24 kvadrata udobnosti, funkcionalnosti i pozitive

Kažu da mali stanovi ne bi trebali biti prešareni. Danas vas vodimo u jedan stan od 24 kvadrata koji dokazuje posve suprotno. I zato je na Big See-u dobio Grand Prix za najbolji interijer u regiji

Piše: Petra Švarc

Kada u 24 kvadrata treba smjestiti sve za život mladoga para, uz želju da prostor bude ugodan i praktičan te da ujedno bude i topli dom, slobodno možemo reći kako projekt dobiva epitet „zahtjevan“. A ako ti isti vlasnici požele da njihov stančić usred Budimpešte bude uređen u španjolskom stilu, projekt je upravo postao izazov. A baš takve izazove, čini se, voli mađarska arhitektica Edit Satori koja je svojim projektom iz 2018. uspjela ispuniti sve spomenute želje i potrebe.

Gergő Gosztom

Iako je željela da dizajn stana bude moderan, s druge je strane željela ostaviti živom i uspomenu na staru zgradu te se odlučila za restauriranje originalnog nadsvođenog stropa u kuhinji.

U namještaj trava zelene boje pospremila je sve kuhinjske uređaje, a u nastavku kuhinje uspjela je smjestiti i mali dio za blagovanje s ikoničkim stolcem Vernera Pantona.

Gergő Gosztom

“U spavaćem je dijelu na kraju pobijedio pročišćeni funkcionalizam”, kaže arhitektica te dodaje kako je krevet smjestila u pravu malu “kabinu”, okruženu brojnim ormarima i ladicama. Tu je svoje mjesto pronašla i prava pravcata viseća garderoba koja se može izvući čitavom svojom dužinom.

Dnevna je „soba“ rezultat nesputanog eksperimentiranja oblicima, uzorcima i bojama, s velikom custom-made zidnom tapetom i sofom pepita uzorka. Određenu dramatičnost prostoru daje upečatljiva crna rasvjeta te jarko crvene zavjese koje prizivaju koridu. Bijeli podovi vizualno prostoru daju dubinu, dok boja prirodnog drveta u kojoj je izveden najveći dio spavaće kabine, zadužena za toplinu.

Gergő Gosztom

Jedina prostorija odvojena zidom je kupaonica. Iako mikro veličine, kombinacijom crno bijelih podnih pločica te jarko žute boje zidova, postignut je kontrast s bijelim umivaonikom i pločicama u tušu pa tako i određena dinamika prostora.

„Najveći izazov u ovom projektu, a to je ujedno i ono što ga čini doista jedinstvenim, bio je uklopiti želju za funkcionalnim domom te zahtjeve za ispunjenim obiteljskim životom u vrlo ograničen prostor“, kaže Edit Satori.

Gergő Gosztom

Rekli bismo da je zahvaljujući kreativnim idejama za praktično odlaganje te inspirativnim kontrastima između stare strukture zgrade i suvremenog eklektičnog dizajna, u tome u potpunosti uspjela. A o tome svjedoče i fotografije u našoj galeriji.

Evo prvo tlocrta, a zatim i fotografija Gergőa Gosztoma. (za otvaranje galerije kliknite na sliku)