjeti novo iskustvo

Vjerujem da mnogi od vas maštaju o nekoj maloj kućici u prirodi. Nečem malom, slatkom, povoljnom, za što ne trebaju veliki građevinski radovi, dozvole… Danas vam pokazujem dvije male montažne drvene kolibe koje su među mojim favoritima i točno ih mogu zamisliti negdje na Žumberku ili Gorskom kotaru, sat vremena od Zagreba. Njihova izgradnja stajala je oko 10.000 eura, imaju svega 10 kvadrata, a pružaju luksuz usred prirode.

Obje je projektirao arhitekt Robin Falch.

NESTE

Robin Falck rođen je u Helsinkiju, a filozofija ovog arhitekta sasvim je jednostavna: odbaciti sve nepotrebno i dizajn i arhitekturu učiniti bezvremenskom i što održivijom, u skladu s prirodom. Sebe prvenstveno naziva obrtnikom, pa alat ne ispušta iz ruku. Dio rezultata su i dvije kuće: o jednoj se priča već godinama, a druga polako postaje zvijezda.

NESTE

Krenimo s prvom, a to je kuća Nido koju je Falck prije 8 godina sagradio za sebe. Nido na talijanskom znači ptičje gnijezdo, a upravo ova kuća Falcku služi kao gnijezdo usred prirode.

ROBIN FALCK

Nakon što je pronašao idealnu lokaciju, krenuo je projektirati prostor koji je kasnije postao njegovo savršeno mjesto za odmor.

ROBIN FALCK

Budući da se radi o prostoru vrlo male kvadrature, trudio se vizualno ga povećati, a u izgradnji se služio recikliranim materijalima.

ROBIN FALCK

Za gradnju mu je trebalo – dva tjedna, a tome je prethodilo nekoliko mjeseci pomnog planiranja i dizajniranja raznih detalja u interijeru i eksterijeru.

ROBIN FALCK

Iako je jako sitna, kuća ima mnogo prirodnog svjetla, a po noći se stvara romantičan ugođaj uz najbolji “tv program” promatranje zvijezda.

Jednostavno, bezvremenski i održivo, baš onako kakva su i osnovna Falckova načela gradnje.

No, osam godina kasnije, Falck je napravio još jedan ekološki test. Napravio je kućicu koja ima minimalan utjecaj na prirodu.

Dao joj je ime “nolla”, što u prijevodu znači “nula”, a smještena je na otoku Vallisaari u neposrednoj blizini Helsinkija.

NESTE

Ova kuća izgrađena je od održivih recikliranih materijala kako bi se što manje utjecalo na zelenilo i prirodu u kojoj se nalazi, a glavna Falckova misao bila je: smanjiti emisiju štetnih plinova.

NESTE

Kabina je veličine spavaće sobe i dopremljena je u dijelovima bez uporabe teških strojeva pa je okolina ostala gotovo netaknuta. Njezina dodatna prednost je što se jednostavno može razmontirati i opet montirati na neko drugo mjesto.

NESTE

Na krovu su smještene solarne ploče, a pećnica radi na obnovljivom dizelu koji je u potpunosti napravljen od otpada i ostataka.

NESTE

Vrlo zgodno je što u kući možete prespavati i renati ju preko Airbnb-a i to za već 50-ak eura po danu. Kuća je od Helsinkija udaljena dvadesetak minuta vožnje brodom, a tamo će biti smještena do početka listopada, nakon čega će joj naći neku novu lokaciju.