Biljke u borbi protiv hladnih korporativnih ureda

Za koje biljke su idealne terakota tegle, za koje tegle sa samonavodnjvanjem, saznajte od dečkiju iz Dnevne doze biljaka koji su nam na primjeru ureda tvrtke SIX Payment Services pokazali kako oživjeti urede

PIŠU: LEON BOŽIĆ I TOMISLAV ŠTRKALJ

Nije iznenađenje da korporativne zgrade mogu izgledati hladno. Što zbog uređenja po šabloni i tvorničkog namještaja iz masovne proizvodnje, što zbog činjenice da je ta zgrada poput velike košnice u koju odlazimo svaki tjedan i čekamo da dođe vikend.

Često je na nama (ili na poslodavcu) da osiguramo toplinu prostora, a ekipa is SIX Payment Services upravo je to napravila za svoj novi zagrebački ured u novim Matrix Office Park zgradama na Slavonskoj aveniji (da, to su one nove zgrade koje svjetlucaju u mraku!).

Inače, koliko znamo, zgrade su izgrađene uz LEED Gold Certifikat što znači da se u zgradama pazi na korištenje vode, emisiju štetnih plinova i upotrebu prirodnih izvora energije poput sunčeve svjetlosti i geotermalnih izvora. Ako je to istina, onda smo oduševljeni! Podržavamo ovaj oblik gradnje jer ipak nije dovoljno samo odvajati otpad ili paziti da što manje putujemo autom. Zdraviji život uz manje onečišćenja trebao bi biti cilj svake industrije pa nam je drago čuti da se na to pazi i prilikom izgradnje korporativnih zgrada.

Da se vratimo na temu – SIX Payment Services obratio nam se za ozelenjavanje svog novog ureda. Dobili smo zadatak da pripazimo na njihove nove pastelne boje i da im osiguramo low-maintenance biljke koje će izgledati lijepo i skladno, a mi smo se zaputili u Vrtni centar Flora po sve što nam treba.

Budući da se ne radi o velikom prostoru, odlučili smo ne pretjerivati velikim biljkama nego se fokusirati na male biljke i povezati ih kroz dizajn tegli. Iako je svaka od malih biljaka različita tonom zelene boje, teksturom listova i veličinom, zajedno čine skladnu, a dinamičnu cjelinu.

Predstavljamo: Anthurium (anturij), Asplenium (asplenium), Chlorophytum (klorofitum) i Rhipsalis (prutasti kaktus).

Anthurium smo odabrali zbog cvjetova crvene boje koji će unijeti dodatnu boju u zelenilo, a kao glavnu biljku odabrali smo Asplenium, vrlo izdržljivu grmoliku paprat koja se na prvi pogled (i dodir) čini plastičnom. Uz tu kombinaciju spojili smo Chlorophytum, biljku koju većina ljudi pozna u njenoj bijelo-zelenoj varijanti, ali ovaj kultivar dolazi u prekrasnoj pastelno-zelenoj boji koja sadrži i blage nijanse plave boje.

I za kraj, Rhipsalis na stolićima – kaktus na kojeg većinu vremena možete potpuno zaboraviti, a on će i dalje izgledati super.

Smjestili smo ih u terakota (glinene) tegle koje će u prostor donijeti još topline. Glinene tegle su  fantastične, ali imaju svoje prednosti i mane. Terakota iz supstrata uzima vodu koja zatim isparava kroz njenu površinu što je super kod biljaka kojima ne treba premokar supstrat (npr. sukulenti i kaktusi). S druge strane, ovo može biti mana kad su u pitanju biljke koje uživaju u vlažnijem supstratu što treba imati na umu pogotovo u toplijim mjesecima.

Ako su vam biljke posađene u glinenim teglama, ne zaboravite na tu bitnu informaciju. Ukoliko imate mogućnost, nemojte ih držati 0/24 u klimatiziranom prostoru kako bi se terakota stigla osušiti.

Iako volimo male biljke i vjerujemo da donose šarm svakom prostoru, nismo mogli odoljeti velikim biljkama.

Ne treba se bojati klasika – lirasti fikus (lat. Ficus lyrata) i fikus gumijevac (Ficus elastica) dva su dobro poznata fikusa o kojima smo već pisali ranije pa nećemo duljiti o njima. Moramo napomenuti da smo se odlučili za kultivar fikus gumijevca kojeg krase tamnozeleni, gotovo crni listovi kojima se prekrasno uklopio uz nešto tamnijem djelu ureda u blizini tamnosivih vrata i prozora.

Smjestili smo ih u bijele Mondum tegle kratkih noga s uzorkom drva, a osim što su hrvatski proizvod, tegle su vrlo korisne jer zbog uključenog sustava za samonavodnjavanje smanjuju brigu s većinom biljaka.

Ako mislite da ste plant-friendly i da bi vaše radno okruženje bolje funkcioniralo uz biljke, ali niste sigurni odakle krenuti, javite nam se putem Instagrama, Facebooka ili web stranice