Vodič za prirodno bojanje jaja

Ove godine svi imamo više vremena, pa je možda vrijeme da usavršimo svoje tehnike bojanja jaja. Evo svih mogućih prirodnih receptura na jednom mjestu

Ovaj Uskrs po mnogim stvarima će biti poseban. Moj će biti posve običan, bez ikakvih očekivanja i “to-do” liste. I baš zbog toga vjerujem da će se mnogi odlučiti za prirodno bojanje jaja i biti dovoljno strpljivi sačekati da priroda odradi svoj posao.

Ovo se posebice odnosi na mene jer sam često brzopleta i nemam živaca za prirodno bojanje jaja – sjetimo se samo kako je to završilo lani.

No, zato sam se ove godine bolje pripremila… Proučila sam desetke recepata za prirodno bojanje jaja i svašta naučila. Evo najvažnijih savjeta:

Jaja koja planirate kuhati izvadite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi barem 15-ak minuta prije kuhanja. Važno je izabrati jaja koja nemaju ni najsitniju pukotinu. Ako imaju pukotinu, kuhanjem će iscuriti bjelanjak.

Birajte jaja koja su stara 10-ak dana jer će njih biti najlakše guliti i obavezno ih stavite u hladnu vodu. Ako jaja stavite u vruću vodu bjelanjak će biti gumen, a riskirate i da opna popuca.

Mali trik – kako bi ljuska jaja bila tvrđa u vodu dodajte žličicu soli ili sode bikarbone. U doticaju sa soli i sodom bikarbonom bjelanjak se stvrdne, što će zatvoriti eventualne rupice na ljusci i spriječiti curenje bjelanjka.

Koliko dugo treba kuhati jaja?

Nakon što voda zavre, za tvrdo kuhano jaje potrebno je 10 do 12 minuta. Ako pak želite tekući žutanjak onda manja jaja izvadite iz vode nakon 4 minute, a veća jaja nakon 6 minuta.

OK, a kako ih bojati?

Za većinu boja postupak je isti. Prvo trebate skuhati jaja, zatim napraviti prirodno bojilo za jaja, a potom se jaja stavljaju u tu tekućinu i ostavljaju preko noći da priroda odradi svoj posao.

Osnovni recept za tekućinu za prirodno bojanje jaja je:

  • 1 litra vode,
  • 1 žlica soli,
  • 2 žlice octa,
  • 2 šalice odgovarajućeg voća ili povrća, odnosno 2 žlice začina s prirodnim pigmentom željene boje

Puno je povrća, voća, začina i čajeva s kojima se možete igrati, no prije popisa svih biljki s izraženim prirodnim pigmentom, važno je znati da povrće i voće treba oguliti, usitniti, ponekad i izblendati. Litru vode, sol, ocat, voće, povrće ili začin s prirodnim pigmentom stavite zajedno u lonac i pričekajte da zavri. Mješavina se mora kuhati 30 minuta, a nakon toga treba ju ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Kada se tekućina ohladi razvrstajte ju u čašice i u njih uronite skuhana jaja, potom stavite u hladnjak. Jaja je nabolje ostaviti u otopini preko noći. Jutro će donijeti iznenađenje za vas i vidjet ćete kako je ispao vaš eksperiment.

Ako želite jaja u različitim nijansama iste boje, onda svaka dva sata izvadite jaje iz obojane otopine. Za tamnije nijanse, jaja držite dulje u otopini.

A kako dobiti otopinu za boje?

Žutu boju dobit ćete ako u litru vode stavite 4 žlice kurkume ili šafrana i 2 žlice octa te potom kuhate pola sata.

Narančasta jaja dobit ćete ako u litru vode stavite 4-5 žlica crvene paprike i 2 žlice octa te također sve prokuhate pola sata.

Roza jaja dobit ćete na isti način, samo umjesto kurkume i paprike, dodajte 2 šalice naribane cikle.

Tradicionalnu smeđkasto-narančastu boju dobit ćete ako ukuhate ljuske luka i 2 žlice octa.

Divnu plavu boju dobit ćete ako naribate 2 šalice crvenog kupusa i stavite ga u vruću vodu, potom kuhate pola sata. Za svjetliju boju jaja u otopini držite pola sata, a za tamniju preko noći.

Zelena jaja dobit ćete ako ih uronite u otopinu špinata, smrznutih borovnica i soka od borovnice. Oko 100 grama listova špinata i šalicu smrznutih borovnica usitnite u blenderu i dodajte litru soka od borovnice. Nakon što ste prokuhali i procijedili dodajte dvije žlice kurkume u prahu.

Ljubičasta jaja moguće je dobiti na nekoliko načina. Prvi način je da izblendate 2 šalice borovnica i stavite ih u kuhati u vodu bez octa, a druga je varijata da jaja stavite u vino koje se prethodno kuhalo 5 minuta. Jaja preko noći stavite u kuhano vino, a ujutro kada ih izvadite iz hladnjaka imat ćete svjetlocava ljubičasta jaja s zanimljivim kristalićima po sebi.

Na sličan način dobit ćete i crvenu boju i to ako nakratko prokuhate sok od višnji ili konzervirane višnje, a smeđu boju dobit ćete ako dvije žlice mljevene kave pomiješajte s 300 mililitara vrlo jake hladne kave te dodajte dvije žlice octa.

Možda ste primijetili da u nekim otopinama ide ocat, a u nekim drugim ne – zašto?

Ocat se dodaje kao učvršćivač boje, no ipak oprez s njim. Ako bojite crvenim lukom ili začinima, dodajte ga, no ne i ako bojite povrćem i voćem jer će boju pretvoriti u sivu ili smeđu. U osnovnom receptu, u litru vode idu dvije žlice octa.

Ako želite, možete bojati i čajem tako da četiri vrećice i žlicu octa stavite u šalicu, prelijete vrućom vodom i ostavite deset minuta. Tvrdo skuhano i još vruće jaje potom stavite u šalicu s čajem i ostavite 15 do 20 minuta da poprimi boju.

Sa zelenim čajem dobit ćete žuta jaja, siva ako koristite čaj od šipka, dok od crnog čaja možete dobiti narančastožuta jaja.

A bijela jaja?

Najlakše je kupiti takva jaja, ali to možete i sami, no morate biti oprezni jer ocat jako stanjuje opnu jaja pa su ona osjetljivija i krhkija.

Trebaju vam voda i ocat u istom omjeru. Jaja u loncu trebaju biti potopljena, a kada vode uzavre, stvarat će se pjena. Nju možete micati žlicom tijekom kuhanja. Kada se jaja skuhaju, pažljivo ih rashladite vodom pa ih do kraja oprezno operite spužvicom. Trebala bi biti lijepa, čista, bijela i spremna za bojanje.

Za koju god metodu i boju se odlučili – pokušajte se zabaviti i rasteretiti od svih briga. Šaljite mi vaše fotografije jaja i uskršnjih dekoracija na mail boba@dblog.hr veselim se svakoj slici i od srca vam svima želim sretan Uskrs.

Evo linkova na par zanimljivih uskršnjih dekoracija raznih blogerica, čitatelja i mojih od prethodnih godina te galerije našeg Uskrsa.

Wordpress Gallery Plugin Free