Casa Flora u srcu Venecije i što sve od nje možemo naučiti

Iskusan talijanski hotelijer i još iskusniji art direktor zajedno su napravili jedan stan u blizini San Marca koji je uistinu nešto posebno. Upoznajte ga

Priča ide ovako –  obitelj Romanelli više od 50 godina vodi hotel Flora, smješten pet minuta hoda od Trga svetog Marka u Veneciji. Lokacija je sve, ali ipak turizam se mijenja i gosti danas traže puno više od udobnog kreveta. I zato je hotelijer Gioele Romanelli odlučio jedan stan u blizini svog hotela pretvoriti u nešto posebno. Nešto što u Veneciji do sada nije postojalo.

Valentina Sommariva

U pomoć je zvao Diega Paccagnellu, kreativnog direktora i osnivača platforme Design Apart, osobu koja poznaje i surađuje s desecima malih probranih artisan-proizvođača te osobu koja razumije dizajn i nove tendencije. Njih dvojca su osluškujući nove potrebe gostiju stvorili Casa Floru – stan od 180 kvadrata u kojem se može udobno prespavati i osjetiti Veneciju, ali i održati radionica, wine tasting, secret dinner, snimiti editorijal, održati event… pa čak i u miru svog “doma” naručiti hand-made cipele napravljene po mjeri.

Valentina Sommariva

I zato arhitektura mora pratiti koncept. U tim su pozvani arhitekt Matteo Ghidoni iz ureda Salottobuono i dizajnerica interijera Laura Sari iz tvrtke Reveria koji su napravili sve da se materijalizira ta ideja – venue place u kojem možeš održati nezaboravni event a usput i prespavati.

Valentina Sommariva

Stan je zato podijeljen u dvije cjeline. Jedna cjelina je takozvana “javna” i predviđena je za evente, tajne večere, radionice… doživljaj Italije i Venecije na neki drugi način. Kao da si došao kod nekog doma…

Valentina Sommariva

Kuhinja je zato atraktivna i prostrana s kuhinjskim otokom za kojim se može raditi i sjediti.

Valentina Sommariva

Blagovaonica je posebna prostorija s velikim stolom za 12 osoba i predviđena je za ručkove i večere puno intimnije i posebnije nego u restoranu, što je veliki trend i kod korporativnih evenata.

Valentina Sommariva

Logistički taj dio stana može funkcionirati posve odvojeno od drugog, “intimnog” dijela stana.

Valentina Sommariva

U tom dijelu su dvije prostrane spavaće sobe, svaka sa svojom kupaonicom koja je ujedno i mali spa i hammam.

Valentina Sommariva.

Stan je predviđen za smještaj 6 ljudi u tri spavaće sobe i to na način da svatko ima svoj komfor, mir, intimu… svoj mali spa.

Valentina Sommariva

Korišteni su tradicionalni venecijanskim materijali koji su prostoru dali stari duh Venecije, ali reinterpretiran na novi suvremeni način. U kupaonici je Palladiana terazzo, karakterističan talijanski pod, detalji od Murano stakla te drveni detalji napravljeni kod tradicionalnih venecijanskih stolara i tesara.

Valentina Sommariva

Sve tkanine su od tvrtke Rubelli, tradicionalne venecijanske tvrtke koja je jedan od najjačih svjetskih proizvođača tkanina.

Valentina Sommariva

Svaki komad u stanu je custom made, a mogu se pronaći potpisi čak 20 različitih dizajnera i uglednih proizvođača.

Valentina Sommariva

Primjerice, tvrtka TM Italia izradila je kuhinjski otok sa zelenim elementom koji podsjeća na Italiju s kraja 19. stoljeća.

Valentina Sommariva

Metalne stolove i vješalice za odjeću potpisuje Mingardo. Tu su i lusteri i lampe iza kojih stoje Alessandro Zambelli i Lanzavecchia + Wai za ExNovo… A super je što se sve što je u stanu može online i kupiti i naručiti.

Valentina Sommariva

Da ne duljim, pogledajte što za njih znači luksuzni apartman… Mislim, da od ovog možemo svi puno toga naučiti.