Da su slučajno redatelji tepisi, evo kako bi izgledali

Kum, Psiho, Odiseja u svemiru… i tepisi. Kakve to ima veze jedno s drugim? Vrijeme je da umjetnost uđe u dom, ali na drugačiji način. Tvrka Essential home napravila je kolekciju tepiha inspiriranu upravo filmskim redateljima

Walk-in ormar kakav ima Carrie u “Seksu i gradu”, ljubičasti zidovi iz “Prijatelja” ili minimalistički i u potpunosti funkcionalan Barneyev stan iz “Kako sam upoznao vašu majku?”… Inspiraciju za uređenje nije teško pronaći u serijama, no ponekad je potrebno ipak nešto više, nešto konkretnije…

ESSENTIAL HOME

A spoj filmske umjetnosti i dizajna upravo je to, jedna zanimljiva priča za koju je zaslužna tvrtka Essential Home. Naime, oni su napravili kolekciju tepiha inspiriranu kultnim filmskim redateljima.

ESSENTIAL HOME

Radi se o veličanstvenoj šestorci koju čine Quentin Tarantino, Francis Ford Coppola, Tim Burton, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg i Stanley Kubrick.

ESSENTIAL HOME

Pa, evo kako bi po njima izgledali slavni redatelji da su tepisi…

ESSENTIAL HOME

Za ljubitelje lika i djela Quentina Tarantina, tu je pravokutni tepih s geometrijskim uzorkom. Ručno su ga od tencela proizveli portugalski majstori. Odlična je informacija što ga bez ikakvog straha možete staviti pored kamina jer je vatrootporan.

ESSENTIAL HOME / TARANTINO

Redatelj Kuma, jednog od najboljih filmova svih vremena, zaslužio je i genijalan tepih u kojem glavnu riječ optička iluzija. Nepravilni i dinamični uzorci na okruglom tepihu izgledaju poput “vrtloga”.

ESSENTIAL HOME / COPPOLA

I tepih Francisa Forda Coppole također je ručno izrađen – vizualni efekt pružit će dubinu prostoru, dok će cjelokupni izgled ostaviti dojam elegancije.

ESSENTIAL HOME / BURTON

Tim Burton definitivno je jedan od najkontroverznijih redatelja svih vremena, a i tepih koji predstavlja njegov rad vrlo je specifičan. Šesterokutnog je oblika i podijeljen u tri jednaka dijela unutar kojih se nalaze vodoravne linije.

ESSENTIAL HOME / BURTON

Tepih je izrađen od tanke vune te ručno obrubljen. I “Burtonov” model radi optičku iluziju pa se prostor dobiva na dubini.

ESSENTIAL HOME / BURTON

Tepih “posvećen” Alfredu Hitchcocku dolazi u nekoliko inačica (sivoj, žutoj, zelenoj i plavoj), a svima im je zajedničko da imaju 3D efekt. Ta slojevita struktura tepiha potiče različite ideje, baš kao što i Hitchcockov “Psiho” frojdovske aspekte psihe.

ESSENTIAL HOME / HITCHCOCK

Tekstura i geometrija pružaju osjećaj drame, a ovakav komad služi za podizanje atmosfere u prostoru… Koliko god na prvu ironično zvučalo!

ESSENTIAL HOME / HITCHCOCK

Poput njegovih uradaka, i tepih koji je posvećen Spielbergovom radu, nazivaju remek-djelom. Karakterizira ga ombre efekt u kojem boje prelaze iz svijetle sive do tamnoplave.

ESSENTIAL HOME / SPIELBERG

Ovakav tepih namijenjen je prostoru modernijeg prizvuka, a kažu kako je inspiriran “kameleonskim duhom” redatelja.

ESSENTIAL HOME / SPIELBERG

Što može bolje opisati Stanleya Kubricka i “Odiseju u svemiru” od mnoštva svemirskih brodova? Upravo je takvim motivom u potpunosti prekriven tepih koji je inspiriran ovim velikim redateljem.

ESSENTIAL HOME / KUBRICK

Futuristički motivi i svemir najbolje opisuju redatelja koji je bio pravi trendseter svojeg vremena. Osim “Odiseje”, sjetite se namještaja u “Paklenoj naranči”, upravo me tepih podsjetio na čuveni pepita uzorak.

ESSENTIAL HOME / KUBRICK

No, kakav bi to svijet bio bez žena? Kao redatelja, bez karakternih glumica… Evo zato i tepiha Audrey po slavnoj Audrey Hepburn.

ESSENTIAL HOME / AUDREY