Božićni ukrasi protiv Velike depresije

Danas ću vam pokazati ukrase koji su me najviše oduševili ove godine, sutra ću vam pričati o autorici Dragani Sapanjoš, a prekosutra o Draganinim radovima

Dragana mi u inbox šalje nekoliko slika božićnih kuglica i par šturih informacija. Slike su fotkane s mobitelom i ne baš posebne kvalitete, a iza njezinih par rečenica razaznajem da je ona umjetnica koja je završila Akademiju u Milanu, i to uglednu Breru, da je kiparica koja je ove kuglice ručno izradila, a nekako slutim da iza ovih kolačića postoji neka druga priča… puno dublja i šira.

Ana Bolobicchio (Anushcka)

Odmah se javljam Dragani i dogovaramo susret, a usput googlam je malo i ne mogu vjerovati da se o njoj toliko malo zna u Hrvatskoj, kada je žena u Italiji praktički zvijezda. Dobitnica je brojnih nagrada, priznanja… Njezini radovi nalaze se po brojnim talijanskim galerijama, a radi evente i performanse za velika galerijska i festivalska imena.

Ana Bolobicchio (Anushcka)

Danima proučavam njezine radove i biografiju i jedino što mogu reći je – WOW! Definitivno su i radovi i biografija zaslužili tekst za sebe.

A sada se vraćamo kuglicama, od kojih je počela moja fascinacija s Draganom Sapanjoš.

Ana Bolobicchio (Anushcka)

– Iza svega stoji jedna smiješna priča. Ljetos smo sjedili u jednom poznatom i atraktivnom istarskom hotelu. Arhitektura je sjajna, ambijent divan, ali ne mogu shvatiti da nigdje nema nikakve umjetnosti. Zidovi su obojani bojom ili se na njima eventualno nalaze tapete, nigdje ni jedne slike ni skulpture… Jasno mi je da je arhitektima teško nagovoriti vlasnike da ulažu u umjetnička djela. Mnogi od njih i sami slabo poznaju umjetnost, pa tu odluku prepuštaju vlasnicima. I dok smo ja i moje društvo to komentirali, na pamet mi padne “kako bi u taj hotel divno pasala jedna od mojih torti” – kaže Dragana Sapanjoš.

Ana Bolobicchio (Anushcka)

Dragana Sapanjoš i njezine divovske torte pojavljivale su se u ciklusu radova “The Devil in Miss Jones”, a do sada su predstavljene u New Yorku, Bruxellesu, Krakowu, Rigi, Puli, Udinama…

Ana Bolobicchio (Anushcka)

– Ma nema šanse da bi ti oni to platili – zezaju me moji.

– Pa ako ne bi veliku tortu, onda bi im napravili malu… – smijala se Dragana u kojoj se tada po prvi put rodila ideja da napravi minijaturne kolačiće. Ta ideja zaživjela je ovog Božića u kolekciji minijaturnih pâtisserie mignon, odnosno božićnih kuglica s početka priče.

Ana Bolobicchio (Anushcka)

Puno je simbolike u njezinim radovima… Zato ideja o stvaranju božićnih kuglica iz kolekcije pâtisserie mignon dolazi u trenutku kada i Hrvatskom vlada velika depresija.

Ana Bolobicchio (Anushcka)

– Pandemija, recesija, lockdown… ovo vrijeme podsjetilo me na vrijeme o kojem sam učila, a to je doba Velike depresije, prvog velikog ekonomskog kraha 1929. godine. Tada su se u domovima najimućnijih božićna drvca kitila slasticama i poslasticama; lješnjacima, čokoladicama, bombonima, suhim voćem, orasima, kolačima, neposvećenim hostijama i naravno crvenim jabukama… Dekoriranje crvenim jabukama ostalo je još dugo u našoj povijesti, a u novije vrijeme crvene jabuke zamijenjene su s crvenim lopticama. Od tuda sam krenula vući poveznicu vremena u kojem živimo s mojim radom – kaže Dragana Sapanjoš.

Ana Bolobicchio (Anushcka)

Dragana je ove zime izradila preko 800 kolačića raznih veličina, boja, oblika… Kaže da joj za izradu stvarno ne treba puno vremena jer je kiparica, pa ima spretne ruke i rutinu…

– Najteže je imati ideju i početi, a kada kreneš onda sve leti…

Ana Bolobicchio (Anushcka)

To je neki Draganin način rada. Ideja je najvažnija i razlog zašto. Povezati se s kontekstom…

Ana Bolobicchio (Anushcka)

Sutra vas vodim u Draganin dom i pokazujem kako ga je dekorirala za blagdane… Priča je to o tri kralja na jedan malo drugačiji način… (to be continued)

A do tada uživajte u fotogaleriji ukrasa koje je divno snimila pulska fotografkinja Ana Bolobicchio koja stoji iza Instagram profila A.N.U.S.H.C.K.A (za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku ispod i uživajte)

Wordpress Gallery Plugin Free