Blagdanska inspiracija: U domu kod Edite Šimić s bloga Kuživancija

Edita ima jedan od najljepših stanova koje sam vidjela. A kako izgleda u blagdansko vrijeme? Ugostila nas je i otkrila jedan divan recept za zdravu tortu i jednu divnu vijest…

Neki ljudi jednostavno se rode sa stilom. Jedna od njih je Edita Šimić autorica food bloga Kuživancija. Sve što ona napravi ispadne zanimljivo, inspirativno, divno… Zato smo je zamolili da nam odškrine vrata svog divnog berlinskog stana i pokaže kako stan izgleda za blagdane. Evo djelića atmosfere i našeg razgovora…

– Kako bi se opisala u 5 rečenica…

Edita: Volim biti sama i definitivno punim baterije samoćom, a ne u društvu, pravi sam vuk samotnjak. Jako sam strpljiva i imam poprilično visok prag tolerancije, ali kada se pređe ništa više nije tako jednostavno :-) U mojoj glavi postoji jedan paralelan svijet u kojem stalno sanjarim. Želja mi je živjeti u Aziji makar samo na par mjeseci. U ovom mom paralelnom sanjarskom svijetu to bi definitivno bio Japan, ali može bilo gdje :-) Da mogu imala bih bar 3 psa, za mene su nepresušan izvor sreće!

– Imaš divan blog, super kuhaš, stiliziraš, fotkaš, imaš predivan stan… Što od svega toga te najviše veseli i zašto?

Edita: Apsolutno sve volim što si nabrojila, ali me jako umara moja “kreativnost” koju moj muž naziva neurednošću (hahaha). Kada bih izdvojila samo jednu stvar ipak bi to bilo kuhanje i onda po mogućnosti da netko sve pospremi umjesto mene. Volim eksperimentirati, često se ne držim recepta i vrlo vrlo rijetko skuham isto jelo. Promijenim makar vrstu papra :-)

– Što je za tebe Božić i kako izgleda tvoja idealna slika Božića?

Edita: Obitelj i prijatelji! Pogotovo od kada živim u Berlinu. Volim atmosferu Božića, veselje, šušur, čini mi se da bar na trenutak svi postanemo zahvalni na svim blagoslovima koje imamo. Idealan Božić je definitivno u Hrvatskoj gdje se svi okupimo, najčešće u Splitu, ima nas sa svih strana tako da bude baš lijepo.

– Opiši nam malo svoj berlinski stan u ovo predblagdansko vrijeme?

Edita: Trenutno samo vise svjećice i vijenci koje mi je poslala Nina Blečić jer za nekoliko dana putujem za Zagreb tako da ove godine nema puno ukrašavanja. Ali inače obvezno kitim bor, moram priznati prije Badnjaka jer jednostavno volim prosinački šušur. Osim toga Berlin vrvi božićnim marketima skoro cijeli prosinac tako da se usklađujem s njima :-)

– Nevjerojatno, ali vjenčić sa tvog zida je putovao 1000 km? Kako to?

Edita: Da i nije prvi put! Ninu i njezin Pixy with love sam “upoznala” preko Instagrama još prije nekoliko godina i do sada smo više puta surađivale. Volim sve što radi tako da smo se snašle za prijevoz kako bi kreirale ovu predivnu priču. Osim toga poklanjamo i nekome od mojih pratitelja bijeli Moon vijenac, ali o tome više na mom Instagram profilu.

– Kako ćeš provesti praznike?

Edita: Nekoliko dana sam poslovno u Zagrebu, a nakon toga 10-ak dana u Splitu. Uglavnom obiteljski i nadoknađujući sve kave s prijateljicama.

– Što će sigurno biti na meniju?

Edita: Svekrva radi sarmu, mama je zadužena za morska jela! Već mi je javila da je nabavila hobotnicu! Uglavnom se držimo tradicije s tim da ja uvijek “maltretiram” s malo zdravijim verzijama. Od slastica bi se ove godine na meniju mogla naći baš ova sirova torta, a za Badnjak mama radi odlične fritule! To je više nego dosta, osobno ne volim koliko smo skloni pretjerivanju tako da svake godine svi vode borbu sa mnom jer ja po cijele dane govorim da je dosta i da imamo svega dovoljno!

– Moraš nam pokazati stan… Znam da je to zaslužilo posebnu temu i već joj se veselim :)

Edita: Evo, čim sve dovršim, jer vjerovala ili ne još uvijek nisam sve završila, javim se!

– Koji je tvoj omiljeni kutak u stanu i zašto?

Edita: Kuhinja, još uvijek :-) To je ujedno i jedina prostorija koja je do detalja završena! Tu provodim najviše vremena, tu radim, još uvijek mi nije dosadila iako bih htjela novi stol. Čim otvorim oči ja sam u kuhinji spremam doručak i kavu pa onda sve redom, od ručka, do recepata za blog, fotkanja…

– I za kraj, voljela bi da s nama podijeliš jednu divnu novost. Pripremaš kuharicu, zar ne?

Edita: Oduvijek sam to htjela i napokon se dogodilo. U suradnji s izdavačkom kućom Harfa i predivnom Irenom Orlović držim palčeve da svjetlo dana ugleda na proljeće! Neće se raditi o tipičnoj kuharici već će izaći u 3 nastavka, svaki će obrađivati zasebnu temu te će biti printana u obliku časopisa. Inspiraciju smo pronašle u indie časopisima kao što su Cereal, Table itd., htjele smo da bude neopterećno i ležerno, estetski lijepo, a opet bogato receptima. Ja već neko vrijeme marljivo radim na kreiranju recepata jer će gotovo svi biti novi i nadam se da sam kroz nekih mjesec i pol pri kraju, predajem sve izdavačkoj kući te krećemo s dizajnom. Prvi primjerak će obilježiti doručak i sve ono što čini jutarnje rituale. Jedva čekam!

A sada nam molim te daj taj recept za ovu divnu tortu…

Edita: Evo ga:

Sirova torta s orasima i suhim smokvama
Sastojci za kalup od 20 cm

Podloga:
8 suhih smokava
100 g oraha (potopiti preko noći)
15 g otopljenog kokosovog ulja
10 g sirovog kakaa
Korica 1 limuna
Prstohvat soli

Krema:
400 g indijskog oraha (potopiti preko noći)
100 g oraha (potopiti preko noći)
2 žličice domaće orahovice
1/2 cijeđenog limuna
100 g jabuke
170 g otopljenog kokosovog ulja
140 g javorovog sirupa
120 g bademovog mlijeka
Priprema:
Orahe i indijski orah odvojeno potopite preko noći te držite u hladnjaku. Prije upotrebe ih dobro isperite. Kalup od 20 cm obložite papirom za pečenje.
Sve sastojke za podlogu smiksajte u blenderu te zatim smjesu utisnite u kalup. Držite je u
hladnjaku 30 min.
Za to vrijeme u blenderu (ne morate ga prati) smiksajte sve sastojke za kremu dok krema ne postane ujednačena. Prelijte je preko podloge, tortu prekrijte folijom i stavite je u zamrzivač. 30 minuta prije posluživanja izvadite je na sobnu temperaturi te po želji ukrasite suhim smokvama, orasima i kokosovim čipsom.
Uživajte :-)
Uživajte u Editinim fotografijama…