Božićni ugođaj bez standardnih ukrasa. Može li se?

Pred mene je stavljen izazov… Kako stvoriti božićni ugođaj bez ijednog tipičnog božićnog ukrasa? Dakle, bez Djeda mraza, anđela, pahulja i bez ijedne božićne kuglice. Evo mog prijedloga

Danas napokon planiram urediti stan, izvaditi sve božićne ukrase koje imam i napraviti malu božičnu kič paradu. Zezam se. Nekako se uvijek trudim koliko toliko sačuvati neku mjeru i stvoriti ugodan topao ugođaj, a opet ne pretjerati.

Ne znam koliko će mi uspjeti, ali potrudit ću se, baš kao što sam se potrudila prošli tjedan dok smo uređivale prostor za event #amariehappy15

Naime, jedan od zahtjeva modne dizajnerice Anamarije Brkić bio je da joj uredimo prostor u božićnom duhu, ali da bude bez standardnih ukrasa. Da bude toplo, a opet ne predoslovno.

Obožavam izazove. Evo što smo napravile nas tri – Tatjana Novak, Ana Horvačić Debić i ja, cure iz O’snove.

Prva postaja bila je Zelena tržnica. Ondje smo kupili 90 posto svega što nam je trebalo za takvu vrstu ugođaja.

Prvo i najočekivanijke bili su grane obične jele. Njih samo stavile u vaze i namjestile tako da istovremeno zaklanjaju radijator, a i stvaraju dojam art šume.

U prozore smo stavile borove grane koje smo također nabavile na Zelenoj tržnici. Ove šišarke koje vidite također su imale dvostruku funkciju, osim što su izgledale uistinu dekorativno, one su strateški odvlačile pažnju (ponovno) od radijatora.

Za svečaniji dojam borove smo stavile u vaze s plavičastim staklom i zlatnim detaljima, a pri dnu prozora stavili smo lampice koje su zapravo bile dio neke ljetne kolekcije nedavno kupljene na sniženju od 70 posto.

Svijećice, zlatni detalji, grane s borovima… i meni najdraži detalj – okvir za slike u kojem smo stavili jednu borovu grančicu.

Grane bora i jele te još nekog prigodnog zelenila ponovno smo malo podigli s lampicama, a dinamiku smo dobili tako što smo izabrali vaze različitih oblika i visina, ali opet tonski i stilski ujednačene.

Osim jelinih i borovih grana nismo odoljele ni amarilisima, biljkama koje su posebice u nordijskim zemljama standardni dio božićnih dekoracija. Kupili smo ih u teglicama jer osim što izgledaju toplije i prirodnije riješile su nam problem s vazama i potencijalnim rušenjem (amarilisi su dosta teški i treba im teška visoka vaza). Jednostavno smo obične plastične posude u kojima su kupljeni zamotale u bijeli rižin papir i dodale crnu baršunastu trakicu, povezale mašnu i to je to. Dekoracija gotova za par minuta.

No, naš izlet na Zelenu tržnicu nije izostao bez da ipak kupimo jedan bor. Evo ga, meni definitivno najposebniji kojeg sam vidjela. Bor koji u sredini ima ogromnu prazninu.

Za ovu prigodu, nismo ga ukrašavale, a on je uz sebe dobio jednu lijepu košaru napunjenu drvima.

Gdje kupiti drva u današnje vrijeme? Vjerojatno postoji bolji odgovor – ali mi smo se poslužile s briketima i drvima za potpalu iz supermarketa… Nekada si treba pojednostaviti život.

Ali ipak što je ugođaj bez kamina? Evo i to imamo. Staru kaljevu peć koja godinama ne radi ukrasili smo s drvima i malim sitnim lampicama koje su odavale dojam vatre. Još baršunasta fotelja, mekani jastuk i to je to…

A da malo ukrasimo i zidove? Ništa jednostavnije. Plakate na zidu pažljivo smo tonski i stilski ujednačile te dodali malo zelenila. Ispleli smo vjenčić i grane povezle s mašnom i to je to… Efektna i brzinska transformacija zida.

I da, romantični detalji poput stalka s notama i starih drvenih ljestvi mogu izgledati jako efektno ako ih se stavi u taj božićni ambijent…

Krzno prebačeno na fotelju predobar trik skandinavskih blogerica s kojim omekšavaju svoje bijele, minimalističke interijere. No, ipak, nisam odoljela ovim zvijezdama koje kod mene stoje cijele godine na prozoru, ali i malom bijelom boru dizajnera Filipa Gordona Franka, mojoj najdražoj božićnoj dekoraciji kroz dugi niz godina.

Ali što je to sve bez dobrog šampanca (kojega smo ohladili u posudi s ledom na čije smo dno stavile jeline grane)?

Bez divnih tanjura… (nova kolekcija tanjura  Boya Porculaina)

… i prefine torte od mrkve ukrašene s granama i zlatnim konfetima?

Još samo ostaje poklon od Jane iz Gift Angela i to je to.

Božićna atmosfera bez božićnih ukrasa je uspješno privedena kraju.

Ali za kraj ipak, nešto lijepo svečano, što daje katakter… Divna haljina i savršena Flosova lampa u erkeru.

I to je to. Uživajte, dekorirajte, šaljite svoje božićne fotografije na mail boba@dblog.hr.