Coworking koji potiče i subvencionira samohrane mame. Bravo Square One!

U prostoru bivšeg Badrova otvoren je Square One – coworking koji potiče žensko poduzetništvo, mentorstvo, networking i koji ima igraonicu za djecu

Voljela bih da smo svi isti i da o ovim stvarima ne moramo pričati. Ali nismo. Žene su slabije plaćene od muškaraca, sporiji i teži im je put do napredovanja. Čak i u 21. stoljeću postoji podjela na ženske i muške poslove te mnogi misle da tako treba i ostati… Ukratko, ženama je teže. Oduvijek. I to svi znamo.

Teško je i u “normalnim” obiteljima, a kamoli kada je mama bez podrške obitelji, samohrana ili s djetetom s teškoćama u razvoju… tada je taj teret još puno teži.

I zato sam sretna što postoje ljudi koji su prepoznali taj problem i odlučili na neki svoj način pomoći ženama. Oni nisu državna ni gradska ustanova, niti udruga, nego privatna firma koja ima atraktivne coworking urede diljem Europe. Upravo oni odlučili su jedan dio nove coworking zgrade SquareOne na Trgu žrtava fašizma 1 rezervirati za žensko poduzetništvo i pokrenuti program za subvencije samohranih majki i majki djece s teškoćama u razvoju.

Naime, jedan cijeli kat prostora koji se proteže na 1,2 tisuće četvornih metara, rezerviran je za žene i sadržajima prilagođen potrebama poduzetnica. Osim toga, pokrenut je i program subvencioniranja samohranih majki i majki djece s teškoćama u razvoju, s dugoročnim ciljem osiguravanja besplatnog radnog prostora.

Square One je inače dio međunarodne grupacije koja ima neke od najuspješnijih coworking prostora u Europi. Među najpoznatijim prostorima su im Rent 24 u Berlinu te Nova Iskra u Beogradu o kojoj smo nekoliko puta pisali.

Kako izgleda Square One?

Izvrsno. Uređivao ga je Studio 3P predvođen arhitektom Janom Pivcem, a ukupna investicija je veća od tri milijuna eura.

– Naš novi prostor u Zagrebu, osim ureda i stolova, u ponudi ima sobe za sastanke, prostorije za održavanje raznih evenata, konferencija, radionica, sastanaka, restoran, teretanu, krovnu terasu i mnoge druge popratne sadržaje. Promjene koje je donijela pandemija najviše se odnose na održavanje razmaka. U skladu s tim povećali smo ponudu ureda za manji broj osoba u odnosu na veće urede, veći su razmaci između stolova u skladu s preporukama, postavljeni su punktovi sa sredstvima za dezinfekciju, a pojačano je i svakodnevno profesionalno čišćenje ureda – kažu u Square Oneu.

Kako bi se prostor predstavio i široj zajednici, u četvrtak, 11. studenog od 10 sati održat će se ‘Dan otvorenih vrata’ za sve one koji žele razgledati prostor i porazgovarati o pogodnostima.

Evo i par fotografija…