Kada škola zaista postane dom

Zamislite da vam je spavaća soba u zbornici, a dnevni boravak u školskom razredu? E točno tako živi peteročlana amsterdamska obitelj koja je jedna od 10 obitelji koje su se nastanili u bivšoj školskoj zgradi. Vodim vas k njima doma…

Obožavam prenamjene. Renovacije, adaptacije, grozne trošne prostore u kojima samo neki vidi ogroman potencijal. Ova obitelj je jedna od tih koja je u napuštenoj staroj zgradi u centru Amsterdama vidjela izazov i pretvorila ju u udoban obiteljski stan za svoju peteročlanu obitelj s troje male djece.

Standard Studio

Dakle, priča ide ovako. U prostoru koje je nekada bila škola u Elisabeth Wolffstraatu u centru Amsterdama, otvorila se mogućnost da se škola prenamijeni u dvoetažne loftove. Deset obitelji odlučilo je živjeti u školi, a ovo je dom jedne od njih koji su za tu renovaciju angažirali nizozemski arhitektonski Standard studio.

Standard Studio

Kabinet za profesore pretvorili su tako u spavaću zonu sa sobama i kupaonicom, a prostor učionice postao je ogroman dnevni prostor u kojem su smjestili kuhinja, blagovaonica, zona za sjedenje i opuštanje, zona za igranje i radni kutak.

Standard Studio

S obzirom da je učionica imala veliku visinu, arhitekti su jedan dio visine podijelili u dvije etaže i napravili manju galeriju na koju su smjestili klavir, radni kutak, prostor za crtanje…

Standard Studio

Na taj način prostor je ostao dovoljno svjetao i impresivan, a opet cjelovit jer su u njemu smještene sve funkcije u kojima uživa obitelj u jednom tipičnom danu.

Standard Studio

S obzirom da obitelj ima čak troje male djece vrlo bitan zadatak bio je napraviti puno prostora za odlaganje stvari i to na način da je sve lako dostupno, a opet nevidljivo.

Standard Studio

Interijer je veseo, svjetao, neobavezno zavodljiv, a pomalo školski štih namjerno je ostavljen i to prvenstveno upotrebom šperploče, betona, crne metalne bravarije…

Standard Studio

Totalno cool 100 kvadrata.

Više na: Standard Studio