4000 eura čistog sna

Obožavam švicarskog arhitekta Petera Zumthora. Čovjek je genijalac. A od nedavno su supruga i on, sada već 70+ godišnjaci, počeli s rentanjem svojih kuća na imanju u švicarskim Alpama. Evo kako to izgleda

Zamisli da vas je 4-5 u maloj drvenoj kućici u švicarskim Alpama, da ste okruženi lijepim, skupim, dizajnerskim namještajem (ne jeftinim kopijama), da imate opciju ski-in ski-out, što znači da skijate do kućnog praga, a da vam je prva susjeda velika arhitektonska muza. To znači samo jedno. Da ste odsjeli u jednoj od dviju kuća za odmor čiji je vlasnik i arhitekt Peter Zumthor.

www.zumthorferienhaeuser.ch

Da, to je isti onaj samozatajni švicarski arhitekt koji je projektirao Therme Vals, kapelicu Bruder Klaus, Kolumba muzej u Koelnu te mnoge druge ikoničke projekte za što je dobio i nagradu Pritzker, kolokvijalno, arhitektonskog Oskara.

No, o čemu je ovdje riječ? Krenimo iz početka…

Peter Zumthor za svoju suprugu i prijatelje, 2009. godine u mjestu Lies, selu od svega 20 stanovnika, napravio je dvije drvene kuće – Oberhus i Unterhus.

www.zumthorferienhaeuser.ch

U Oberhusu živi njegova supruga Annalisa, kako on kaže, njegova arhitektonska muza, a ta kuća je ostvarenje njezinog životnog sna da živi u maloj, drvenoj kući u planinama.

www.zumthorferienhaeuser.ch

U zimu 2012. odlučili su iznajmiti tu donju kuću Unterhus, a u jesen 2013. sagradili su još jednu, Türmlihus, koja je od početka građena za rentanje.

www.zumthorferienhaeuser.ch

Danas se te dvije kuće iznajmljuju od 300 do 685 CHF, ovisno o sezoni i trajanju boravka. Kada se to podijeli s 5 osoba koliko u svaku od njih stane, uzme u obzir popust za Europljane i podijeli s ekskluzivitetom i nivoom opreme cijena je prilično normalna. Nipošto Oskarovska.

www.zumthorferienhaeuser.ch

Što stoji u opisu kuće broj 1?

– 4,5 sobna kuća za 4-5 ljudi, 150 m2, tri etaže. Sve sobe imaju velike prozore i pogled na okolne planine. Dnevni boravak s kuhinjom i blagovanjem je na vrhu, staklene stijene na dvije strane, u punoj visini etaže, balkon prema jugozapadu – praktički platforma za uživanje u pogledu. Par stepenica iznad je studio, okrenut zalasku sunca, s pisaćim stolom i ležajem za petog gosta. Na srednjoj etaži su dvije sobe s garderobom i sanitarijama. Najniža etaža ima veliki ulazni prostor s klupama i spremištem sportskih rekvizita i obuće, sanitarni čvor i vešeraj sa sušilicom.

www.zumthorferienhaeuser.ch

U kući broj 2?

Slično. Piše: 3,5 sobna kuća za 4-5 ljudi, 128 m2, tri etaže, gornja etaža isto dnevni dio, tlocrt u obliku križa, staklene stijene u punoj visini etaže na sve četiri strane svijeta i balkon prema planini. Srednja etaža ima saunu za četvero, svlačionica ima i vešeraj sa sušilicom… na istoj etaži je i spavaća soba s kupaonicom i garderobom. Najniža etaža ima još jednu spavaću sobu s kupaonicom, ulazni prostor sa spremištem sportskih rekvizita i obuće.

www.zumthorferienhaeuser.ch

A neke posebnosti?

Osim ekskluziviteta da boravite u kući slavnog arhitekta, lista je zaista duga. Dizajnerski namještaj, naravno, tu se podrazumjeva, kao i stolci, lampe, stolići… Arnea Jacobsena, Eero Saarinena, Antonia Citteriija, Warrena Platnera te Rodolfa Dordonija.

www.zumthorferienhaeuser.ch

No, ništa tu nije posebno luksuzno, niti razmetljivo, niti nikad viđeno, ali je sve nekako pametno, skladno, inovativno, odgovorno. Precizno. Savršeno u detalju.

www.zumthorferienhaeuser.ch

Jedna od tih stvari koja me oduševila je da u garaži punjač za električne automobile, a druga je da goste čeka ruksak s bocom za vodu, termosica, dalekozor, sanjke, planinarski štapovi, mapa planinarskih puteva planina te priručnik o švicarskim Alpama.

Genijalno. Genijalan.

www.zumthorferienhaeuser.ch

I da znam, mnogi će reći da sam totalni snob, ali baš bih voljela imati tih 4000 eura i priuštit si ovakvo skijanje.

Zanima vas njegova kuća i ostali projekti? Evo linka.